Εμφάνιση απλής εγγραφής

Evaluate the nutritional status of patients with chronic kidney disease, compare patients of the 3rd and 4th stage with patients of the 5th stage of nephropathy.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΔήμου, Γεωργίαel
dc.creatorDimou, Georgiaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:25:31Z
dc.date.available2016-03-15T12:25:31Z
dc.date.issued2016-02-05T10:49:50Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/355
dc.description.abstractΗ Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια είναι µια κατάσταση που εκδηλώνεται, από σταδιακή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, µε την παρέλευση του χρόνου. Απεικονίζει µία κλινική κατάσταση, που προκαλεί βλάβη στα νεφρά και επενεργεί στη γενικότερη κατάσταση, του οργανισμού και αναλυτικά στην ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς επίσης και στη διατροφή τους. Η πλειοψηφία των μελετών, επιδεικνύει ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών, και ο τρόπος διατροφής τους, επιδρούν στην πορεία της ασθένειας, απομακρύνοντας ή επιβραδύνοντας την εµφάνιση συνοδών νοσημάτων. Σκοπός έρευνας: Σκοπός της παρούσας μελέτης, είναι να αξιολογηθεί η κατάσταση θρέψης των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο. Πιο συγκεκριμένα θα γίνει σύγκριση ασθενών, 3ου και 4ου σταδίου με τους ασθενείς του 5ου σταδίου. Μεθοδολογία: Η μελέτη έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου ‘Άγιος Παντελεήμων’ σε 34 ασθενείς, 18 ασθενείς ,5ου σταδίου που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στη μονάδα τεχνητού νεφρού, και 16 ασθενείς που αναγνωρίσθηκαν να ανήκουν στο 3ο και 4ο στάδιο της νεφρικής νόσου. Η χρονική περίοδος που πραγματοποιήθηκε η έρευνα ήταν τους μήνες του καλοκαιριού του 2013.Οι ασθενείς ταξινομήθηκαν μέσω του υπολογιζόμενου ρυθμού σπειραματικής διήθησης (GFR), που αποτελεί έναν καλό δείκτη εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας. Από τις τρείς μεθόδους που υπάρχουν, χρησιμοποιήθηκε η CKD-EPI επειδή φαίνεται να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια.(Levey, 2009). Οι ασθενείς ήταν στη μονάδα τεχνητού νεφρού, και στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Η πρόσβαση στους ασθενείς, καθώς και η διεξαγωγή ανθρωπομετρικών μετρήσεων και η λήψη στοιχείων από τους φακέλους των ασθενών, και η συμπλήρωση ερωτηματολογίων εγκρίθηκε από τον διευθυντή της μονάδας τεχνητού νεφρού. Οι ασθενείς 3ου και 4ου σταδίου υποδείχθηκαν από τους ιατρούς της μονάδας τεχνητού νεφρού, και είναι από τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Αποτελέσματα: Οι ασθενείς του 3ου και 4ου σταδίου είναι γενικώς σε καλύτερη κατάσταση θρέψης, από τους ασθενείς του 5ου σταδίου. Οι περισσότεροι δείκτες είναι εντός των φυσιολογικών ορίων λαμβανομένων υπόψη και των συμπτωμάτων της νόσου. Συμπεράσματα: Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο κατά μέσο όρο διατελούν σε καλή θρεπτική κατάσταση, λαμβανομένης υπόψη της εξέλιξης καθώς και των συμπτωμάτων της νόσου.el
dc.description.abstractChronic Renal Failure is a condition manifested by progressive loss of renal function, with the passage of time. It displays a clinical condition that causes damage to the kidneys and acts on the general situation, organization and analytical quality of life of patients, as well as on their diet. The majority of studies demonstrate that the quality of life of patients together with their diet, affect the course of the disease, removing or slowing the appearance of concomitant disease. Research Purpose: The purpose of this study is to evaluate the nutritional status of patients with chronic kidney disease. More specifically, we shall compare patients of the 3rd and 4th stage with patients of the 5th stage. Methodology: The study was conducted at the General Hospital of Samos 'Agios Panteleimon' and involved 34 patients, i.e. 18 patients with a 5th stage dialysis in artificial kidney unit, and 16 patients with 3rd and 4th stage renal disease. The period surveyed was the summer of 2013. Patients were classified according to the estimated glomerular filtration rate (GFR), which is a good indicator assessment of renal function. Of the three available methods, we preferred the CKD-EPI as it seems the most accurate. (Levey, 2009). The patients were in the dialysis unit and in the outpatient hospital. The Director of the artificial kidney unit approved of access to patients and as well as the conduct of anthropometric measurements, the downloading data from patient records and the filling of questionnaires. Patients of the 3rd and 4th stage were chosen by the doctors of the artificial kidney unit and the outpatient hospital. Results: 3rd and 4th stage patients are generally in a better nutritional status than patients of the 5th stage. Despite the disease symptoms, most indicators are within the normal rang limits Conclusions: We, therefore, conclude that patients with chronic kidney disease have a good nutritional status, despite the development of the disease and its symptoms.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΕκτίμηση θρέψης ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο του 3ου και 4ου σταδίου, σε σχέση με τους ασθενείς τελικού σταδίου νεφροπάθειας.el
