Εμφάνιση απλής εγγραφής

The presence of flavomoids in wild edible plants and vegetables and their effects on human: Research on the consuption of wild edible plants and vegetablew in two areas of Crete.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΒουλγαράκη, Νίκηel
dc.creatorΛιτσαρδοπούλου, Αλεξάνδραel
dc.creatorVoulgaraki, Nikien
dc.creatorLitsardopoulou, Alexandraen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:26:30Z
dc.date.available2016-03-15T12:26:30Z
dc.date.issued2008-10-17T10:43:51Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/406
dc.description.abstractΗ πτυχιακή μας εργασία αποτελείται από δυο μέρη το βιβλιογραφικό και το ερευνητικό. Στο βιβλιογραφικό μέρος γίνεται ενδελεχής βιβλιογραφική ανασκόπηση των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και το έτος 2008. Οι έρευνες αφορούν στα φλαβονοειδή, καθώς οι ευεργετικές επιδράσεις τους έχουν καταδειχθεί σε πολλές κλινικές μελέτες όσον αφορά στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών, καρκίνου και πληθώρα άλλων νοσημάτων και στο ρόλο τους στα φυτά. Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι, συχνά, τα αποτελέσματα των μελετών που παρατίθενται είναι αντιφατικά, στοιχείο το οποίο υποδεικνύει ότι στο χώρο αυτό παραμένουν κάποια ερωτήματα αναπάντητα. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι, προκειμένου να δοθούν με ασφάλεια οδηγίες για την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν τις ουσίες αυτές στο γενικό πληθυσμό, πρέπει να διεξαχθούν κάποιες ακόμη προσεκτικά σχεδιασμένες, μακροπρόθεσμες έρευνες, ώστε να διευκρινιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα τους σε επιμέρους πληθυσμιακές ομάδες. Στο δεύτερο μέρος (ερευνητικό) διερευνάται το κατά πόσο τα άγρια χόρτα και τα λαχανικά συνεχίζουν να συμμετέχουν στο διατροφικό πρότυπο αγροτικών και ημιαστικών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκαν μέσω ερωτηματολογίων ογδόντα έξι άγρια χόρτα σε συγκεκριμένες περιοχές του νομού Χανιών και Λασιθίου και έγινε καταγραφή των ογδόντα έξι άγριων χόρτων και εκτενέστερη διερεύνηση σε δεκατέσσερα εξ΄αυτών. Συνοπτικά τα συμπεράσματα που εξάγουμε από τη στατιστική επεξεργασία των ερωτηματολογίων αφορούν στη γνώση, τη συλλογή, τη συχνότητα κατανάλωσης, τη δυσκολία εύρεσης, την προσπάθεια καλλιέργειας, την τοποθεσία και την εποχή συλλογής των άγριων χόρτων που αυτοφύονται στις δύο περιοχές και τις συσχετίσεις των παραπάνω δεδομένων με την ηλικία, το επάγγελμα και το φύλο. Η μελέτη μας ολοκληρώνεται με σύγκριση της κατανάλωσης άγριων χόρτων και λαχανικών στις δύο αυτές περιοχές της Κρήτης καθώς και με συζήτηση πάνω στα συμπεράσματα της έρευνάς μας. Τα άγρια χόρτα και τα λαχανικά, αποτελούσαν κύριο συστατικό της διατροφής στο παρελθόν στις συγκεκριμένες περιοχές, θεωρείται δε ότι η συχνότητα και η ποικιλία κατανάλωσής τους, συμβάλουν στην καλή υγεία των ανθρώπων και στη μακροζωία. Σήμερα είναι σημαντικό να διασωθεί, η γνώση της κατανάλωσης πολλών χόρτων, αγνώστων στους νεότερους, ώστε να μελετηθεί περαιτέρω η διατροφική τους αξία.el
dc.description.abstractThis thesis includes two parts, the bibliography and the research part. The bibliographic part presents the detailed bibliographic research review, which has been conducted until 2008. This research concerns the flavonoids, since their beneficial effects and their role to the plants are crear in many clinical studies. They have been reported to have antitumor and anti-cardiovascular diseases, as well as other beneficial activities against other diseases. At this point, we would like to underline that the outcome of the studies is often controversial, which shows that there are still many questions to be answered in that area of studies. In addition, as far as the instructions for the consumption of food that contains these compounds to be given to the public, are concerned it is certain that more time-comsuming and