Εμφάνιση απλής εγγραφής

Τhe consumption of biological cultivation products in the southern of Peloponniso.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΛιακοπούλου, Ασημίνα-Παναγιώταel
dc.creatorΜπούτσαλη, Παναγιώταel
dc.creatorLiakopoulou, Asimina-Panagiotaen
dc.creatorMpoutsali, Panagiotaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:18:16Z
dc.date.available2016-03-15T12:18:16Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/39
dc.description.abstractΗ έρευνα που ακολουθεί, αναφέρεται στην κατανάλωση Προϊόντων Βιολογικής Καλλιέργειας (ΠΒΚ.) στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας. Επιλέχτηκαν αυτοί οι δυο νομοί, γιατί είναι από τους πρώτους στην παραγωγή προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας στην Ελλάδα. Σκοπός της έρευνας ήταν α) να προσδιορίσουμε αν οι τοπικές καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων ανά νομό, επηρεάζουν την γνώση και την κατανάλωση από τον πληθυσμό του κάθε νομού αντίστοιχα. Και β) να προσδιορίσουμε το ποσοστό κατανάλωσης Βιολογικών Προϊόντων (ΒΠ.) στους δυο νομούς και ποιοι οι παράγοντες που την επηρεάζουν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο πληθυσμός της Νοτίου Πελοποννήσου (Μεσσηνία και Λακωνία), «γνωρίζει» για τα Προϊόντα Βιολογικής Καλλιέργειας σε ποσοστό 79,5% αλλά τα «καταναλώνει» το 48,5%. Ο πληθυσμός της Λακωνίας σε σχέση με τη Μεσσηνία, αγοράζει σε μεγαλύτερο ποσοστό τα ΠΒΚ. Αυτή η διαφορά πιθανά να συσχετίζεται με το γεγονός ότι στη Λακωνία γνωρίζουν περισσότερο για τις βιοκαλλιέργειες που έχουν στο νομό τους. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την γνώση και αγορά των βιολογικών προϊόντων, είναι κυρίως το μορφωτικό επίπεδο και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Αυτοί που δεν γνωρίζουν για τα ΠΒΚ. έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και οικογενειακό εισόδημα σε σχέση με αυτούς που γνωρίζουν και καταναλώνουν. Όμως οι «μη αγοραστές» (αλλά γνώστες) των ΠΒΚ, παρουσιάζουν υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα από τους «αγοραστές». Οι «μη αγοραστές» δεν αγοράζουν τα ΠΒΚ γιατί δεν είναι ευρέως διαθέσιμα και έχουν υψηλή τιμή. Oι «αγοραστές» προτιμούν τα ΠΒΚ γιατί είναι πιο υγιεινά, ασφαλή και ιδανικά για την διατροφή των παιδιών τους. Στη Λακωνία τα προμηθεύονται κυρίως από λαϊκές αγορές ενώ στη Μεσσηνία από ειδικά μαγαζιά. Και στους δυο νομούς η κατανάλωση βιολογικού ελαιολάδου έρχεται πρώτη και ακολουθούν τα λαχανικά και φρούτα. Οι πηγές πληροφόρησης για τα ΠΒΚ είναι κυρίως τα ΜΜΕ, ο Τύπος, το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Τέλος οι «αγοραστές» δείχνουν πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα μόλυνσης του περιβάλλοντος.el
dc.description.abstractThe research that follows refers to the consumption of biological cultivation products in the prefectures of Laconia and Messinia. These two prefectures have been chosen on account of their being of the first in Greece in the production of biological cultivation products. The purpose of the research was (a) to specify whether the local cultivation of biological products per prefecture affects awareness and consumption by the population of each prefecture respectively and (b) to determine the consumption percentage of biologically cultivated products in the two prefectures and what the factors that influence consumption are. According to the results of the research, the population of the South Peloponnese (Messinia and Laconia) "is familiar with" biologically cultivated products at a rate of 79.5% but 48.5% of the population "consumes" them. The population of Laconia, in comparison to that of Messinia, purchases biological cultivation products at a larger proportion.This contrast presumably relates to the fact that in Laconia people are more knowledgeable about the biocultivations that exist in their prefecture. The factors acting upon the awareness and purchase of biological products are primarily educational standards and annual family income. Those who are not acquainted with biologically cultivated products have lower educational standards and family income, in comparison with those who are acquainted with them and consume them. However, the "non-buyers" of (yet knowledgeable about) biological products exhibit a higher income, compared to the "buyers" of biological products. The "non-buyers" do not purchase biological cultivation products owing to their not being widely available and being sold at a high price. The "buyers" prefer biologically cultivated products due to their being healthier, safe and ideal for their children s nutrition. In Laconia, they mainly obtain them in open-air markets, whereas, in Messinia, they obtain them in special stores. In both prefectures, biological olive oil comes first in consumption and vegetables and fruit follow. The sources of information about biologically cultivated products in order of precedence are the Mass Media, the Press and the family and friendly environment. Finally, the 'buyers" seem to be more sensitized on environmental pollution issues.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΗ κατανάλωση προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας στη νότιο Πελοπόννησο.el
dc.titleΤhe consumption of biological cultivation products in the southern of Peloponniso.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΛιακοπούλου, Ασημίνα-Παναγιώταel
