Εμφάνιση απλής εγγραφής

Rheumatoid arthritis and nutrition.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚουγιουμτζή, Αθηνάel
dc.creatorKougioumtzi, Athinaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:26:24Z
dc.date.available2016-03-15T12:26:24Z
dc.date.issued2009-05-19T14:58:16Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/399
dc.description.abstractΗ πάθηση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας απασχολεί αρκετό κόσμο στις μέρες μας αναεξάρτητα απο την ηλικιακή ομάδα που ανήκει καθώς μπορεί να προσβάλλει ακόμα και παιδιά (Νεανική Ρευματοειδή Αρθρίτιδα). Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση όπου η αιτιολογία της παραμένει άγνωστη. Τα συμπτώματα της νόσου είναι αρκετά επώδυνα με κυριότερα το πόνο στις αθρώσεις και την διόγκωσή τους. Η νόσος αυτή μπορεί να προκαλέσει και μόνιμη αναπηρία. Η διάγνωσή της γίνεται δύσκολα στο αρχικό της στάδιο για αυτό απαιτήται μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση. Δεν υπάρχει μόνιμη ίαση αλλά οι θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται έχουν σαν στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η διατροφή παίζει κύριο ρόλο στην καταπολέμιση των παρενεργειών της νόσου (οστεοπόρωση, καρδειαγγειακά κλπ.) και τη μείωση των επιπλοκών της καθώς επίσης και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της. Έχουν γίνει πολλές έρευνες για το αν και πως η διατροφή μπορεί να επηρρεάσει τη νόσο αλλά χρειάζεται ακόμα πολύ μελέτη. Φαίνεται όμως πως μια διατροφή κοντά στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής δηλαδή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αυξημένη κατανάλωση ψαριών και μειωμένη κόκκινου κρέατος και κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο έχουν θετική επίδραση πάνω στη νόσο. Οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα έχουν αυξημένες πρωτεϊνικές ανάγκες. Η διατροφή τους θα πρέπει να είναι πλούσια σε Ca και βιταμίνη D για την αποφυγή οστεοπόρωσης που προκαλείται απο τη νόσο. Το αλκοόλ και το τσιγάρο επηρεάζουν αρνητικά τη νόσο για αυτό και θα πρέπει να αποφεύγονται.Ταυτόχρονα οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα θα πρέπει να διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος. Έτσι μειώνεται κατά το δυνατό ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου και μειώνονται δραστικά τα συμπτώματά της.el
dc.description.abstractRheumatoid arthritis is a disease that causes difficulties to a lot of people in our days despite the group of age they belong, since it also attacks young people and children (Juvenile Rheumatoid arthritis). It is an autoimmune disease and its cause is still unkown. The symptoms of this illness are painful with most important the pain in the joints and their swelling. This disease can easily cause as a result a perm anent disability. It is very difficult to be diagnosed at its early stages, that is why it requires a long lasting medical monitoring. Rheumatoid arthritis can not be heald but the therapeutics methods which are used nowdays have as an aim the symptoms relief. Nutrition plays a very important role because it fights the side effects of this illness (osteoporosis, cardiovascular disease etc.), it decreases the implicutions and it relieves the symptoms. A lot of research has been done on how nutrition can influence the disease but a lot of studies are needed in order to have a ckear conclusion. However a nutrition near the mediterranean diet pattern, rich in fruits and vegetables, raised fish consumption, decreased in red meat and having as a main source of fat olive oil may has a positive influene in the progress of the disease. Patients with Rheumatoid arthritis have increased protein needs. Their food must be rich in calcium and vitamin D in order to avoid osteoporosis which is one of the first side – effects of the illness. Alcohol and smoking have a negative influence and must be avoid.At the same time patients who suffer from Rheumatoid arthritis must try to maintain ther weight at a normal level. By doing all these the progress of the disease and its symptoms are reduced as far as possible.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΡευματοειδή αρθρίτιδα και διατροφή.el
dc.titleRheumatoid arthritis and nutrition.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚουγιουμτζή, Αθηνάel
