Εμφάνιση απλής εγγραφής

Measurement and correlation of depressive symptoms and nutritional status in population the third and fourth age. The case Open Care Center for the Elderly of Municipality of Volos.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜατζίρη, Βασιλικήel
dc.creatorΜαρίνη, Μαρίναel
dc.creatorMatziri, Vasilikien
dc.creatorMarini, Marinaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:25:57Z
dc.date.available2016-03-15T12:25:57Z
dc.date.issued2015-09-15T10:10:55Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/374
dc.description.abstractΕισαγωγή: Η γήρανση εισάγει αλλαγές στην εικόνα και επιδράσεις στην λειτουργία των οργάνων του σώματος. Η διατροφική κατάσταση και η πνευματική υγεία χειροτερεύουν με τη γήρανση. Καθώς τα προβλήματα διατροφής και η κατάθλιψη είναι κάποια από τα κύρια προβλήματα στους ηλικιωμένους έτσι και η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε για να μελετήσει τη συσχέτιση μεταξύ της υποθρεψίας και της κατάθλιψης στα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας. Υλικά και Μέθοδοι : 133 ηλικιωμένοι που είχαν ηλικία μεγαλύτερη από 60 ετών εξετάστηκαν στην μελέτη μας με τυχαία δειγματοληψία χρησιμοποιώντας ανθρωπομετρικά εργαλεία καθώς και τα εργαλεία διατροφικής αξιολόγησης MNA, BMI, MUST και το δείκτη συμμόρφωσης της Μεσογειακής Διατροφής, μέσω τυποποιημένων ερωτηματολογίων αξιολόγησης διατροφικής κατάστασης. Η αξιολόγηση της κατάθλιψης ελέγχθηκε με τη χρήση του ερωτηματολογίου GDS στους ηλικιωμένους. Για τη διερεύνηση των ερευνητικών ζητημάτων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 20. Αποτελέσματα: Η συχνότητα υποθρεψίας είναι ίδια και στα δύο φύλα. Σύμφωνα με το MNA, το 13.6% των συμμετεχόντων παρουσιάζουν υποθρεψία, το 34.1% βρίσκεται σε κίνδυνο υποθρεψίας , το 52.3% βρίσκονταν σε καλή διατροφική κατάσταση και σύμφωνα με το δείκτη BMI, το 14% των συμμετεχόντων υπέφεραν από υποθρεψία. Η συχνότητα της κατάθλιψης ήταν, στατιστικά, σημαντικά διαφορετική ανάμεσα στα δύο φύλα, με τις γυναίκες να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά. Σύμφωνα με το δείκτη GDS, το 17.6% είχαν κατάθλιψη. Σύμφωνα με το δείκτη MUST, το 23.3% βρίσκονταν σε κίνδυνο υποθρεψίας. Η διατροφική κατάσταση συσχετίζεται με την κατάθλιψη (Χ2= 42,329, p-value μεγαλύτερη 5%). Συμπέρασμα: Η κατάθλιψη διαπιστώθηκε ότι συσχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τη διατροφή των ηλικιωμένων. Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω γεγονός η κατάθλιψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας πρόβλεψης των προβλημάτων θρέψης στα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, καθώς και το αντίστροφο. Η παραπάνω αμφίδρομη σχέση πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους επαγγελματίες υγείας.el
dc.description.abstractBackground: Aging induces physiological changes and affects all of organs. Nutritional status and mental health deteriorate with aging. As malnutrition and depression are main problem in elderly this study was performed to assess the association between malnutrition and depression among rural elderly. Materials and Methods: 133 elderly aged above 60 years old were examined in a cross-sectional study by systematic sampling method and using mini nutritional assessment (MNA), BMI, MUST and Mediterranean Diet Quality Index which are standard questionnaires for evaluating nutrition status. Depression was evaluated by a validated questionnaire GDS in the elderly. Correlation between Socio-demographic characteristic and nutrition status was obtained by Chi-square test and correlation Pearson measure in elderly population. Results: Frequency of malnutrition was similar in both genders. According to MNA, 13.6% of subjects suffered from malnutrition, 34.1% were at risk of malnutrition and 52.3% were well-nourished and according to BMI, 14% of subjects suffered from malnutrition. Frequency of depression was not similar in both genders, as women present higher frequencies. According to GDS, 17.6% are depressed. According to MUST, 23.3% were at risk of malnutrition. Nutrition status correlated with the depression (P longer 5%). Conclusion: Depression could act as a powerful risk for malnutrition in elderly population that it should be controlled by physicians.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΜέτρηση και συσχέτιση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας και της κατάστασης θρέψης σε πληθυσμό τρίτης και τέταρτης ηλικίας. Η περίπτωση Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Βόλου.el
dc.titleMeasurement and correlation of depressive symptoms and nutritional status in population the third and fourth age. The case Open Care Center for the Elderly of Municipality of Volos.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜατζίρη, Βασιλικήel
