Show simple item record

Psycobiology of appetite.

Dublin Core metadata

dc.creatorΜουρτζάκη, Σοφίαel
dc.creatorMourtzaki, Sofiaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:25:45Z
dc.date.available2016-03-15T12:25:45Z
dc.date.issued2015-09-14T13:15:54Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/365
dc.description.abstractΣτην παρακάτω εργασία παρουσιάζονται οι διαφόροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφική συμπεριφορά ενός ατόμου και επιπλέον κατά πόσο οι ψυχολογικές διακυμάνσεις επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο αναλύονται οι όροι πείνα και όρεξη καθώς και το ψυχοβιολογικό σύστημα ελέγχου της όρεξης. Αναφέρεται η έννοια του κορεσμού και κατά πόσο διάφοροι παράγοντες όπως είναι οι φυσιολογικοί, οι περιβαλλοντικοί, οι ψυχικοί και οι φυσικές ιδιότητες των τροφίμων, για παράδειγμα η μυρωδιά, το χρώμα τους, η μυρωδιά τους και άλλα τους χαρακτηριστικά επηρεάζουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Στο δεύτερο κεφάλαιο μελετώνται άλλοι μηχανισμοί φυσιολογίας όπως είναι το σωματικό βάρος και η ομοιόσταση και τι ρόλο παίζουν αυτοί οι παράγοντες στην όρεξη ενός ατόμου. Αναφέρεται η αρνητική ανατροφοδότηση που μπορεί να συμβάλει στην κατανάλωση ενός γεύματος και το σημείο αναφοράς και μελετώνται ο νευρωνικός έλεγχος, η πρόσληψη τροφής καθώς και η μάθηση και η μνήμη και ο ρόλος τους στην ψυχοβιολογία της όρεξης. Στο τρίτο μέρος αναλύονται οι αισθητηριακοί παράγοντες για τη λήψη της τροφής, αναφέροντας την αισθητηριακή ολοκλήρωση, τα αισθητηριακά συστήματα και τη λειτουργία τους, καθώς και τη γευστικότητα, τις αισθητηριακές της πτυχές και το ρόλο της ανταμοιβής για τη λήψη της τροφής. Στην τέταρτη ενότητα αναφέρονται εκτενέστερα οι περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες. Αναλύονται αρχικά τα κοινωνικά πρότυπα που επικρατούν και κατά πόσο επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου, το μέγεθος της μερίδας και τις συνθήκες περιβάλλοντος που καθορίζουν την ποσότητα της τροφής που λαμβάνουμε. Στην πέμπτη ενότητα παραθέτονται στοιχεία για τις θεωρίες μάθησης της διατροφικής συμπεριφοράς και την συναισθηματική κατανάλωση τροφής. Τέλος, στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο αναλύεται η έρευνα που διεξάχθηκε για να οδηγήσει σε συμπεράσματα σχετικά με τους διάφορους ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν την όρεξη.el
dc.description.abstractThe following project presents different factors that affect a person’s dietary behavior as well as the psychological variations that affect our eating habits. In the first chapter the terms hunger and appetite are analyzed as well as the psychobiological system that controls the appetite. The term satiety is mentioned as well as the different factors such as physiological environmental, mental and the natural characteristics of food for example the smell, the colour and other characteristics that affect the sense of hunger and satiety. In the second chapter, other mechanisms of psysiology are studied such as body weight and omiostasis and the role they play on a person’s appetite. The negative re-supply of food is also mentioned which can contribute to the consumption of a meal ant the bench mark as well as the neuronic control, food consumption, learning and rememberance and their role on the psychobiology of the appetite. In the third chapter, sensory factors for food consumption are analyzed mentioning sensory completion, sensory systems and their function as well as the savour its sensory aspects and the role of reward on food consumption. In the fourth chapter, environmental and psychological factors are meticulously mentioned. Social stereotypes are initially analyzed that prevail and how they affect a persons’ s eating habits, the size of a portion and the environmental conditions that define the amount of food received. The fifth chapter, evidence supporting the different learning theories of dietary behavior and emotional consumption of food are cited. Finally , the sixth and last chapter analyzes the research conducted to lead to conclusions about various psychological and biological factors that affect appetite.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΨυχοβιολογία της όρεξης.el
dc.titlePsycobiology of appetite.en