heal.creatorNameKougioumtzi, Athinaen
heal.publicationDate2009-05-19T14:58:16Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/399
heal.abstractΗ πάθηση της Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας απασχολεί αρκετό κόσμο στις μέρες μας αναεξάρτητα απο την ηλικιακή ομάδα που ανήκει καθώς μπορεί να προσβάλλει ακόμα και παιδιά (Νεανική Ρευματοειδή Αρθρίτιδα). Πρόκειται για μια αυτοάνοση πάθηση όπου η αιτιολογία της παραμένει άγνωστη. Τα συμπτώματα της νόσου είναι αρκετά επώδυνα με κυριότερα το πόνο στις αθρώσεις και την διόγκωσή τους. Η νόσος αυτή μπορεί να προκαλέσει και μόνιμη αναπηρία. Η διάγνωσή της γίνεται δύσκολα στο αρχικό της στάδιο για αυτό απαιτήται μακροχρόνια ιατρική παρακολούθηση. Δεν υπάρχει μόνιμη ίαση αλλά οι θεραπευτικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται έχουν σαν στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Η διατροφή παίζει κύριο ρόλο στην καταπολέμιση των παρενεργειών της νόσου (οστεοπόρωση, καρδειαγγειακά κλπ.) και τη μείωση των επιπλοκών της καθώς επίσης και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της. Έχουν γίνει πολλές έρευνες για το αν και πως η διατροφή μπορεί να επηρρεάσει τη νόσο αλλά χρειάζεται ακόμα πολύ μελέτη. Φαίνεται όμως πως μια διατροφή κοντά στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής δηλαδή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, αυξημένη κατανάλωση ψαριών και μειωμένη κόκκινου κρέατος και κύρια πηγή λίπους το ελαιόλαδο έχουν θετική επίδραση πάνω στη νόσο. Οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα έχουν αυξημένες πρωτεϊνικές ανάγκες. Η διατροφή τους θα πρέπει να είναι πλούσια σε Ca και βιταμίνη D για την αποφυγή οστεοπόρωσης που προκαλείται απο τη νόσο. Το αλκοόλ και το τσιγάρο επηρεάζουν αρνητικά τη νόσο για αυτό και θα πρέπει να αποφεύγονται.Ταυτόχρονα οι ασθενείς με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα θα πρέπει να διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος. Έτσι μειώνεται κατά το δυνατό ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου και μειώνονται δραστικά τα συμπτώματά της.el
heal.abstractRheumatoid arthritis is a disease that causes difficulties to a lot of people in our days despite the group of age they belong, since it also attacks young people and children (Juvenile Rheumatoid arthritis). It is an autoimmune disease and its cause is still unkown. The symptoms of this illness are painful with most important the pain in the joints and their swelling. This disease can easily cause as a result a perm anent disability. It is very difficult to be diagnosed at its early stages, that is why it requires a long lasting medical monitoring. Rheumatoid arthritis can not be heald but the therapeutics methods which are used nowdays have as an aim the symptoms relief. Nutrition plays a very important role because it fights the side effects of this illness (osteoporosis, cardiovascular disease etc.), it decreases the implicutions and it relieves the symptoms. A lot of research has been done on how nutrition can influence the disease but a lot of studies are needed in order to have a ckear conclusion. However a nutrition near the mediterranean diet pattern, rich in fruits and vegetables, raised fish consumption, decreased in red meat and having as a main source of fat olive oil may has a positive influene in the progress of the disease. Patients with Rheumatoid arthritis have increased protein needs. Their food must be rich in calcium and vitamin D in order to avoid osteoporosis which is one of the first side – effects of the illness. Alcohol and smoking have a negative influence and must be avoid.At the same time patients who suffer from Rheumatoid arthritis must try to maintain ther weight at a normal level. By doing all these the progress of the disease and its symptoms are reduced as far as possible.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΡευματοειδή αρθρίτιδα και διατροφή.el
heal.titleRheumatoid arthritis and nutrition.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordρευματοειδής αρθρίτιδα, διατροφήel
heal.keywordrheumatoid arthritis, nutritionen
heal.advisorNameΓαλάνης, Χρήστοςel
heal.advisorNameGalanis, Christosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)