Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutritional assessment of patients with rheumatoid arthritis.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΙωάννου, Θεοδωρούλαel
dc.creatorIoannou, Theodoroulaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:25:39Z
dc.date.available2016-03-15T12:25:39Z
dc.date.issued2015-09-14T13:44:11Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/361
dc.description.abstractΕισαγωγή: Οι ασθενείς με διαγνωσμένη ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσιάζουν μερικές ιδιαιτερότητες σχετικά με τη διαιτητική τους αντιμετώπιση. Οι ιδιαιτερότητες αυτές μπορεί να οφείλονται τόσο στην ίδια τη νόσο όσο και στη λαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή. Πολλοί ασθενείς μετά τη διάγνωση της νόσου αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Πολλά είδη διαιτών μελετήθηκαν σχετικά με τα πιθανά τους οφέλη στην πορεία της νόσου, όμως σε καμία από τις δίαιτες αυτές δεν είχαν διάρκεια οι ευεργετικές ιδιότητες. Σκοπός: H εκτίμηση θρέψης των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και η επίδραση της μεσογειακής-κρητικής διατροφής στην ενεργότητα της νόσου. Μεθοδολογία: Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετείχαν 30 άτομα, άνδρες και γυναίκες 83±32 ετών από τα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Γ.Ν.Α. ΚΑΤ Αθηνών. Όλοι οι ασθενείς ήταν με διαγνωσμένη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Στη μελέτη έγινε αξιολόγηση ανθρωπομετρήσεων (βάρος, ύψος, ΔΜΣ), διατροφικής πρόσληψης (FFQ, Medscore), διατροφικής κατάστασης (PG-SGA), αξιολόγηση ποιότητας ζωής (HAQ) και ενεργότητας της νόσου (Das28), και τέλος καταγραφή βιοχημικών εξετάσεων (CRP,ALB,TKE,HB). Αποτελέσματα: Δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της νόσου και της Μεσογειακής διατροφής. Ο μέσος όρος ΔΜΣ των ασθενών βρέθηκε 28,7627 kg/m2, η μέση τιμή Med score ήταν 29,7333 και κατάταξε τους συμμετέχοντες με ποσοστό 90% στην κατηγορία μέτριας συμμόρφωσης στην Μεσογειακή διατροφή. Από την σύγκριση ερωτηματολογίων κατάστασης υγείας και θρέψης βρέθηκε πως οι ασθενείς είχαν καλή θρέψη βάσει του ερωτηματολογίου PG-SGA με ποσοστό 96,7% ενώ η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους ήταν κακή βάσει των ερωτηματολογίων HAQ και Das28. Επίσης θετική συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ των βιοχημικών δεικτών CRP και TKE με το Das28, ενώ αρνητική ήταν η συσχέτιση αυτού με την ALB. Θετική συσχέτιση υπήρξε και μεταξύ της κατηγορίας των φρούτων του ερωτηματολογίου FFQ με το ερωτηματολόγιο Med score. Τέλος από τον έλεγχο συχνοτήτων των ερωτηματολογίων FFQ - Med score βρέθηκε πως υπήρξε υψηλή κατανάλωση σε βασικές ομάδες τροφίμων της μεσογειακής διατροφής και χαμηλή κατανάλωση σε ομάδες τροφίμων που επιβαρύνουν τη νόσο. Συμπέρασμα: Aπαιτείται περαιτέρω μελέτη για τη μακροχρόνια επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.el
dc.description.abstractIntroduction: Diagnosed Rheumatoid Arthritis patients present certain particularities regarding their Dietary treatment. These particularities may be due to the disease itself as much as the received pharmaceutical treatment. Many patients after being diagnosed with the disease change their dietary habits. Many kinds of diets have been studied, regarding their possible benefits to the progress of the disease, but in none of these diets did the beneficial attributes last. Objective: Nutrition assessment of the Rheumatoid Arthritis patients and the effect of Mediterranean-Cretan Diet in the activity of the disease. Methodology: Into this research program 30 persons participated, men and women 83+-32 years old from the outpatient care units of GNA KAT Hospital of Athens. All the patients were diagnosed with Rheumatoid Arthritis. Through the study, anthropometry (weight, height, BMI), nutritional intake ( FFQ, Medscore), Nutritional condition (PG-SGA), life quality evaluation (HAQ) and activity of the disease (Das28), and finally recording of biochemical tests (CRP, ALB, TKE, HB) were evaluated. RESULTS: There was no statistically significant correlation between the disease and the Mediterranean Diet. The patients' BMI average was 28,7627 kg/m2, the average Medscore value was 29,7333 and positioned the participants with a percentage of 90% to the category of medium compliance to the Mediterranean Diet. Comparing questionnaires of health condition and nutrition it was found that the patients had a good nutrition based on the PG-PSA questionnaire with a percentage of 96,7 %, while their general health condition was bad based on the questionnaires HAQ and Das28. There was also a positive correlation found between biochemical indexes CRP and TKE with Das28, while its correlation with ALB was negative. Furthermore, a positive correlation existed between the Fruits category of the FFQ questionnaire and the Medscore questionnaire. Finally, through assessment of frequencies of the FFQ-Medscore questionnaires, there were findings of a high consummation in basic food groups of the Mediterranean Diet and low consummation in food groups that aggravate the disease.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΕκτίμηση θρέψης ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.el
dc.titleNutritional assessment of patients with rheumatoid arthritis.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΙωάννου, Θεοδωρούλαel
