Εμφάνιση απλής εγγραφής

The role of fisheries in nutrition and a prevalence study regarding their consumption in three areas of Greece : Heraklion, Ithaca, Corinth.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠαξινού, Μαρίαel
dc.creatorΠαπαγιαννοπούλου, Ιωάνναel
dc.creatorΤσαγκαράκη, Όλγαel
dc.creatorPaxinou, Mariaen
dc.creatorPapagiannopoulou, Ioannaen
dc.creatorTsagaraki, Olgaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:26:04Z
dc.date.available2016-03-15T12:26:04Z
dc.date.issued2008-05-06T18:58:45Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/381
dc.description.abstractΣτην παρούσα εργασία πραγματοποιείται μια βιβλιογραφική αναφορά σε ιστορικά στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση των αλιευμάτων στην Ελλάδα από την Μινωική εποχή και την Κλασσική Ελλάδα μέχρι την σύγχρονη εποχή. Παρακάτω ακολουθεί παρουσίαση του αλιευτικού προφίλ της Ελλάδας και μια σύντομη αναφορά στη συστηματική κατάταξη και μορφολογία των αλιευμάτων. Έπειτα γίνεται εκτενής αναφορά της χημικής σύστασης των αλιευμάτων (ψάρια, μαλάκια και καρκινοειδή), σύγκριση των ωμών και των επεξεργασμένων μορφών και τέλος σύγκριση των περιεκτικοτήτων των θρεπτικών συστατικών των ψαριών και θαλασσινών σε σχέση με τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες. Στη συνέχεια αναλύονται τα οφέλη από την κατανάλωση αλιευμάτων, όπως επίσης και κάποιες αρνητικές συνέπειες. Ακόμα αναφέρονται οι συστάσεις για την κατανάλωση των αλιευμάτων. Επιπλέον γίνεται αναφορά στους τρόπους επεξεργασίας – τεχνολογίας των αλιευμάτων, παρουσίαση των αγορανομικών διατάξεων που ισχύουν για τα αλιεύματα και τέλος δίνονται συμβουλές στο ευρύ κοινό σχετικά με την κατανάλωση των αλιευμάτων. Στο ένατο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των δεδομένων που έχουν προκύψει από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν στις περιοχές έρευνας (Ιθάκη, Ηράκλειο, Κόρινθος). Εξετάστηκαν οι καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων αυτών των περιοχών ως προς τα ψάρια και τα θαλασσινά. Πιο συγκεκριμένα εξετάστηκαν : η συχνότητα κατανάλωσης των αλιευμάτων στις περιοχές έρευνας, η προέλευση των αλιευμάτων που καταναλώνονται, η μορφή κατανάλωσης των αλιευμάτων (φρέσκα, κατεψυγμένα, κ.α.), από πού προμηθεύονται τα αλιεύματα συχνότερα (ιχθυαγορά-ψαράδικο, σουπερ μάρκετ-παντοπωλείο,κ.α.), προτιμώμενος τρόπος μαγειρεύματος των ψαριών και τα προτιμώμενα συνοδευτικά σε ένα γεύμα με ψάρι. Επίσης ερευνήθηκε αν η τιμή των αλιευμάτων επηρεάζει τη συχνότητα κατανάλωσης των αλιευμάτων. Τα παραπάνω εξετάστηκαν ως προς το φύλο, την ηλικία, το δείκτη μάζας σώματος και την οικογενειακή κατάσταση. Επιπλέον έγινε ταξινόμηση των ψαριών και των θαλασσινών με βάση τη συχνότητα κατανάλωσης και σχολιάστηκαν τα δημοφιλέστερα (αλιεύματα με τη μεγαλύτερη συχνότητα κατανάλωσης). Στο τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της έρευνας.el
dc.description.abstractAt the present study is held a report based on bibliography on historical evidence regarding the consumption of fisheries at Greece since Minoan times and Classical Greece till modern era. Then follows a presentation of the fishery profile of Greece and a short introduction to the systematic classification and to the ichthyologic properties. Next is presented an extended analysis of the chemical composition of fish and sea food ( fish, mollusks and crustaceans ), a comparison of raw and processed forms and , in the end, a comparison of the nutrient components of fish and sea food to the recommended daily amounts. Then, the benefits that occur from the consumption of fish and sea food