Εμφάνιση απλής εγγραφής

Investigation of the nutritional habits and the psycological status of multiple sclerosis patients in Heraklion Crete.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΕρωτόκριτου, Ναθαναέλλαel
dc.creatorΑποστόλου, Αθανασίαel
dc.creatorErotokritou, Nathanaellaen
dc.creatorApostolou, Athanasiaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:25:29Z
dc.date.available2016-03-15T12:25:29Z
dc.date.issued2015-09-14T10:39:41Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/354
dc.description.abstractΗ Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νευρολογική εκφυλιστική ασθένεια που προκαλεί απομυελίνωση. Η αιτιολογία της είναι ακόμα ασαφής αλλά φαίνεται πως κάποιοι διατροφικοί παράγοντες ενοχοποιούνται. Σκοπός: Στην παρούσα έρευνα έγινε διερεύνηση των διατροφικών συνήθειών και της ψυχολογικής κατάστασης ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Στην έρευνα συμμετείχαν 30 άτομα από τον Πανελλήνιο σύνδεσμο ασθενών με ΣΚΠ του Ηρακλείου. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν 2 ερωτηματολόγια, το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και το ερωτηματολόγιο κατάθλιψης του Beck. Η στατιστική ανάλυση των ερωτηματολογίων έγιναν στο SPSS για το FFQ και στο Excel για το ερωτηματολόγιο κατάθλιψης του Beck. Τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο κατάθλιψης έδειξαν πως το 10% του πληθυσμού έπασχε από μέτριας – σοβαρής μορφής κατάθλιψη ενώ το 10% έπασχε από βαριάς μορφής κατάθλιψη. Από το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων φάνηκε πως οι ασθενείς καταναλώνουν σε υψηλό ποσοστό λίπος (κυρίως υπό μορφή ελαιολάδου), λαχανικά, όσπρια , κρεατικά (κυρίως ψάρια και κόκκινο κρέας) και δημητριακά. Μέτρια κατανάλωση φάνηκε στα φρούτα και στα γαλακτοκομικά, ενώ μικρή κατανάλωση φάνηκε στα ροφήματα και σε άλλα τρόφιμα. Σε γενικό βαθμό, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς είχαν ικανοποιητική συμμόρφωση στις βασικές σωστές διατροφικές αρχές που ορίζει η επιστήμη της διατροφής καθώς και οι πιθανές για την νόσο. Επιπλέον σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο κατάθλιψης ένα αρκετά υψηλό ποσοστό συγκριτικά με το δείγμα υποφέρει από κατάθλιψη.el
dc.description.abstractMultiple sclerosis is an autoimmune neurological degenerative disease that causes demyelination. The etiology is still unclear but it seems that some dietary factors are implicated. In the present study we examined the psychological status and the nutritional habits of patients with multiple sclerosis. Thirty people from the Greek Association of patients with Multiple sclerosis in Heraklion participated in this study. The participants completed 2 questionnaires, the food frequency questionnaire (FFQ) and the Beck depression questionnaire. The statistical analysis of the questionnaires was performed using SPSS for the FFQ and Excel for the Depression questionnaire. The Beck questionnaire showed that 10% of the population suffers from moderate-severe depression, while 10% suffers from severe depression. The food frequency questionnaire showed that patients consume in high percentage fat (mainly in the form of olive oil), vegetables, legumes, meat (especially fish and red meat) and cereals. The consumption of fruits and dairies was moderate, while the consumption of drinks and other foods was low. On a general level, it was found that patients had satisfactory compliance to basic good eating principles established by the science of nutrition and the potential for disease. Furthermore according to the depression questionnaire a sufficiently high rate of patients suffers from depression.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφική και ψυχολογική διερεύνηση ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας στο Ηράκλειο Κρήτης.el
dc.titleInvestigation of the nutritional habits and the psycological status of multiple sclerosis patients in Heraklion Crete.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΕρωτόκριτου, Ναθαναέλλαel