heal.creatorNameIoannou, Theodoroulaen
heal.publicationDate2015-09-14T13:44:11Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/361
heal.abstractΕισαγωγή: Οι ασθενείς με διαγνωσμένη ρευματοειδή αρθρίτιδα παρουσιάζουν μερικές ιδιαιτερότητες σχετικά με τη διαιτητική τους αντιμετώπιση. Οι ιδιαιτερότητες αυτές μπορεί να οφείλονται τόσο στην ίδια τη νόσο όσο και στη λαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή. Πολλοί ασθενείς μετά τη διάγνωση της νόσου αλλάζουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Πολλά είδη διαιτών μελετήθηκαν σχετικά με τα πιθανά τους οφέλη στην πορεία της νόσου, όμως σε καμία από τις δίαιτες αυτές δεν είχαν διάρκεια οι ευεργετικές ιδιότητες. Σκοπός: H εκτίμηση θρέψης των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και η επίδραση της μεσογειακής-κρητικής διατροφής στην ενεργότητα της νόσου. Μεθοδολογία: Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετείχαν 30 άτομα, άνδρες και γυναίκες 83±32 ετών από τα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Γ.Ν.Α. ΚΑΤ Αθηνών. Όλοι οι ασθενείς ήταν με διαγνωσμένη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Στη μελέτη έγινε αξιολόγηση ανθρωπομετρήσεων (βάρος, ύψος, ΔΜΣ), διατροφικής πρόσληψης (FFQ, Medscore), διατροφικής κατάστασης (PG-SGA), αξιολόγηση ποιότητας ζωής (HAQ) και ενεργότητας της νόσου (Das28), και τέλος καταγραφή βιοχημικών εξετάσεων (CRP,ALB,TKE,HB). Αποτελέσματα: Δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της νόσου και της Μεσογειακής διατροφής. Ο μέσος όρος ΔΜΣ των ασθενών βρέθηκε 28,7627 kg/m2, η μέση τιμή Med score ήταν 29,7333 και κατάταξε τους συμμετέχοντες με ποσοστό 90% στην κατηγορία μέτριας συμμόρφωσης στην Μεσογειακή διατροφή. Από την σύγκριση ερωτηματολογίων κατάστασης υγείας και θρέψης βρέθηκε πως οι ασθενείς είχαν καλή θρέψη βάσει του ερωτηματολογίου PG-SGA με ποσοστό 96,7% ενώ η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους ήταν κακή βάσει των ερωτηματολογίων HAQ και Das28. Επίσης θετική συσχέτιση βρέθηκε μεταξύ των βιοχημικών δεικτών CRP και TKE με το Das28, ενώ αρνητική ήταν η συσχέτιση αυτού με την ALB. Θετική συσχέτιση υπήρξε και μεταξύ της κατηγορίας των φρούτων του ερωτηματολογίου FFQ με το ερωτηματολόγιο Med score. Τέλος από τον έλεγχο συχνοτήτων των ερωτηματολογίων FFQ - Med score βρέθηκε πως υπήρξε υψηλή κατανάλωση σε βασικές ομάδες τροφίμων της μεσογειακής διατροφής και χαμηλή κατανάλωση σε ομάδες τροφίμων που επιβαρύνουν τη νόσο. Συμπέρασμα: Aπαιτείται περαιτέρω μελέτη για τη μακροχρόνια επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.el
heal.abstractIntroduction: Diagnosed Rheumatoid Arthritis patients present certain particularities regarding their Dietary treatment. These particularities may be due to the disease itself as much as the received pharmaceutical treatment. Many patients after being diagnosed with the disease change their dietary habits. Many kinds of diets have been studied, regarding their possible benefits to the progress of the disease, but in none of these diets did the beneficial attributes last. Objective: Nutrition assessment of the Rheumatoid Arthritis patients and the effect of Mediterranean-Cretan Diet in the activity of the disease. Methodology: Into this research program 30 persons participated, men and women 83+-32 years old from the outpatient care units of GNA KAT Hospital of Athens. All the patients were diagnosed with Rheumatoid Arthritis. Through the study, anthropometry (weight, height, BMI), nutritional intake ( FFQ, Medscore), Nutritional condition (PG-SGA), life quality evaluation (HAQ) and activity of the disease (Das28), and finally recording of biochemical tests (CRP, ALB, TKE, HB) were evaluated. RESULTS: There was no statistically significant correlation between the disease and the Mediterranean Diet. The patients' BMI average was 28,7627 kg/m2, the average Medscore value was 29,7333 and positioned the participants with a percentage of 90% to the category of medium compliance to the Mediterranean Diet. Comparing questionnaires of health condition and nutrition it was found that the patients had a good nutrition based on the PG-PSA questionnaire with a percentage of 96,7 %, while their general health condition was bad based on the questionnaires HAQ and Das28. There was also a positive correlation found between biochemical indexes CRP and TKE with Das28, while its correlation with ALB was negative. Furthermore, a positive correlation existed between the Fruits category of the FFQ questionnaire and the Medscore questionnaire. Finally, through assessment of frequencies of the FFQ-Medscore questionnaires, there were findings of a high consummation in basic food groups of the Mediterranean Diet and low consummation in food groups that aggravate the disease.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΕκτίμηση θρέψης ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.el
heal.titleNutritional assessment of patients with rheumatoid arthritis.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordρευματοειδής αρθρίτιδα, διατροφή, μεσογειακή διατροφήel
heal.keywordrheumatoid arthritis, nutrition, mediteranean dieten
heal.advisorNameΜαρκάκη, Αναστασίαel
heal.advisorNameMarkaki, Anastasiaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)