Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutritional condition of older people related to their level of loneliness.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚαραμάνου, Ευφροσύνηel
dc.creatorΣτάλα, Καλλιόπηel
dc.creatorKaramanou, Eufrosinien
dc.creatorStala, Kalliopien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:26:30Z
dc.date.available2016-03-15T12:26:30Z
dc.date.issued2008-07-25T09:11:09Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/407
dc.description.abstractΗ τρίτη ηλικία είναι μια πολύ ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα, η οποία δυστυχώς δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας ταλαιπωρούνται από πολλά προβλήματα υγείας. Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες που εμφανίζονται στους ηλικιωμένους είναι, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, νοητικές διαταραχές, κινητικά προβλήματα, προβλήματα στην τροφή και στην πέψη, προβλήματα στα αισθητήρια όργανα, ψυχολογικά νοσήματα όπως κατάθλιψη και τέλος μια γενικευμένη αίσθηση μοναξιάς. Η μοναξιά είναι μια σύνθετη έννοια που περιλαμβάνει ψυχολογικές και οικογενειακές πτυχές. Στην παρούσα εργασία, γίνεται μια προσπάθεια ανάλυσης των παραγόντων που επηρεάζουν τη ζωή των ηλικιωμένων ατόμων και κάνουν αυτή την περίοδο της ζωής τους πιο δύσκολη. Αναλύονται οι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν με την πάροδο των χρόνων στα άτομα, η συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ της διατροφής και του γήρατος, οι διαιτητικές απαιτήσεις των ηλικιωμένων, καθώς επίσης και οι διατροφικές διαταραχές (νευρογενής ανορεξία, βουλιμία, παχυσαρκία, υποβιταμίνωση κ.α.) και τα κλινικά σύνδρομα (αναιμίες, υποσιτισμός, νόσος Parkinson, Alzheimer) που συμβαίνουν σε αυτήν την ηλικία. Τέλος εξετάζεται η εμφάνιση της μοναξιάς και της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους, τα αίτια και οι επιπτώσεις αυτών των προβλημάτων. Πραγματοποιήθηκε έρευνα που εξετάζει τις διατροφικές συνήθειες αυτής της ηλικιακής ομάδας και πως αυτές επηρεάζονται απ’τα επίπεδα μοναχικότητας στα άτομα αυτά. Η έρευνα αυτή διεξήχθει στον νομό Ηρακλείου Κρήτης σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και των δύο φύλων. Πραγματοποιήθηκε σε τρεις ομάδες, πρώτον, σε 50 ηλικιωμένους που ζουν στο σπίτι με σύντροφο ή αλλά άτομα, δεύτερον, σε 50 ηλικιωμένους που ζουν στον σπίτι μόνοι τους και τρίτον σε 50 ηλικιωμένους που ζουν σε γηροκομεία. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε με την χρήση δυο ερωτηματολογίων. Με το πρώτο, το ΜΝΑ (mini nutritional assessment), εξετάσθηκε η θρεπτική κατάσταση των ατόμων τρίτης ηλικίας, και με το δεύτερο, το UCLA loneliness scale, εξετάσθηκαν τα επίπεδα μοναχικότητας των ηλικιωμένων. Κατά την διεξαγωγή της έρευνας, υπήρχαν προβλήματα συνεργασίας και συνεννόησης με κάποιους απ’ τους ηλικιωμένους, λόγω προβλημάτων υγείας ( Alzheimer, προβλήματα ακοής κ.α.). Από την παρούσα έρευνα βγήκε το συμπέρασμα ότι η διατροφική κατάσταση εξαρτάται άμεσα απ΄την κατάσταση διαμονής των ηλικιωμένων, δηλαδή αποδείχθηκε ότι οι ηλικιωμένοι που ζουν στο σπίτι με παρέα έχουν καλύτερη κατάσταση θρέψης σε σχέση με αυτούς που μένουν μόνοι τους ή αυτούς που μένουν στα γηροκομεία. Επίσης αποδείχθηκε ότι ανάλογα με το πως ζουν οι ηλικιωμένοι (μόνοι, με παρέα ή σε γηροκομείο), επηρεάζεται άμεσα και η ψυχολογική τους κατάσταση. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ηλικιωμένοι που ζουν με παρέα φαίνεται να έχουν καλύτερη ψυχολογική διάθεση. Τέλος βρέθηκε ότι η διατροφική κατάσταση των ηλικιωμένων, συσχετίζεται ισχυρά με την ψυχολογική τους κατάσταση. Δηλαδή όσο καλύτερη είναι η ψυχολογική κατάσταση των ηλικιωμένων, τόσο καλύτερη διατροφή έχουν και συνεπώς καλύτερο επίπεδο θρέψης.el
dc.description.abstractThe erderly people belong to a very sensitive aged-group that unfortunately hasn't been deliberated adequately. People of that age are affected by various healthy problems. The most common diceases that appear to the erderly people are heartvesselw and respiratory diceases, intellectual disorders, problems of movement, problems in nutrition as well as in digestion, in perspective organs, psychological diseases like depression and finally a general feeling of loneliness that is a compound notion that includes psychological and domestic folds. With this research, it's made an attempt of analysis the factors that influence the old people's life that made that period of their life difficult. It elaborates the psychological changes that occur with the passage of time in individuals, the correlation between