Εμφάνιση απλής εγγραφής

Habits and opinions of parents on nutrition and environment. Teachers’ habits and canteens of primary schools.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΓαλατιανού, Μαρίαel
dc.creatorΑλεξανδρίδη, Ελπίδαel
dc.creatorGalatianou, Mariaen
dc.creatorAlexandridi, Elpidaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:26:15Z
dc.date.available2016-03-15T12:26:15Z
dc.date.issued2008-10-17T10:38:03Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/390
dc.description.abstractΣτα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Αρχιμήδης I», που πραγματοποιήθηκε στο Νομό Λασιθίου, η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία, έχει ως κύριο στόχο τη καταγραφή, την αξιολόγηση και την αξιοποίηση δεδομένων, που αφορούν τις διατροφικές συνήθειες παιδιών 11-12 ετών και των γονέων τους, καθώς και η σύγκριση αυτών με υπάρχοντα στοιχεία από προηγούμενες έρευνες. Πιο αναλυτικά, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η έντονα καταναλωτική κοινωνία που ζούμε, διαμορφώνουν τις διατροφικές συνήθειες του κάθε ατόμου, οι οποίες επηρεάζονται από πολλούς σημαντικούς παράγοντες. Η αφθονία των αγαθών έχει συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, τη σημαντική μείωση των λοιμωδών ασθενειών και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Ταυτόχρονα, όμως, δημιούργησε άλλους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί προϋπόθεση για την υγεία, αλλά και για τη σωστή πνευματική, σωματική και ψυχική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην προεφηβική ηλικία, όπου το παιδί αναπτύσσεται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς. Έτσι είναι απαραίτητο το παιδί να διατρέφεται σωστά όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά, με ένα ορθά διαμορφωμένο διαιτολόγιο, πλούσιο σε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Όμως η διαμόρφωση της διατροφικής συνείδησης του παιδιού επηρεάζεται άμεσα από την ήδη διαμορφωμένη συνείδηση των γονέων και τον τρόπο με τον οποίο αυτή τους μεταδίδεται. Η σωστή διατροφή δεν πρέπει να αποτελεί «εξαναγκασμό», αλλά επιλογή του παιδιού βάσει των προτύπων που έχει αποκομίσει από το οικογενειακό του περιβάλλον, καθώς και των προσωπικών του προτιμήσεων. Βασικό, επίσης, ρόλο στην πρόσληψη τροφής διαδραματίζει η ενθάρρυνση του παιδιού από τους γονείς να δοκιμάζει όλα τα είδη των τροφίμων τα οποία υπάρχουν στο σπίτι, καθώς και η ψυχολογική κατάσταση του παιδιού, βάσει της οποίας η όρεξή του επηρεάζεται άμεσα. Επιπρόσθετα, λόγω της επιρροής που δέχεται το παιδί από το σχολικό περιβάλλον θεωρείται απαραίτητο οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνουν τους μαθητές με σαφήνεια για τα διατροφικά ζητήματα και να εντάσσουν στη διδασκαλία απλά παραδείγματα διατροφικής αγωγής. Παράλληλα, το κυλικείο του σχολείου πρέπει προωθώντας και παρέχοντας τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς προσθετικές ύλες, να ενισχύει τον παραπάνω σκοπό. Εν κατακλείδι, οι παραπάνω παράγοντες έχουν μία άμεση ή έμμεση επιρροή στο παιδί, στην ευαισθητοποίηση του οποίου μπορούν να συμβάλλουν ενεργά η οικογένεια, αλλά και το σχολείο.el
dc.description.abstractWithin the research program “Archimidis I” that has taken place to Lassithi prefecture, this particular project, which has as its main objective to watch; to validate and to take evaluate the results which concern the food consumption habits of children between the age of 11-12 years old and their parents, in comparison with already existing data from previous projects. Moreover, the modern way of life and the new “free economy” society in which every person has the need to consume more and more products differentiate the food habits of a person which are changing due to all the above reasons. The growth of the food industry and the way this industry offers its products in our society has increased the expectation of living, has decreased the massive illnesses, and increased the average time that a person lives. From the other hand, it also created some dangerous situations for health and also for the environment. The balanced diet is a way for a good spiritual, mental and physical health but also for a good way of growing up a child due to the quick and changing needs that someone at his age may have. Due to that, a child has to be fed correctly not only in cuantities but also in food quality with an appropriate diet which must contain all the nessesary nutritional ingredients. A big part of a correct food concuse of a child is the correct food concuse of its parents and the way the whole family leads the child to the correct way of feeding itself. The correct food consumption of a child has to be provided through correct ideas from the strong personalities (parents, older brothers/sisters) of a family and not from “enforcing” the child to eat correctly. Another basic element for establishing correct food preferences is that the parents offer to their child all the kind of food which family can possibly consume or are available in the house. Moreover, the psychological condition of a child affects its food habits. Furthermore, the teachers of a school have to inform and guide their students for the nutritional matters and to involve in their teaching simple examples of a correct nutritional way in order to help the children establish a nutritional attitude for the whole of their lives. At the same time the school canteen must give to the student only food with valuable nutritional ingredients. In conclusion, all the above parameters have a direct impact to a child and have to be considered seriously.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΣυνήθειες και απόψεις των γονέων για τη διατροφή και το περιβάλλον. Συνήθειες δασκάλων και κυλικεία δημοτικών σχολείων.el
dc.titleHabits and opinions of parents on nutrition and environment. Teachers’ habits and canteens of primary schools.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΓαλατιανού, Μαρίαel
