Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutritional assessment, physical activity and 10-year cardiovascular risk for those of ages between 65 and 85 living in the Cretan countryside.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΓαλανάκη, Χρυσαυγήel
dc.creatorGalanaki, Chrysavgien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:25:55Z
dc.date.available2016-03-15T12:25:55Z
dc.date.issued2016-01-21T14:49:50Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/372
dc.description.abstractΕισαγωγή: Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την 1η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μόνο στην Ελλάδα κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους, λόγω κάποιου νοσήματος του καρδιαγγειακού συστήματος 50.000 άτομα περίπου. Στην Ευρώπη, 4,35 εκατομμύρια άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος. Σκοπός: Η παρούσα μελέτη είχε ως στόχο την διατροφική αξιολόγηση, την αξιολόγηση της φυσικής δραστηριότητας και την πρόβλεψη του 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου σε πληθυσμό ηλικίας 65-85 ετών στην Κρητική ύπαιθρο. Μεθοδολογία: Στην έρευνα συμμετείχαν 100 άτομα, ηλικίας 65-85 ετών , οι οποίοι πληρούσαν τα παρακάτω κριτήρια: α) δεν ήταν διαβητικοί και β) δεν είχαν ιστορικό Στεφανιαίας Νόσου. Ο βαθμός υιοθέτησης της Μεσογειακής Διατροφής εκτιμήθηκε με τη χρήση του διατροφικού δείκτη MedDietScore. Τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας εκτιμήθηκαν με την ανάλυση του ερωτηματολογίου φυσικής δραστηριότητας IPAQ short Form. Τέλος, η πρόβλεψη του 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου εκτιμήθηκε μέσω του αλγόριθμού Framingham.Οι συσχετίσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής: α) η μέση τιμή του ποσοστού 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου Δείκτη Μάζα Σώματος β)η μέση τιμή του ποσοστού 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου με το μεσογειακό πρότυπο διατροφής , γ) η μέση τιμή του ποσοστού 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου με επίπεδα ΗDL και ολικής χοληστερόλης, δ)η μέση τιμή του ποσοστού 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου με καπνιστικές συνήθειες, ε) η μέση τιμή του ποσοστού 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου με επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Αποτελέσματα: Σημαντική στατιστική διαφορά δεν βρέθηκε μεταξύ της συσχέτισης της μέσης τιμής ποσοστού 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου Δείκτη Μάζα Σώματος. Αυτό ίσως στηρίζεται στο φαινόμενο που αποκαλείται «παράδοξο της παχυσαρκίας» . Επιπλέον σημαντική στατιστική διαφορά βρέθηκε ανάμεσα στην συσχέτιση της μέσης τιμής του ποσοστού του 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου με το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, με τα επίπεδα της HDL και ολικής χοληστερόλης, με τις καπνιστικές συνήθεις και με τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας. Συμπεράσματα: Όσο υψηλότερα είναι α) ο βαθμός υιοθέτησης της Μεσογειακής διατροφής β) είναι η τιμή της HDL χοληστερόλης , γ) είναι τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας και όσο έχουμε τροποποίηση του τρόπου ζωής τόσο περισσότερο βελτιώνεται το λιπιδαιμικό προφίλ του ανθρώπου με αποτέλεσμα την μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.el
dc.description.abstractIntroduction : Cardiovascular disease comprises the worldwide most important cause of death. In Greece alone almost 50,000 individuals die from some kind of cardiovascular system ailment. In Europe, 4.35 million people lose their lives due to ailments related to the cardiovascular system. Aim: The current report aimed at the nutritional value assessment, the value of physical activities and the prognosis of the 10-year cardiovascular risk for those of ages between 65 and 85 living in the Cretan countryside. Methodology: 100 individuals, 65-85 years fulfilling the below mentioned criteria, participated in the research: a) they weren’t diabetics and b) there was no previous history of coronary disease. The adoption rate of the Mediterranean Diet was calculated with the use of the MedDietScore Nutritional factor. Analyzing the physical activity IPAQ short Form questionnaire assessed the levels of physical activity. Finally, the 10-year cardiovascular risk was assessed with the Framingham algorithm. The correlations made were the following: a) the average percentage of the 10 year cardiovascular Body Mass risk Indicator, b) the average percentage of the 10 year cardiovascular risk when following the Mediterranean eating habits, c) the average percentage of the 10 year cardiovascular risk considering HDL and total cholesterol levels, d) the average percentage of the 10 year cardiovascular risk considering smoking habits, e) the average percentage of the 10 year cardiovascular risk considering physical activity. Results: No important statistic difference was found in correlation between the average percentage of the 10-year cardiovascular risk and Body Mass risk Indicator. This is probably due to the phenomenon called “obesity paradox”. Moreover, some important statistic difference was found between the correlations of the average percentage of the 10-year cardiovascular risk with the Mediterranean eating habits, the HDL and total cholesterol levels, smoking and physical activity levels. Conclusions: The higher the adoption rate of the a) Mediterranean Diet,b) the HDL cholesterol levels, c) the physical activity levels, along with the modification of living habits, the more a person’s lipemic profile ameliorates and as a result the risk of cardiovascular disease decreases.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφική αξιολόγηση, σωματική δραστηριότητα και δεκαετής καρδιαγγεικός κίνδυνος δείγματος ηλικίας 65-85 ετών στην κρητική ύπαιθρο.el
dc.titleNutritional assessment, physical activity and 10-year cardiovascular risk for those of ages between 65 and 85 living in the Cretan countryside.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΓαλανάκη, Χρυσαυγήel