nutrition and senility, the diet demands of old people, as well as the feeding disorders (wiry anorexia, craving obesity, hypovitaminosis etc.) and clinic sindromes (anemia, denutrition, parkison disease, alzheimer) that occur in that age. Finally, it examines the apearrance of loneliness and depression, the causes and the effects. It has been made a survey that examines the nutrition habits of that aged-group and how are influenced by the levels of loneliness. A research in Heraklio of creta country in people of 60 years old and over of both genders was performed. Three teams of individuals were compared, first a team of 50 old people lived in their house with a partner or other people, second a team of 50 old people lived alone in their houses and third a team of 50 old people lived in old people's home. The elements were collected via two questionaries. Firstly, the mna (mini nutritional assessment) which examines the nutritional condition of erderly people, and secondly the ucla loneliness scale, which examines the levels of loneliness. During the process of the recearch there were collaboration and understanding problems with some of old people, by the virtue of health problems (alzheimer, hearing problems etc.). The results of this research showed that the nutritional condition is closely connected with the residence of old people that is to say, that the old people who lived in the house with company, they have better nutritional condition in connection with those who lived alone or in old's people home. It also shows that according to how they lived (alone, with company, in old people's home ) it influences directly the phycological condition. Except from that old people who lived with company seems to have better phycological attitude. Finally, the nutritional condition of erderly people, is mightly conected with their psycological condition. That is to say that the better their phycological condition is, the better nutrition they have and consequently the better nurishment level.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιατροφική κατάσταση ατόμων τρίτης ηλικίας και συσχέτιση της με τα επίπεδα μοναχικότητας των υπερηλίκων.el
dc.titleNutritional condition of older people related to their level of loneliness.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚαραμάνου, Ευφροσύνηel
heal.creatorNameΣτάλα, Καλλιόπηel
heal.creatorNameKaramanou, Eufrosinien
heal.creatorNameStala, Kalliopien
heal.publicationDate2008-07-25T09:11:09Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/407
heal.abstractΗ τρίτη ηλικία είναι μια πολύ ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα, η οποία δυστυχώς δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας ταλαιπωρούνται από πολλά προβλήματα υγείας. Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες που εμφανίζονται στους ηλικιωμένους είναι, καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα, νοητικές διαταραχές, κινητικά προβλήματα, προβλήματα στην τροφή και στην πέψη, προβλήματα στα αισθητήρια όργανα, ψυχολογικά νοσήματα όπως κατάθλιψη και τέλος μια γενικευμένη αίσθηση μοναξιάς. Η μοναξιά είναι μια σύνθετη έννοια που περιλαμβάνει ψυχολογικές και οικογενειακές πτυχές. Στην παρούσα εργασία, γίνεται μια προσπάθεια ανάλυσης των παραγόντων που επηρεάζουν τη ζωή των ηλικιωμένων ατόμων και κάνουν αυτή την περίοδο της ζωής τους πιο δύσκολη. Αναλύονται οι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν με την πάροδο των χρόνων στα άτομα, η συσχέτιση που υπάρχει μεταξύ της διατροφής και του γήρατος, οι διαιτητικές απαιτήσεις των ηλικιωμένων, καθώς επίσης και οι διατροφικές διαταραχές (νευρογενής ανορεξία, βουλιμία, παχυσαρκία, υποβιταμίνωση κ.α.) και τα κλινικά σύνδρομα (αναιμίες, υποσιτισμός, νόσος Parkinson, Alzheimer) που συμβαίνουν σε αυτήν την ηλικία. Τέλος εξετάζεται η εμφάνιση της μοναξιάς και της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους, τα αίτια και οι επιπτώσεις αυτών των προβλημάτων. Πραγματοποιήθηκε έρευνα που εξετάζει τις διατροφικές συνήθειες αυτής της ηλικιακής ομάδας και πως αυτές επηρεάζονται απ’τα επίπεδα μοναχικότητας στα άτομα αυτά. Η έρευνα αυτή διεξήχθει στον νομό Ηρακλείου Κρήτης σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και των δύο φύλων. Πραγματοποιήθηκε σε τρεις ομάδες, πρώτον, σε 50 ηλικιωμένους που ζουν στο σπίτι με σύντροφο ή αλλά άτομα, δεύτερον, σε 50 ηλικιωμένους που ζουν στον σπίτι μόνοι τους και τρίτον σε 50 ηλικιωμένους που ζουν σε γηροκομεία. Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε με την χρήση δυο ερωτηματολογίων. Με το πρώτο, το ΜΝΑ (mini nutritional assessment), εξετάσθηκε η θρεπτική κατάσταση των ατόμων τρίτης ηλικίας, και με το δεύτερο, το UCLA loneliness scale, εξετάσθηκαν τα επίπεδα μοναχικότητας των ηλικιωμένων. Κατά την διεξαγωγή της έρευνας, υπήρχαν προβλήματα συνεργασίας και συνεννόησης με κάποιους απ’ τους ηλικιωμένους, λόγω προβλημάτων υγείας ( Alzheimer, προβλήματα ακοής κ.α.). Από την παρούσα έρευνα βγήκε το συμπέρασμα ότι η διατροφική κατάσταση εξαρτάται άμεσα απ΄την κατάσταση διαμονής των ηλικιωμένων, δηλαδή αποδείχθηκε ότι οι ηλικιωμένοι που ζουν στο σπίτι με παρέα έχουν καλύτερη κατάσταση θρέψης σε σχέση με αυτούς που μένουν μόνοι τους ή αυτούς που μένουν στα γηροκομεία. Επίσης αποδείχθηκε ότι ανάλογα με το πως ζουν οι ηλικιωμένοι (μόνοι, με παρέα ή σε γηροκομείο), επηρεάζεται άμεσα και η ψυχολογική τους κατάσταση. Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι ηλικιωμένοι που ζουν με παρέα φαίνεται να έχουν καλύτερη ψυχολογική διάθεση. Τέλος βρέθηκε ότι η διατροφική κατάσταση των ηλικιωμένων, συσχετίζεται ισχυρά με την ψυχολογική τους κατάσταση. Δηλαδή όσο καλύτερη είναι η ψυχολογική κατάσταση των ηλικιωμένων, τόσο καλύτερη διατροφή έχουν και συνεπώς καλύτερο επίπεδο θρέψης.el
heal.abstractThe erderly people belong to a very sensitive aged-group that unfortunately hasn't been deliberated adequately. People of that age are affected by various healthy problems. The most common diceases that appear to the erderly people are heartvesselw and respiratory diceases, intellectual disorders, problems of movement, problems in nutrition as well as in digestion, in perspective organs, psychological diseases like depression and finally a general feeling of loneliness that is a compound notion that includes psychological and domestic folds. With this research, it's made an attempt of analysis the factors that influence the old people's life that made that period of their life difficult. It elaborates the psychological changes that occur with the passage of time in individuals, the correlation between nutrition and senility, the diet demands of old people, as well as the feeding disorders (wiry anorexia, craving obesity, hypovitaminosis etc.) and clinic sindromes (anemia, denutrition, parkison disease, alzheimer) that occur in that age. Finally, it examines the apearrance of loneliness and depression, the causes and the effects. It has been made a survey that examines the nutrition habits of that aged-group and how are influenced by the levels of loneliness. A research in Heraklio of creta country in people of 60 years old and over of both genders was performed. Three teams of individuals were compared, first a team of 50 old people lived in their house with a partner or other people, second a team of 50 old people lived alone in their houses and third a team of 50 old people lived in old people's home. The elements were collected via two questionaries. Firstly, the mna (mini nutritional assessment) which examines the nutritional condition of erderly people, and secondly the ucla loneliness scale, which examines the levels of loneliness. During the process of the recearch there were collaboration and understanding problems with some of old people, by the virtue of health problems (alzheimer, hearing problems etc.). The results of this research showed that the nutritional condition is closely connected with the residence of old people that is to say, that the old people who lived in the house with company, they have better nutritional condition in connection with those who lived alone or in old's people home. It also shows that according to how they lived (alone, with company, in old people's home ) it influences directly the phycological condition. Except from that old people who lived with company seems to have better phycological attitude. Finally, the nutritional condition of erderly people, is mightly conected with their psycological condition. That is to say that the better their phycological condition is, the better nutrition they have and consequently the better nurishment level.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφική κατάσταση ατόμων τρίτης ηλικίας και συσχέτιση της με τα επίπεδα μοναχικότητας των υπερηλίκων.el
heal.titleNutritional condition of older people related to their level of loneliness.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordδιατροφή, άτομα τρίτης ηλικίας, μοναχικότηταel
heal.keywordnutrition, elderly people, lonelinessen
heal.advisorNameΧαρωνιτάκη, Κατερίναel
heal.advisorNameCharonitaki, Katerinaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)