healMeta

heal.creatorNameΜουρτζάκη, Σοφίαel
heal.creatorNameMourtzaki, Sofiaen
heal.publicationDate2015-09-14T13:15:54Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/365
heal.abstractΣτην παρακάτω εργασία παρουσιάζονται οι διαφόροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη διατροφική συμπεριφορά ενός ατόμου και επιπλέον κατά πόσο οι ψυχολογικές διακυμάνσεις επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο αναλύονται οι όροι πείνα και όρεξη καθώς και το ψυχοβιολογικό σύστημα ελέγχου της όρεξης. Αναφέρεται η έννοια του κορεσμού και κατά πόσο διάφοροι παράγοντες όπως είναι οι φυσιολογικοί, οι περιβαλλοντικοί, οι ψυχικοί και οι φυσικές ιδιότητες των τροφίμων, για παράδειγμα η μυρωδιά, το χρώμα τους, η μυρωδιά τους και άλλα τους χαρακτηριστικά επηρεάζουν το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Στο δεύτερο κεφάλαιο μελετώνται άλλοι μηχανισμοί φυσιολογίας όπως είναι το σωματικό βάρος και η ομοιόσταση και τι ρόλο παίζουν αυτοί οι παράγοντες στην όρεξη ενός ατόμου. Αναφέρεται η αρνητική ανατροφοδότηση που μπορεί να συμβάλει στην κατανάλωση ενός γεύματος και το σημείο αναφοράς και μελετώνται ο νευρωνικός έλεγχος, η πρόσληψη τροφής καθώς και η μάθηση και η μνήμη και ο ρόλος τους στην ψυχοβιολογία της όρεξης. Στο τρίτο μέρος αναλύονται οι αισθητηριακοί παράγοντες για τη λήψη της τροφής, αναφέροντας την αισθητηριακή ολοκλήρωση, τα αισθητηριακά συστήματα και τη λειτουργία τους, καθώς και τη γευστικότητα, τις αισθητηριακές της πτυχές και το ρόλο της ανταμοιβής για τη λήψη της τροφής. Στην τέταρτη ενότητα αναφέρονται εκτενέστερα οι περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί παράγοντες. Αναλύονται αρχικά τα κοινωνικά πρότυπα που επικρατούν και κατά πόσο επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες ενός ατόμου, το μέγεθος της μερίδας και τις συνθήκες περιβάλλοντος που καθορίζουν την ποσότητα της τροφής που λαμβάνουμε. Στην πέμπτη ενότητα παραθέτονται στοιχεία για τις θεωρίες μάθησης της διατροφικής συμπεριφοράς και την συναισθηματική κατανάλωση τροφής. Τέλος, στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο αναλύεται η έρευνα που διεξάχθηκε για να οδηγήσει σε συμπεράσματα σχετικά με τους διάφορους ψυχολογικούς και βιολογικούς παράγοντες που επηρεάζουν την όρεξη.el
heal.abstractThe following project presents different factors that affect a person’s dietary behavior as well as the psychological variations that affect our eating habits. In the first chapter the terms hunger and appetite are analyzed as well as the psychobiological system that controls the appetite. The term satiety is mentioned as well as the different factors such as physiological environmental, mental and the natural characteristics of food for example the smell, the colour and other characteristics that affect the sense of hunger and satiety. In the second chapter, other mechanisms of psysiology are studied such as body weight and omiostasis and the role they play on a person’s appetite. The negative re-supply of food is also mentioned which can contribute to the consumption of a meal ant the bench mark as well as the neuronic control, food consumption, learning and rememberance and their role on the psychobiology of the appetite. In the third chapter, sensory factors for food consumption are analyzed mentioning sensory completion, sensory systems and their function as well as the savour its sensory aspects and the role of reward on food consumption. In the fourth chapter, environmental and psychological factors are meticulously mentioned. Social stereotypes are initially analyzed that prevail and how they affect a persons’ s eating habits, the size of a portion and the environmental conditions that define the amount of food received. The fifth chapter, evidence supporting the different learning theories of dietary behavior and emotional consumption of food are cited. Finally , the sixth and last chapter analyzes the research conducted to lead to conclusions about various psychological and biological factors that affect appetite.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΨυχοβιολογία της όρεξης.el
heal.titlePsycobiology of appetite.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordψυχολογία, όρεξη, πείνα, κορεσμόςel
heal.keywordpsychology, appetite, hunger, satietyen
heal.advisorNameΧαρωνιτάκη, Αικατερίνηel
heal.advisorNameCharonitaki, Aikaterinien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)