heal.creatorNameΜαρίνη, Μαρίναel
heal.creatorNameMatziri, Vasilikien
heal.creatorNameMarini, Marinaen
heal.publicationDate2015-09-15T10:10:55Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/374
heal.abstractΕισαγωγή: Η γήρανση εισάγει αλλαγές στην εικόνα και επιδράσεις στην λειτουργία των οργάνων του σώματος. Η διατροφική κατάσταση και η πνευματική υγεία χειροτερεύουν με τη γήρανση. Καθώς τα προβλήματα διατροφής και η κατάθλιψη είναι κάποια από τα κύρια προβλήματα στους ηλικιωμένους έτσι και η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε για να μελετήσει τη συσχέτιση μεταξύ της υποθρεψίας και της κατάθλιψης στα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας. Υλικά και Μέθοδοι : 133 ηλικιωμένοι που είχαν ηλικία μεγαλύτερη από 60 ετών εξετάστηκαν στην μελέτη μας με τυχαία δειγματοληψία χρησιμοποιώντας ανθρωπομετρικά εργαλεία καθώς και τα εργαλεία διατροφικής αξιολόγησης MNA, BMI, MUST και το δείκτη συμμόρφωσης της Μεσογειακής Διατροφής, μέσω τυποποιημένων ερωτηματολογίων αξιολόγησης διατροφικής κατάστασης. Η αξιολόγηση της κατάθλιψης ελέγχθηκε με τη χρήση του ερωτηματολογίου GDS στους ηλικιωμένους. Για τη διερεύνηση των ερευνητικών ζητημάτων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 20. Αποτελέσματα: Η συχνότητα υποθρεψίας είναι ίδια και στα δύο φύλα. Σύμφωνα με το MNA, το 13.6% των συμμετεχόντων παρουσιάζουν υποθρεψία, το 34.1% βρίσκεται σε κίνδυνο υποθρεψίας , το 52.3% βρίσκονταν σε καλή διατροφική κατάσταση και σύμφωνα με το δείκτη BMI, το 14% των συμμετεχόντων υπέφεραν από υποθρεψία. Η συχνότητα της κατάθλιψης ήταν, στατιστικά, σημαντικά διαφορετική ανάμεσα στα δύο φύλα, με τις γυναίκες να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά. Σύμφωνα με το δείκτη GDS, το 17.6% είχαν κατάθλιψη. Σύμφωνα με το δείκτη MUST, το 23.3% βρίσκονταν σε κίνδυνο υποθρεψίας. Η διατροφική κατάσταση συσχετίζεται με την κατάθλιψη (Χ2= 42,329, p-value μεγαλύτερη 5%). Συμπέρασμα: Η κατάθλιψη διαπιστώθηκε ότι συσχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τη διατροφή των ηλικιωμένων. Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω γεγονός η κατάθλιψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας πρόβλεψης των προβλημάτων θρέψης στα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, καθώς και το αντίστροφο. Η παραπάνω αμφίδρομη σχέση πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους επαγγελματίες υγείας.el
heal.abstractBackground: Aging induces physiological changes and affects all of organs. Nutritional status and mental health deteriorate with aging. As malnutrition and depression are main problem in elderly this study was performed to assess the association between malnutrition and depression among rural elderly. Materials and Methods: 133 elderly aged above 60 years old were examined in a cross-sectional study by systematic sampling method and using mini nutritional assessment (MNA), BMI, MUST and Mediterranean Diet Quality Index which are standard questionnaires for evaluating nutrition status. Depression was evaluated by a validated questionnaire GDS in the elderly. Correlation between Socio-demographic characteristic and nutrition status was obtained by Chi-square test and correlation Pearson measure in elderly population. Results: Frequency of malnutrition was similar in both genders. According to MNA, 13.6% of subjects suffered from malnutrition, 34.1% were at risk of malnutrition and 52.3% were well-nourished and according to BMI, 14% of subjects suffered from malnutrition. Frequency of depression was not similar in both genders, as women present higher frequencies. According to GDS, 17.6% are depressed. According to MUST, 23.3% were at risk of malnutrition. Nutrition status correlated with the depression (P longer 5%). Conclusion: Depression could act as a powerful risk for malnutrition in elderly population that it should be controlled by physicians.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΜέτρηση και συσχέτιση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας και της κατάστασης θρέψης σε πληθυσμό τρίτης και τέταρτης ηλικίας. Η περίπτωση Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Βόλου.el
heal.titleMeasurement and correlation of depressive symptoms and nutritional status in population the third and fourth age. The case Open Care Center for the Elderly of Municipality of Volos.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordκατάθλιψη, ηλικιωμένος, υποσιτισμός, Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η.), Βόλοςel
heal.keyworddepression, elderly, malnutrition, Open Care Center for the Elderly (KAPI), Volosen
heal.advisorNameΜπορμπουδάκη, Ελένηel
heal.advisorNameBormpoudaki, Elenien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)