heal.creatorNameΑποστόλου, Αθανασίαel
heal.creatorNameErotokritou, Nathanaellaen
heal.creatorNameApostolou, Athanasiaen
heal.publicationDate2015-09-14T10:39:41Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/354
heal.abstractΗ Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση νευρολογική εκφυλιστική ασθένεια που προκαλεί απομυελίνωση. Η αιτιολογία της είναι ακόμα ασαφής αλλά φαίνεται πως κάποιοι διατροφικοί παράγοντες ενοχοποιούνται. Σκοπός: Στην παρούσα έρευνα έγινε διερεύνηση των διατροφικών συνήθειών και της ψυχολογικής κατάστασης ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Στην έρευνα συμμετείχαν 30 άτομα από τον Πανελλήνιο σύνδεσμο ασθενών με ΣΚΠ του Ηρακλείου. Στους συμμετέχοντες δόθηκαν 2 ερωτηματολόγια, το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ) και το ερωτηματολόγιο κατάθλιψης του Beck. Η στατιστική ανάλυση των ερωτηματολογίων έγιναν στο SPSS για το FFQ και στο Excel για το ερωτηματολόγιο κατάθλιψης του Beck. Τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο κατάθλιψης έδειξαν πως το 10% του πληθυσμού έπασχε από μέτριας – σοβαρής μορφής κατάθλιψη ενώ το 10% έπασχε από βαριάς μορφής κατάθλιψη. Από το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων φάνηκε πως οι ασθενείς καταναλώνουν σε υψηλό ποσοστό λίπος (κυρίως υπό μορφή ελαιολάδου), λαχανικά, όσπρια , κρεατικά (κυρίως ψάρια και κόκκινο κρέας) και δημητριακά. Μέτρια κατανάλωση φάνηκε στα φρούτα και στα γαλακτοκομικά, ενώ μικρή κατανάλωση φάνηκε στα ροφήματα και σε άλλα τρόφιμα. Σε γενικό βαθμό, διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς είχαν ικανοποιητική συμμόρφωση στις βασικές σωστές διατροφικές αρχές που ορίζει η επιστήμη της διατροφής καθώς και οι πιθανές για την νόσο. Επιπλέον σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο κατάθλιψης ένα αρκετά υψηλό ποσοστό συγκριτικά με το δείγμα υποφέρει από κατάθλιψη.el
heal.abstractMultiple sclerosis is an autoimmune neurological degenerative disease that causes demyelination. The etiology is still unclear but it seems that some dietary factors are implicated. In the present study we examined the psychological status and the nutritional habits of patients with multiple sclerosis. Thirty people from the Greek Association of patients with Multiple sclerosis in Heraklion participated in this study. The participants completed 2 questionnaires, the food frequency questionnaire (FFQ) and the Beck depression questionnaire. The statistical analysis of the questionnaires was performed using SPSS for the FFQ and Excel for the Depression questionnaire. The Beck questionnaire showed that 10% of the population suffers from moderate-severe depression, while 10% suffers from severe depression. The food frequency questionnaire showed that patients consume in high percentage fat (mainly in the form of olive oil), vegetables, legumes, meat (especially fish and red meat) and cereals. The consumption of fruits and dairies was moderate, while the consumption of drinks and other foods was low. On a general level, it was found that patients had satisfactory compliance to basic good eating principles established by the science of nutrition and the potential for disease. Furthermore according to the depression questionnaire a sufficiently high rate of patients suffers from depression.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφική και ψυχολογική διερεύνηση ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας στο Ηράκλειο Κρήτης.el
heal.titleInvestigation of the nutritional habits and the psycological status of multiple sclerosis patients in Heraklion Crete.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordσκλήρυνση κατά πλάκας, διατροφή, ψυχολογίαel
heal.keywordmultiple sclerosis, nutrition, psychologyen
heal.advisorNameΣπυριδάκη, Ασπασίαel
heal.advisorNameSpyridaki, Aspasiaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)