as well as the consequences are being analyzed. Furthermore recommendations for the consumption of fish and sea food are cited. Later there is a reference to the methods of process and technology and also to the laws that apply to fish and sea food. In the end there are given advice to the general public about the consumption of fish and sea food. In chapter 9 an analysis is being done on the data that have occurred from the procession of the questionnaires given to the areas that participated in the research(Ithaca, Heraklion, Corinth). The consumption habits of the inhabitants of these areas were examined . Specifically, there were examined : the frequency of consumption of the fisheries at the areas in question, the origin of the fisheries that are consumed, the form of consumption of the fisheries (fresh, frozen etc.), where the public obtains the fisheries from more often( fish market, super market-general store etc.) the most preferred cooking method for fish and the most preferred accompaniments in a fish meal. The above were examined regarding gender, age, body mass index and family status. Also it was examined if the price of the fisheries affects the frequency of the fisheries consumption. Furthermore a classification of fish and sea food was made based on the frequency of consumption and the most popular ones ( fisheries with the highest consumption frequency) were commented. In the end there are the conclusions of the research.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΟ ρόλος των αλιευμάτων στη διατροφή και έρευνα επιπολασμού ως προς την κατανάλωσή τους σε τρείς περιοχές : Ηράκλειο, Ιθάκη, Κόρινθος.el
dc.titleThe role of fisheries in nutrition and a prevalence study regarding their consumption in three areas of Greece : Heraklion, Ithaca, Corinth.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠαξινού, Μαρίαel
heal.creatorNameΠαπαγιαννοπούλου, Ιωάνναel
heal.creatorNameΤσαγκαράκη, Όλγαel
heal.creatorNamePaxinou, Mariaen
heal.creatorNamePapagiannopoulou, Ioannaen
heal.creatorNameTsagaraki, Olgaen
heal.publicationDate2008-05-06T18:58:45Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/381
heal.abstractΣτην παρούσα εργασία πραγματοποιείται μια βιβλιογραφική αναφορά σε ιστορικά στοιχεία σχετικά με την κατανάλωση των αλιευμάτων στην Ελλάδα από την Μινωική εποχή και την Κλασσική Ελλάδα μέχρι την σύγχρονη εποχή. Παρακάτω ακολουθεί παρουσίαση του αλιευτικού προφίλ της Ελλάδας και μια σύντομη αναφορά στη συστηματική κατάταξη και μορφολογία των αλιευμάτων. Έπειτα γίνεται εκτενής αναφορά της χημικής σύστασης των αλιευμάτων (ψάρια, μαλάκια και καρκινοειδή), σύγκριση των ωμών και των επεξεργασμένων μορφών και τέλος σύγκριση των περιεκτικοτήτων των θρεπτικών συστατικών των ψαριών και θαλασσινών σε σχέση με τις συνιστώμενες ημερήσιες ποσότητες. Στη συνέχεια αναλύονται τα οφέλη από την κατανάλωση αλιευμάτων, όπως επίσης και κάποιες αρνητικές συνέπειες. Ακόμα αναφέρονται οι συστάσεις για την κατανάλωση των αλιευμάτων. Επιπλέον γίνεται αναφορά στους τρόπους επεξεργασίας – τεχνολογίας των αλιευμάτων, παρουσίαση των αγορανομικών διατάξεων που ισχύουν για τα αλιεύματα και τέλος δίνονται συμβουλές στο ευρύ κοινό σχετικά με την κατανάλωση των αλιευμάτων. Στο ένατο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των δεδομένων που έχουν προκύψει από την επεξεργασία των ερωτηματολογίων που μοιράστηκαν στις περιοχές έρευνας (Ιθάκη, Ηράκλειο, Κόρινθος). Εξετάστηκαν οι καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων αυτών των περιοχών ως προς τα ψάρια και τα θαλασσινά. Πιο συγκεκριμένα εξετάστηκαν : η συχνότητα κατανάλωσης των αλιευμάτων στις περιοχές έρευνας, η προέλευση των αλιευμάτων που καταναλώνονται, η μορφή κατανάλωσης των αλιευμάτων (φρέσκα, κατεψυγμένα, κ.