dc.titleEvaluate the nutritional status of patients with chronic kidney disease, compare patients of the 3rd and 4th stage with patients of the 5th stage of nephropathy.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΔήμου, Γεωργίαel
heal.creatorNameDimou, Georgiaen
heal.publicationDate2016-02-05T10:49:50Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/355
heal.abstractΗ Χρόνια Νεφρική Ανεπάρκεια είναι µια κατάσταση που εκδηλώνεται, από σταδιακή απώλεια της νεφρικής λειτουργίας, µε την παρέλευση του χρόνου. Απεικονίζει µία κλινική κατάσταση, που προκαλεί βλάβη στα νεφρά και επενεργεί στη γενικότερη κατάσταση, του οργανισμού και αναλυτικά στην ποιότητα ζωής των ασθενών, καθώς επίσης και στη διατροφή τους. Η πλειοψηφία των μελετών, επιδεικνύει ότι η ποιότητα ζωής των ασθενών, και ο τρόπος διατροφής τους, επιδρούν στην πορεία της ασθένειας, απομακρύνοντας ή επιβραδύνοντας την εµφάνιση συνοδών νοσημάτων. Σκοπός έρευνας: Σκοπός της παρούσας μελέτης, είναι να αξιολογηθεί η κατάσταση θρέψης των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο. Πιο συγκεκριμένα θα γίνει σύγκριση ασθενών, 3ου και 4ου σταδίου με τους ασθενείς του 5ου σταδίου. Μεθοδολογία: Η μελέτη έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου ‘Άγιος Παντελεήμων’ σε 34 ασθενείς, 18 ασθενείς ,5ου σταδίου που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στη μονάδα τεχνητού νεφρού, και 16 ασθενείς που αναγνωρίσθηκαν να ανήκουν στο 3ο και 4ο στάδιο της νεφρικής νόσου. Η χρονική περίοδος που πραγματοποιήθηκε η έρευνα ήταν τους μήνες του καλοκαιριού του 2013.Οι ασθενείς ταξινομήθηκαν μέσω του υπολογιζόμενου ρυθμού σπειραματικής διήθησης (GFR), που αποτελεί έναν καλό δείκτη εκτίμησης της νεφρικής λειτουργίας. Από τις τρείς μεθόδους που υπάρχουν, χρησιμοποιήθηκε η CKD-EPI επειδή φαίνεται να έχει μεγαλύτερη ακρίβεια.(Levey, 2009). Οι ασθενείς ήταν στη μονάδα τεχνητού νεφρού, και στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Η πρόσβαση στους ασθενείς, καθώς και η διεξαγωγή ανθρωπομετρικών μετρήσεων και η λήψη στοιχείων από τους φακέλους των ασθενών, και η συμπλήρωση ερωτηματολογίων εγκρίθηκε από τον διευθυντή της μονάδας τεχνητού νεφρού. Οι ασθενείς 3ου και 4ου σταδίου υποδείχθηκαν από τους ιατρούς της μονάδας τεχνητού νεφρού, και είναι από τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Αποτελέσματα: Οι ασθενείς του 3ου και 4ου σταδίου είναι γενικώς σε καλύτερη κατάσταση θρέψης, από τους ασθενείς του 5ου σταδίου. Οι περισσότεροι δείκτες είναι εντός των φυσιολογικών ορίων λαμβανομένων υπόψη και των συμπτωμάτων της νόσου. Συμπεράσματα: Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο κατά μέσο όρο διατελούν σε καλή θρεπτική κατάσταση, λαμβανομένης υπόψη της εξέλιξης καθώς και των συμπτωμάτων της νόσου.el
heal.abstractChronic Renal Failure is a condition manifested by progressive loss of renal function, with the passage of time. It displays a clinical condition that causes damage to the kidneys and acts on the general situation, organization and analytical quality of life of patients, as well as on their diet. The majority of studies demonstrate that the quality of life of patients together with their diet, affect the course of the disease, removing or slowing the appearance of concomitant disease. Research Purpose: The purpose of this study is to evaluate the nutritional status of patients with chronic kidney disease. More specifically, we shall compare patients of the 3rd and 4th stage with patients of the 5th stage. Methodology: The study was conducted at the General Hospital of Samos 'Agios Panteleimon' and involved 34 patients, i.e. 18 patients with a 5th stage dialysis in artificial kidney unit, and 16 patients with 3rd and 4th stage renal disease. The period surveyed was the summer of 2013. Patients were classified according to the estimated glomerular filtration rate (GFR), which is a good indicator assessment of renal function. Of the three available methods, we preferred the CKD-EPI as it seems the most accurate. (Levey, 2009). The patients were in the dialysis unit and in the outpatient hospital. The Director of the artificial kidney unit approved of access to patients and as well as the conduct of anthropometric measurements, the downloading data from patient records and the filling of questionnaires. Patients of the 3rd and 4th stage were chosen by the doctors of the artificial kidney unit and the outpatient hospital. Results: 3rd and 4th stage patients are generally in a better nutritional status than patients of the 5th stage. Despite the disease symptoms, most indicators are within the normal rang limits Conclusions: We, therefore, conclude that patients with chronic kidney disease have a good nutritional status, despite the development of the disease and its symptoms.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΕκτίμηση θρέψης ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο του 3ου και 4ου σταδίου, σε σχέση με τους ασθενείς τελικού σταδίου νεφροπάθειας.el
heal.titleEvaluate the nutritional status of patients with chronic kidney disease, compare patients of the 3rd and 4th stage with patients of the 5th stage of nephropathy.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordχρόνια νεφρική ανεπάρκεια, αιμοκάθαρση, διατροφήel
heal.keywordchronic renal failure, hemodialysis, nutritionen
heal.advisorNameΜαρκάκη, Αναστασίαel
heal.advisorNameMarkaki, Anastasiaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)