heal.creatorNameΜπούτσαλη, Παναγιώταel
heal.creatorNameLiakopoulou, Asimina-Panagiotaen
heal.creatorNameMpoutsali, Panagiotaen
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/39
heal.abstractΗ έρευνα που ακολουθεί, αναφέρεται στην κατανάλωση Προϊόντων Βιολογικής Καλλιέργειας (ΠΒΚ.) στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας. Επιλέχτηκαν αυτοί οι δυο νομοί, γιατί είναι από τους πρώτους στην παραγωγή προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας στην Ελλάδα. Σκοπός της έρευνας ήταν α) να προσδιορίσουμε αν οι τοπικές καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων ανά νομό, επηρεάζουν την γνώση και την κατανάλωση από τον πληθυσμό του κάθε νομού αντίστοιχα. Και β) να προσδιορίσουμε το ποσοστό κατανάλωσης Βιολογικών Προϊόντων (ΒΠ.) στους δυο νομούς και ποιοι οι παράγοντες που την επηρεάζουν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο πληθυσμός της Νοτίου Πελοποννήσου (Μεσσηνία και Λακωνία), «γνωρίζει» για τα Προϊόντα Βιολογικής Καλλιέργειας σε ποσοστό 79,5% αλλά τα «καταναλώνει» το 48,5%. Ο πληθυσμός της Λακωνίας σε σχέση με τη Μεσσηνία, αγοράζει σε μεγαλύτερο ποσοστό τα ΠΒΚ. Αυτή η διαφορά πιθανά να συσχετίζεται με το γεγονός ότι στη Λακωνία γνωρίζουν περισσότερο για τις βιοκαλλιέργειες που έχουν στο νομό τους. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την γνώση και αγορά των βιολογικών προϊόντων, είναι κυρίως το μορφωτικό επίπεδο και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Αυτοί που δεν γνωρίζουν για τα ΠΒΚ. έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και οικογενειακό εισόδημα σε σχέση με αυτούς που γνωρίζουν και καταναλώνουν. Όμως οι «μη αγοραστές» (αλλά γνώστες) των ΠΒΚ, παρουσιάζουν υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα από τους «αγοραστές». Οι «μη αγοραστές» δεν αγοράζουν τα ΠΒΚ γιατί δεν είναι ευρέως διαθέσιμα και έχουν υψηλή τιμή. Oι «αγοραστές» προτιμούν τα ΠΒΚ γιατί είναι πιο υγιεινά, ασφαλή και ιδανικά για την διατροφή των παιδιών τους. Στη Λακωνία τα προμηθεύονται κυρίως από λαϊκές αγορές ενώ στη Μεσσηνία από ειδικά μαγαζιά. Και στους δυο νομούς η κατανάλωση βιολογικού ελαιολάδου έρχεται πρώτη και ακολουθούν τα λαχανικά και φρούτα. Οι πηγές πληροφόρησης για τα ΠΒΚ είναι κυρίως τα ΜΜΕ, ο Τύπος, το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Τέλος οι «αγοραστές» δείχνουν πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα μόλυνσης του περιβάλλοντος.el
heal.abstractThe research that follows refers to the consumption of biological cultivation products in the prefectures of Laconia and Messinia. These two prefectures have been chosen on account of their being of the first in Greece in the production of biological cultivation products. The purpose of the research was (a) to specify whether the local cultivation of biological products per prefecture affects awareness and consumption by the population of each prefecture respectively and (b) to determine the consumption percentage of biologically cultivated products in the two prefectures and what the factors that influence consumption are. According to the results of the research, the population of the South Peloponnese (Messinia and Laconia) "is familiar with" biologically cultivated products at a rate of 79.5% but 48.5% of the population "consumes" them. The population of Laconia, in comparison to that of Messinia, purchases biological cultivation products at a larger proportion.This contrast presumably relates to the fact that in Laconia people are more knowledgeable about the biocultivations that exist in their prefecture. The factors acting upon the awareness and purchase of biological products are primarily educational standards and annual family income. Those who are not acquainted with biologically cultivated products have lower educational standards and family income, in comparison with those who are acquainted with them and consume them. However, the "non-buyers" of (yet knowledgeable about) biological products exhibit a higher income, compared to the "buyers" of biological products. The "non-buyers" do not purchase biological cultivation products owing to their not being widely available and being sold at a high price. The "buyers" prefer biologically cultivated products due to their being healthier, safe and ideal for their children s nutrition. In Laconia, they mainly obtain them in open-air markets, whereas, in Messinia, they obtain them in special stores. In both prefectures, biological olive oil comes first in consumption and vegetables and fruit follow. The sources of information about biologically cultivated products in order of precedence are the Mass Media, the Press and the family and friendly environment. Finally, the 'buyers" seem to be more sensitized on environmental pollution issues.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΗ κατανάλωση προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας στη νότιο Πελοπόννησο.el
heal.titleΤhe consumption of biological cultivation products in the southern of Peloponniso.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordβιολογικό τρόφιμο, βιολογική καλλιέργεια, νότια Πελοπόννησοςel
heal.keywordorganic food, organic farming southern Peloponnisosen
heal.advisorNameΤσικαλάκης, Πέτροςel
heal.advisorNameTsikalakis, Petrosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)