Η διατροφική αξία της σταφίδας.
The nutritional value of raisin.
Dublin Core metadata
dc.creator | Γοργία, Μάρθα | el |
dc.creator | Gorgia, Martha | en |
dc.date.accessioned | 2016-03-15T12:25:49Z | |
dc.date.available | 2016-03-15T12:25:49Z | |
dc.date.issued | 2015-09-11T14:44:53Z | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12688/368 | |
dc.description.abstract | Η σταφίδα σήμερα θεωρείται από τις πιο υγιεινές και ωφέλιμες για τον άνθρωπο τροφές και η σπουδαιότητά τους ανάγεται ήδη στην αρχαιότητα δίχως να πάψει ποτέ να αποτελεί σημαντικό εφόδιο δύναμης, ευεξίας και υγείας. Μαζί με το μέλι, η σταφίδα ήταν το βασικό γλυκό των αρχαίων και πολλοί πίστευαν ότι έχει και μαγικές ιδιότητες και για αυτό χρησιμοποιούσαν τον καρπό αυτό σε διάφορες θυσίες και τελετές. Η σταφίδα είναι το σταφύλι, το οποίο έχει υποστεί μία απλή επεξεργασία αποξήρανσης και έπειτα οι χρήσεις της είναι ποικίλες. Οι διαιτολόγοι την συγκαταλέγουν στις πιο υγιεινές τροφές που εκτός των άλλων ωφέλιμων δράσεων, προσφέρουν και πολύ μεγάλα αποθέματα ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό και τονώνουν το καρδιακό σύστημα. Οι δύο βασικές κατηγορίες της σταφίδας είναι η λευκή και η μαύρη αλλά υπάρχουν και διάφορες υποκατηγορίες. Η χρήση της εκτείνεται από το να φαγωθεί σκέτη ή να γίνει γλυκό του κουταλιού και να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα γλυκά ώστε να τα εμπλουτίσει και να τους δώσει τη χαρακτηριστική τους γεύση. Ακόμα και ψωμί φτιάχνεται από τη σταφίδα, το γνωστό σε όλους «σταφιδόψωμο». Σήμερα, η σταφίδα είναι αποδεδειγμένα επιστημονικά μία πολύ σημαντική και αξιόλογη τροφή για τον άνθρωπο αλλά δυστυχώς, δεν έχει λάβει την θέση που της αρμόζει. Οι άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει την σπουδαιότητά της και υπάρχει ακόμα μία άγνοια αναφορικά με τις ευεργετικές της ιδιότητες. Πολλοί ακόμα την αποφεύγουν διότι φοβούνται τις θερμίδες που συνοδεύουν τη κατανάλωσή της. Μία προσεκτική και ενδελεχής μελέτη της σταφίδας, όμως, θα κάνει και τους πιο δύσπιστους να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη της και να την ενσωματώσουν στις καθημερινές τους διατροφικές συνήθειες. | el |
dc.description.abstract | Raisin is currently considered one of the most healthy and beneficial food for humans. Since ancient times, raisins have been valued as an important asset of strength, wellness and health. Along with honey, raisin was the main snack and many people believed that it had magical properties, which was therefore used in sacrifices and ceremonies. Raisins are grapes, which have undergone a simple drying process and are then used in various ways. Dieticians include them among the healthiest foods, which along with their other beneficial effects, supply the human organism with a great source of energy and stimulate the cardiac system. The two main types of raisins are white and black, but there are also several subcategories. Raisins can be consumed alone, as a snack or they can be used in various sweets, which give them their characteristic flavor. Even bread is made from dried grapes, the so-called “raisin bread”. Today, raisins are scientifically proven to be a very important and valuable food for humans, but unfortunately they have not received the place in our diet, they deserve. Many people avoid eating raisins because of fear for their caloric value. However, a careful and thorough study of the properties of raisins could convince even the most skeptical that including raisins to a daily diet can be very beneficial. | en |
dc.language | el | |
dc.publisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας | el |
dc.publisher | T.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dietetics | en |
dc.rights | Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0) | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/ | |
dc.title | Η διατροφική αξία της σταφίδας. | el |
dc.title | The nutritional value of raisin. | en |
healMeta