heal.creatorNameGalanaki, Chrysavgien
heal.publicationDate2016-01-21T14:49:50Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/372
heal.abstractΕισαγωγή: Η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την 1η αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μόνο στην Ελλάδα κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους, λόγω κάποιου νοσήματος του καρδιαγγειακού συστήματος 50.000 άτομα περίπου. Στην Ευρώπη, 4,35 εκατομμύρια άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από νοσήματα του καρδιαγγειακού συστήματος. Σκοπός: Η παρούσα μελέτη είχε ως στόχο την διατροφική αξιολόγηση, την αξιολόγηση της φυσικής δραστηριότητας και την πρόβλεψη του 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου σε πληθυσμό ηλικίας 65-85 ετών στην Κρητική ύπαιθρο. Μεθοδολογία: Στην έρευνα συμμετείχαν 100 άτομα, ηλικίας 65-85 ετών , οι οποίοι πληρούσαν τα παρακάτω κριτήρια: α) δεν ήταν διαβητικοί και β) δεν είχαν ιστορικό Στεφανιαίας Νόσου. Ο βαθμός υιοθέτησης της Μεσογειακής Διατροφής εκτιμήθηκε με τη χρήση του διατροφικού δείκτη MedDietScore. Τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας εκτιμήθηκαν με την ανάλυση του ερωτηματολογίου φυσικής δραστηριότητας IPAQ short Form. Τέλος, η πρόβλεψη του 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου εκτιμήθηκε μέσω του αλγόριθμού Framingham.Οι συσχετίσεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής: α) η μέση τιμή του ποσοστού 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου Δείκτη Μάζα Σώματος β)η μέση τιμή του ποσοστού 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου με το μεσογειακό πρότυπο διατροφής , γ) η μέση τιμή του ποσοστού 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου με επίπεδα ΗDL και ολικής χοληστερόλης, δ)η μέση τιμή του ποσοστού 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου με καπνιστικές συνήθειες, ε) η μέση τιμή του ποσοστού 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου με επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Αποτελέσματα: Σημαντική στατιστική διαφορά δεν βρέθηκε μεταξύ της συσχέτισης της μέσης τιμής ποσοστού 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου Δείκτη Μάζα Σώματος. Αυτό ίσως στηρίζεται στο φαινόμενο που αποκαλείται «παράδοξο της παχυσαρκίας» . Επιπλέον σημαντική στατιστική διαφορά βρέθηκε ανάμεσα στην συσχέτιση της μέσης τιμής του ποσοστού του 10 ετή καρδιαγγειακού κινδύνου με το μεσογειακό πρότυπο διατροφής, με τα επίπεδα της HDL και ολικής χοληστερόλης, με τις καπνιστικές συνήθεις και με τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας. Συμπεράσματα: Όσο υψηλότερα είναι α) ο βαθμός υιοθέτησης της Μεσογειακής διατροφής β) είναι η τιμή της HDL χοληστερόλης , γ) είναι τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας και όσο έχουμε τροποποίηση του τρόπου ζωής τόσο περισσότερο βελτιώνεται το λιπιδαιμικό προφίλ του ανθρώπου με αποτέλεσμα την μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.el
heal.abstractIntroduction : Cardiovascular disease comprises the worldwide most important cause of death. In Greece alone almost 50,000 individuals die from some kind of cardiovascular system ailment. In Europe, 4.35 million people lose their lives due to ailments related to the cardiovascular system. Aim: The current report aimed at the nutritional value assessment, the value of physical activities and the prognosis of the 10-year cardiovascular risk for those of ages between 65 and 85 living in the Cretan countryside. Methodology: 100 individuals, 65-85 years fulfilling the below mentioned criteria, participated in the research: a) they weren’t diabetics and b) there was no previous history of coronary disease. The adoption rate of the Mediterranean Diet was calculated with the use of the MedDietScore Nutritional factor. Analyzing the physical activity IPAQ short Form questionnaire assessed the levels of physical activity. Finally, the 10-year cardiovascular risk was assessed with the Framingham algorithm. The correlations made were the following: a) the average percentage of the 10 year cardiovascular Body Mass risk Indicator, b) the average percentage of the 10 year cardiovascular risk when following the Mediterranean eating habits, c) the average percentage of the 10 year cardiovascular risk considering HDL and total cholesterol levels, d) the average percentage of the 10 year cardiovascular risk considering smoking habits, e) the average percentage of the 10 year cardiovascular risk considering physical activity. Results: No important statistic difference was found in correlation between the average percentage of the 10-year cardiovascular risk and Body Mass risk Indicator. This is probably due to the phenomenon called “obesity paradox”. Moreover, some important statistic difference was found between the correlations of the average percentage of the 10-year cardiovascular risk with the Mediterranean eating habits, the HDL and total cholesterol levels, smoking and physical activity levels. Conclusions: The higher the adoption rate of the a) Mediterranean Diet,b) the HDL cholesterol levels, c) the physical activity levels, along with the modification of living habits, the more a person’s lipemic profile ameliorates and as a result the risk of cardiovascular disease decreases.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφική αξιολόγηση, σωματική δραστηριότητα και δεκαετής καρδιαγγεικός κίνδυνος δείγματος ηλικίας 65-85 ετών στην κρητική ύπαιθρο.el
heal.titleNutritional assessment, physical activity and 10-year cardiovascular risk for those of ages between 65 and 85 living in the Cretan countryside.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordμεσογειακή διατροφή, φυσική δραστηριότητα, καρδιαγγειακό νόσημα, ηλικιωμένοςel
heal.keywordmediterranean diet, physical activity, cardiovascular disease, elderlyen
heal.advisorNameΣφακιανάκη, Ειρήνηel
heal.advisorNameSfakianaki, Eirinien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)