heal.creatorNameΑλεξανδρίδη, Ελπίδαel
heal.creatorNameGalatianou, Mariaen
heal.creatorNameAlexandridi, Elpidaen
heal.publicationDate2008-10-17T10:38:03Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/390
heal.abstractΣτα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος «Αρχιμήδης I», που πραγματοποιήθηκε στο Νομό Λασιθίου, η συγκεκριμένη πτυχιακή εργασία, έχει ως κύριο στόχο τη καταγραφή, την αξιολόγηση και την αξιοποίηση δεδομένων, που αφορούν τις διατροφικές συνήθειες παιδιών 11-12 ετών και των γονέων τους, καθώς και η σύγκριση αυτών με υπάρχοντα στοιχεία από προηγούμενες έρευνες. Πιο αναλυτικά, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και η έντονα καταναλωτική κοινωνία που ζούμε, διαμορφώνουν τις διατροφικές συνήθειες του κάθε ατόμου, οι οποίες επηρεάζονται από πολλούς σημαντικούς παράγοντες. Η αφθονία των αγαθών έχει συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, τη σημαντική μείωση των λοιμωδών ασθενειών και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Ταυτόχρονα, όμως, δημιούργησε άλλους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί προϋπόθεση για την υγεία, αλλά και για τη σωστή πνευματική, σωματική και ψυχική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στην προεφηβική ηλικία, όπου το παιδί αναπτύσσεται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς. Έτσι είναι απαραίτητο το παιδί να διατρέφεται σωστά όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά, με ένα ορθά διαμορφωμένο διαιτολόγιο, πλούσιο σε όλα τα θρεπτικά συστατικά. Όμως η διαμόρφωση της διατροφικής συνείδησης του παιδιού επηρεάζεται άμεσα από την ήδη διαμορφωμένη συνείδηση των γονέων και τον τρόπο με τον οποίο αυτή τους μεταδίδεται. Η σωστή διατροφή δεν πρέπει να αποτελεί «εξαναγκασμό», αλλά επιλογή του παιδιού βάσει των προτύπων που έχει αποκομίσει από το οικογενειακό του περιβάλλον, καθώς και των προσωπικών του προτιμήσεων. Βασικό, επίσης, ρόλο στην πρόσληψη τροφής διαδραματίζει η ενθάρρυνση του παιδιού από τους γονείς να δοκιμάζει όλα τα είδη των τροφίμων τα οποία υπάρχουν στο σπίτι, καθώς και η ψυχολογική κατάσταση του παιδιού, βάσει της οποίας η όρεξή του επηρεάζεται άμεσα. Επιπρόσθετα, λόγω της επιρροής που δέχεται το παιδί από το σχολικό περιβάλλον θεωρείται απαραίτητο οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνουν τους μαθητές με σαφήνεια για τα διατροφικά ζητήματα και να εντάσσουν στη διδασκαλία απλά παραδείγματα διατροφικής αγωγής. Παράλληλα, το κυλικείο του σχολείου πρέπει προωθώντας και παρέχοντας τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χωρίς προσθετικές ύλες, να ενισχύει τον παραπάνω σκοπό. Εν κατακλείδι, οι παραπάνω παράγοντες έχουν μία άμεση ή έμμεση επιρροή στο παιδί, στην ευαισθητοποίηση του οποίου μπορούν να συμβάλλουν ενεργά η οικογένεια, αλλά και το σχολείο.el
heal.abstractWithin the research program “Archimidis I” that has taken place to Lassithi prefecture, this particular project, which has as its main objective to watch; to validate and to take evaluate the results which concern the food consumption habits of children between the age of 11-12 years old and their parents, in comparison with already existing data from previous projects. Moreover, the modern way of life and the new “free economy” society in which every person has the need to consume more and more products differentiate the food habits of a person which are changing due to all the above reasons. The growth of the food industry and the way this industry offers its products in our society has increased the expectation of living, has decreased the massive illnesses, and increased the average time that a person lives. From the other hand, it also created some dangerous situations for health and also for the environment. The balanced diet is a way for a good spiritual, mental and physical health but also for a good way of growing up a child due to the quick and changing needs that someone at his age may have. Due to that, a child has to be fed correctly not only in cuantities but also in food quality with an appropriate diet which must contain all the nessesary nutritional ingredients. A big part of a correct food concuse of a child is the correct food concuse of its parents and the way the whole family leads the child to the correct way of feeding itself. The correct food consumption of a child has to be provided through correct ideas from the strong personalities (parents, older brothers/sisters) of a family and not from “enforcing” the child to eat correctly. Another basic element for establishing correct food preferences is that the parents offer to their child all the kind of food which family can possibly consume or are available in the house. Moreover, the psychological condition of a child affects its food habits. Furthermore, the teachers of a school have to inform and guide their students for the nutritional matters and to involve in their teaching simple examples of a correct nutritional way in order to help the children establish a nutritional attitude for the whole of their lives. At the same time the school canteen must give to the student only food with valuable nutritional ingredients. In conclusion, all the above parameters have a direct impact to a child and have to be considered seriously.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΣυνήθειες και απόψεις των γονέων για τη διατροφή και το περιβάλλον. Συνήθειες δασκάλων και κυλικεία δημοτικών σχολείων.el
heal.titleHabits and opinions of parents on nutrition and environment. Teachers’ habits and canteens of primary schools.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordκυλικείο δημοτικού σχολείου, διατροφή, διατροφή εκπαίδευσηel
heal.keywordelementary school's canteen, nutrition, nutrition educationen
heal.advisorNameΦραγκιαδάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameFragkiadakis, Georgiosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)