heal.creatorName | Γοργία, Μάρθα | el |
heal.creatorName | Gorgia, Martha | en |
heal.publicationDate | 2015-09-11T14:44:53Z | |
heal.identifier.primary | http://hdl.handle.net/20.500.12688/368 | |
heal.abstract | Η σταφίδα σήμερα θεωρείται από τις πιο υγιεινές και ωφέλιμες για τον άνθρωπο τροφές και η σπουδαιότητά τους ανάγεται ήδη στην αρχαιότητα δίχως να πάψει ποτέ να αποτελεί σημαντικό εφόδιο δύναμης, ευεξίας και υγείας. Μαζί με το μέλι, η σταφίδα ήταν το βασικό γλυκό των αρχαίων και πολλοί πίστευαν ότι έχει και μαγικές ιδιότητες και για αυτό χρησιμοποιούσαν τον καρπό αυτό σε διάφορες θυσίες και τελετές. Η σταφίδα είναι το σταφύλι, το οποίο έχει υποστεί μία απλή επεξεργασία αποξήρανσης και έπειτα οι χρήσεις της είναι ποικίλες. Οι διαιτολόγοι την συγκαταλέγουν στις πιο υγιεινές τροφές που εκτός των άλλων ωφέλιμων δράσεων, προσφέρουν και πολύ μεγάλα αποθέματα ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό και τονώνουν το καρδιακό σύστημα. Οι δύο βασικές κατηγορίες της σταφίδας είναι η λευκή και η μαύρη αλλά υπάρχουν και διάφορες υποκατηγορίες. Η χρήση της εκτείνεται από το να φαγωθεί σκέτη ή να γίνει γλυκό του κουταλιού και να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα γλυκά ώστε να τα εμπλουτίσει και να τους δώσει τη χαρακτηριστική τους γεύση. Ακόμα και ψωμί φτιάχνεται από τη σταφίδα, το γνωστό σε όλους «σταφιδόψωμο». Σήμερα, η σταφίδα είναι αποδεδειγμένα επιστημονικά μία πολύ σημαντική και αξιόλογη τροφή για τον άνθρωπο αλλά δυστυχώς, δεν έχει λάβει την θέση που της αρμόζει. Οι άνθρωποι δεν έχουν κατανοήσει την σπουδαιότητά της και υπάρχει ακόμα μία άγνοια αναφορικά με τις ευεργετικές της ιδιότητες. Πολλοί ακόμα την αποφεύγουν διότι φοβούνται τις θερμίδες που συνοδεύουν τη κατανάλωσή της. Μία προσεκτική και ενδελεχής μελέτη της σταφίδας, όμως, θα κάνει και τους πιο δύσπιστους να συνειδητοποιήσουν τα οφέλη της και να την ενσωματώσουν στις καθημερινές τους διατροφικές συνήθειες. | el |
heal.abstract | Raisin is currently considered one of the most healthy and beneficial food for humans. Since ancient times, raisins have been valued as an important asset of strength, wellness and health. Along with honey, raisin was the main snack and many people believed that it had magical properties, which was therefore used in sacrifices and ceremonies. Raisins are grapes, which have undergone a simple drying process and are then used in various ways. Dieticians include them among the healthiest foods, which along with their other beneficial effects, supply the human organism with a great source of energy and stimulate the cardiac system. The two main types of raisins are white and black, but there are also several subcategories. Raisins can be consumed alone, as a snack or they can be used in various sweets, which give them their characteristic flavor. Even bread is made from dried grapes, the so-called “raisin bread”. Today, raisins are scientifically proven to be a very important and valuable food for humans, but unfortunately they have not received the place in our diet, they deserve. Many people avoid eating raisins because of fear for their caloric value. However, a careful and thorough study of the properties of raisins could convince even the most skeptical that including raisins to a daily diet can be very beneficial. | en |
heal.language | el | |
heal.academicPublisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας | el |
heal.academicPublisher | T.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dietetics | en |
heal.title | Η διατροφική αξία της σταφίδας. | el |
heal.title | The nutritional value of raisin. | en |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.keyword | σταφίδα, διατροφική αξία | el |
heal.keyword | raisin, nutritional value | en |
heal.advisorName | Σπυριδάκη, Ασπασία | el |
heal.advisorName | Spyridaki, Aspasia | en |
heal.academicPublisherID | teicrete | |
heal.fullTextAvailability | true | |
tcd.distinguished | false | |
tcd.survey | false |