α.), από πού προμηθεύονται τα αλιεύματα συχνότερα (ιχθυαγορά-ψαράδικο, σουπερ μάρκετ-παντοπωλείο,κ.α.), προτιμώμενος τρόπος μαγειρεύματος των ψαριών και τα προτιμώμενα συνοδευτικά σε ένα γεύμα με ψάρι. Επίσης ερευνήθηκε αν η τιμή των αλιευμάτων επηρεάζει τη συχνότητα κατανάλωσης των αλιευμάτων. Τα παραπάνω εξετάστηκαν ως προς το φύλο, την ηλικία, το δείκτη μάζας σώματος και την οικογενειακή κατάσταση. Επιπλέον έγινε ταξινόμηση των ψαριών και των θαλασσινών με βάση τη συχνότητα κατανάλωσης και σχολιάστηκαν τα δημοφιλέστερα (αλιεύματα με τη μεγαλύτερη συχνότητα κατανάλωσης). Στο τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της έρευνας.el
heal.abstractAt the present study is held a report based on bibliography on historical evidence regarding the consumption of fisheries at Greece since Minoan times and Classical Greece till modern era. Then follows a presentation of the fishery profile of Greece and a short introduction to the systematic classification and to the ichthyologic properties. Next is presented an extended analysis of the chemical composition of fish and sea food ( fish, mollusks and crustaceans ), a comparison of raw and processed forms and , in the end, a comparison of the nutrient components of fish and sea food to the recommended daily amounts. Then, the benefits that occur from the consumption of fish and sea food as well as the consequences are being analyzed. Furthermore recommendations for the consumption of fish and sea food are cited. Later there is a reference to the methods of process and technology and also to the laws that apply to fish and sea food. In the end there are given advice to the general public about the consumption of fish and sea food. In chapter 9 an analysis is being done on the data that have occurred from the procession of the questionnaires given to the areas that participated in the research(Ithaca, Heraklion, Corinth). The consumption habits of the inhabitants of these areas were examined . Specifically, there were examined : the frequency of consumption of the fisheries at the areas in question, the origin of the fisheries that are consumed, the form of consumption of the fisheries (fresh, frozen etc.), where the public obtains the fisheries from more often( fish market, super market-general store etc.) the most preferred cooking method for fish and the most preferred accompaniments in a fish meal. The above were examined regarding gender, age, body mass index and family status. Also it was examined if the price of the fisheries affects the frequency of the fisheries consumption. Furthermore a classification of fish and sea food was made based on the frequency of consumption and the most popular ones ( fisheries with the highest consumption frequency) were commented. In the end there are the conclusions of the research.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΟ ρόλος των αλιευμάτων στη διατροφή και έρευνα επιπολασμού ως προς την κατανάλωσή τους σε τρείς περιοχές : Ηράκλειο, Ιθάκη, Κόρινθος.el
heal.titleThe role of fisheries in nutrition and a prevalence study regarding their consumption in three areas of Greece : Heraklion, Ithaca, Corinth.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordαλιεύματα, κατανάλωση αλιευμάτων, διατροφήel
heal.keywordfisheries, consumption of fisheries, nutritionen
heal.advisorNameΨαρουδάκη, Αντωνίαel
heal.advisorNamePsaroudaki, Antoniaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)