Τα βιολογικά τρόφιμα στην Ελλάδα: Καλλιέργειες και θρεπτική αξία, καταγραφή της κατανάλωσης τους στη περιοχή του Πειραιά.
Organic food in Greece: Agriculture and mutritional value, consumption of organic food ata the city of Piraeus.

View/ Open
Date
2008-05-05Author
Γουρδή, Ειρήνη-Παναγιώτα
Ηλιάδη, Αλεξάνδρα
Gourdi, Eirini-Panagiota
Iliadi, Alexandra
Metadata
Show full item recordAbstract
Στη παρούσα εργασία γίνεται μια εκτενής αναφορά στη βιολογική γεωργία και στη βιολογική γεωργία στην ελλάδα, στη διατροφική αξία των βιολογικών τροφίμων καθώς και στην αγορά βιολογικών προϊόντων. Στο τελευταίο μέρος της εργασίας ακολουθεί έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη περιοχή του Πειραιά. Σκοπός της έρευνας αυτής είναι να προσδιοριστεί το ποσοστό κατανάλωσης βιολογικών προϊόντων και ποιοι οι παράγοντες που το επηρεάζουν. Αρχικά γίνεται αναφορά στη βιολογική γεωργία, τις μορφές της, τους σκοπούς της και τη νέα νομοθεσία των βιολογικών προϊόντων. Έπειτα γίνεται αναφορά στη θρεπτική αξία των βιολογικών τροφίμων σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Ακολουθεί η κατάσταση της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα και παρουσιάζεται ο τρόπος καλλιέργειας του καλαμποκιού και του σπανακιού. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα βιολογικά προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματα και η οργάνωση πωλήσεων των βιολογικών προϊόντων. Η ενότητα κλείνει με τα συμπεράσματα και τις προοπτικές της βιολογικής γεωργίας. Το τελευταίο μέρος αποτελεί το ερευνητικό μέρος. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στη περιοχή του Πειραιά και συνολικά το δείγμα μας αποτελείται απο 300 ανθρώπους. ( 201 γυναίκες και 99 άντρες όλων των επαγγελμάτων). Το εργαλείο της μελέτης μας ήταν τα ερωτηματολόγια. Γίνεται ανάλυση των απαντήσεων για να δούμε την απήχηση που έχουν τα βιολογικά τρόφιμα σήμερα. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα οτι οι γυναίκες μεταξύ 41-50 ετών καταναλώνουν βιολογικά τρόφιμα σε μεγαλύτερη συχνότητα και όσον αφορά τα επαγγέλματα, οι δικηγόροι είναι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο βιολογικά τρόφιμα και έχουν επαρκή πληροφόρηση σχετικά με τους υπόλοιπους. At the first part of this work; an extensive analysis of organic agriculture in Greece is carried out about the nutritional value, and the market of organic food. The work ends with the research that was completed at the city of Piraeus. This research's objective is to quantify the consummation of organic food and all the factors of influence. At the beginning, a general report of organic agriculture takes place; about its forms, its aims, and the new legislation that supports it. In addition, the nutritional value of organic food according to the most recent research. The organic products that are being cultivated in Greece, and especially the maize and spinach are analyzed. In addition, the organic products that are being sold in the Greek market and their sale management are analyzed. The chapter ends with the conclusions of the significant potential of organic agriculture. The actual research is the last part of the work. The research took place at the city of Piraeus, and the sample constitutes 300 people (201 women and 99 men that live in Piraeus from all professional rackets,). The questionnaires were the research tools used in this in this study. The answers have been analyzed in order to see the popularity of organic food. The analysis of the answers that were given, concludes that the women between 41 and 50 years-old buy organic products more often than others. Concerning the professions, lawyers buy more frequently organic products and they are better informed than others.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info