meticulously planned research must be conducted, so as to crarify the security and the effectiveness of those compounds to certain groups of the population. In the second part (research), how the wild plants and the vegetables continue to take part in the food culture of the rural and rurban areas, is examined. Using questionnaires, we classified particularly eighty six wild plants from specific areas of Chania and Lassithi (Crete, Greece), we registered them and we continued with a close examination to fourteen of them. To summarize, we carried out statistical proccess of the questionnaires concerning the knowledge, the collection range, the frequency of consumption, the scaresness, the cultivation, the region and the season of collection of the wild plants in those two areas, and the correlation of the above data with the age, the profession and the gender. The study concludes with the comparison of the consumption of wild plants and vegetables in those two areas of Crete and the discussion on the outcomes of our research. The wild plants and the vegetables were the major elements of the food habbits in those areas in the past. It is also regarded that their frequent consumption adds to a good health and longevity. Nowadays, it is very important to preserve that knowlegde of the beneficity of consumption of different plants, often completely uknown to the new generations, in order the studies on their nutritional value to be continued.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΗ ύπαρξη φλανοειδών στα άγρια χόρτα και λαχανικά και η επίδραση των παραπάνω ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό: Έρευνα της κατανάλωσης άγριων χόρτων και λαχανικών σε δύο περιοχές της Κρήτης.el
dc.titleThe presence of flavomoids in wild edible plants and vegetables and their effects on human: Research on the consuption of wild edible plants and vegetablew in two areas of Crete.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΒουλγαράκη, Νίκηel
heal.creatorNameΛιτσαρδοπούλου, Αλεξάνδραel
heal.creatorNameVoulgaraki, Nikien
heal.creatorNameLitsardopoulou, Alexandraen
heal.publicationDate2008-10-17T10:43:51Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/406
heal.abstractΗ πτυχιακή μας εργασία αποτελείται από δυο μέρη το βιβλιογραφικό και το ερευνητικό. Στο βιβλιογραφικό μέρος γίνεται ενδελεχής βιβλιογραφική ανασκόπηση των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι και το έτος 2008. Οι έρευνες αφορούν στα φλαβονοειδή, καθώς οι ευεργετικές επιδράσεις τους έχουν καταδειχθεί σε πολλές κλινικές μελέτες όσον αφορά στην αντιμετώπιση καρδιαγγειακών, καρκίνου και πληθώρα άλλων νοσημάτων και στο ρόλο τους στα φυτά. Θα θέλαμε στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι, συχνά, τα αποτελέσματα των μελετών που παρατίθενται είναι αντιφατικά, στοιχείο το οποίο υποδεικνύει ότι στο χώρο αυτό παραμένουν κάποια ερωτήματα αναπάντητα. Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι, προκειμένου να δοθούν με ασφάλεια οδηγίες για την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν τις ουσίες αυτές στο γενικό πληθυσμό, πρέπει να διεξαχθούν κάποιες ακόμη προσεκτικά σχεδιασμένες, μακροπρόθεσμες έρευνες, ώστε να διευκρινιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα τους σε επιμέρους πληθυσμιακές ομάδες. Στο δεύτερο μέρος (ερευνητικό) διερευνάται το κατά πόσο τα άγρια χόρτα και τα λαχανικά συνεχίζουν να συμμετέχουν στο διατροφικό πρότυπο αγροτικών και ημιαστικών περιοχών. Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκαν μέσω ερωτηματολογίων ογδόντα έξι άγρια χόρτα σε συγκεκριμένες περιοχές του νομού Χανιών και Λασιθίου και έγινε καταγραφή των ογδόντα έξι άγριων χόρτων και εκτενέστερη διερεύνηση σε δεκατέσσερα εξ΄αυτών. Συνοπτικά τα συμπεράσματα που εξάγουμε από τη στατιστική επεξεργασία των ερωτηματολογίων αφορούν στη γνώση, τη συλλογή, τη συχνότητα κατανάλωσης, τη δυσκολία εύρεσης, την προσπάθεια καλλιέργειας, την τοποθεσία και την εποχή συλλογής των άγριων χόρτων που αυτοφύονται στις δύο περιοχές και τις συσχετίσεις των παραπάνω δεδομένων με την ηλικία, το επάγγελμα και το φύλο. Η μελέτη μας ολοκληρώνεται με σύγκριση της κατανάλωσης άγριων χόρτων και λαχανικών στις δύο αυτές περιοχές της Κρήτης καθώς και με συζήτηση πάνω στα συμπεράσματα της έρευνάς μας. Τα άγρια χόρτα και τα λαχανικά, αποτελούσαν κύριο συστατικό της διατροφής στο παρελθόν στις συγκεκριμένες περιοχές, θεωρείται δε ότι η συχνότητα και η ποικιλία κατανάλωσής τους, συμβάλουν στην καλή υγεία των ανθρώπων και στη μακροζωία. Σήμερα είναι σημαντικό να διασωθεί, η γνώση της κατανάλωσης πολλών χόρτων, αγνώστων στους νεότερους, ώστε να μελετηθεί περαιτέρω η διατροφική τους αξία.el
heal.abstractThis thesis includes two parts, the bibliography and the research part. The bibliographic part presents the detailed bibliographic research review, which has been conducted until 2008. This research concerns the flavonoids, since their beneficial effects and their role to the plants are crear in many clinical studies. They have been reported to have antitumor and anti-cardiovascular diseases, as well as other beneficial activities against other diseases. At this point, we would like to underline that the outcome of the studies is often controversial, which shows that there are still many questions to be answered in that area of studies. In addition, as far as the instructions for the consumption of food that contains these compounds to be given to the public, are concerned it is certain that more time-comsuming and meticulously planned research must be conducted, so as to crarify the security and the effectiveness of those compounds to certain groups of the population. In the second part (research), how the wild plants and the vegetables continue to take part in the food culture of the rural and rurban areas, is examined. Using questionnaires, we classified particularly eighty six wild plants from specific areas of Chania and Lassithi (Crete, Greece), we registered them and we continued with a close examination to fourteen of them. To summarize, we carried out statistical proccess of the questionnaires concerning the knowledge, the collection range, the frequency of consumption, the scaresness, the cultivation, the region and the season of collection of the wild plants in those two areas, and the correlation of the above data with the age, the profession and the gender. The study concludes with the comparison of the consumption of wild plants and vegetables in those two areas of Crete and the discussion on the outcomes of our research. The wild plants and the vegetables were the major elements of the food habbits in those areas in the past. It is also regarded that their frequent consumption adds to a good health and longevity. Nowadays, it is very important to preserve that knowlegde of the beneficity of consumption of different plants, often completely uknown to the new generations, in order the studies on their nutritional value to be continued.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΗ ύπαρξη φλανοειδών στα άγρια χόρτα και λαχανικά και η επίδραση των παραπάνω ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό: Έρευνα της κατανάλωσης άγριων χόρτων και λαχανικών σε δύο περιοχές της Κρήτης.el
heal.titleThe presence of flavomoids in wild edible plants and vegetables and their effects on human: Research on the consuption of wild edible plants and vegetablew in two areas of Crete.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordφλαβονοειδές, άγρια φαγώσιμα χόρταel
heal.keywordfFlavomoid, wild edible greensen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

ΑρχείαΜέγεθοςΤύποςΠροβολή

Δεν υπάρχουν αρχεία που να σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο.

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)