Εμφάνιση απλής εγγραφής

Correlation of caffeine with the personality of the person (aged 18-25).

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΔημητρακοπούλου, Βασιλικήel
dc.creatorΚολιάδη, Άντζελα-Μαρίel
dc.creatorDimitrakopoulou, Vasilikien
dc.creatorKoliadi, Antzela-Marien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:26:36Z
dc.date.available2016-03-15T12:26:36Z
dc.date.issued2008-07-28T10:56:33Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/411
dc.description.abstractΗ παρούσα πτυχιακή εργασία χωρίστηκε σε δύο κύρια μέρη. Στο πρώτο μέρος αναφερθήκαμε θεωρητικά στις τροφές που περιέχουν καφεΐνη, στην βιοχημική δράση της καφεΐνης και στις βιοψυχολογικές της επιπτώσεις. Στο δεύτερο μέρος αναλύσαμε τον ορισμό της προσωπικότητας και προσεγγίσαμε τις διαφορετικές θεωρίες της προσωπικότητας (Eysenck, Cattel, Freud, Gung, Adler, Maslow, Rogers, Sheldon). Στο ερευνητικό μέρος βασιστήκαμε στο ερωτηματολόγιο προσωπικότητας ενηλίκων του Eysenck: «EYSENCK PERSONALITY QUESTIONNAIRE» (Προσαρμογή για τον ελληνικό πληθυσμό: Ευαγγ. Χρ. Δημητρίου), στο ερωτηματολόγιο ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΦΕΪΝΗΣ (Συχνότητα Κατανάλωσης Τροφίμων Που Περιέχουν Καφεΐνη) & ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΦΕΪΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 24ΩΡΟΥ και στο ερωτηματολόγιο ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ. Η έρευνα έγινε σε 300 άτομα ηλικίας 18-25 ετών στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης – Σητείας του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας,. 49 αγόρια και 251 κορίτσια. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν ατομικά και ανώνυμα. Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων έγινε με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS. Συσχετίσαμε τα δύο μέρη με την έρευνα και τα αποτελέσματα που βρήκαμε είναι τα εξής: Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές (παχύσαρκοι και ελλιποβαρείς) εμφανίζουν υψηλό σκορ νευρωτισμού όπως επίσης και μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Επίσης, τα άτομα που καταναλώνουν πιο συχνά καφέ και κόκα κόλα παρουσιάζουν περισσότερα χαρακτηριστικά άγχους. Η σοκολάτα προκαλεί άγχος, σε υψηλή όμως κατανάλωσή της. Όσον αφορά το τσάι, η κατανάλωσή του μειώνει τον ψυχωτισμό, ενώ η κόκα κόλα τον αυξάνει. Πληθώρα άλλων αποτελεσμάτων έχουν εξαχθεί από την έρευνα, τα οποία αναφέρονται εκτενώς στα συμπεράσματα της εργασίας. Ελπίζουμε, τα αποτελέσματα της εργασίας να αποτελέσουν έναυσμα για περαιτέρω εμβάθυνση.el
dc.description.abstractThe present completed work was separated in two main parts. In the first part we reported theoretically on the foods that they contain caffeine, the biochemical action of caffeine and its bio-psychological repercussions. In the second part we analyzed the definition of personality and we approached the different theories of personality (Eysenck, Cattel, Freud, Jung, Adler, Maslow, Rogers, Sheldon). On the experimental part we were based on the questionnaire of personality Eysenck for adults: «EYSENCK PERSONALITY QUESTIONNAIRE» (Adaptation for the Greek population DIMITRIOU E.C.) in the questionnaire ENGAGEMENT of CAFFEINE (Frequency of Consumption Foods That Contain Caffeine) and CONSUMPTION of CAFFEINE AT the DURATION of 24 hours and in the questionnaire of ALIMENTARY ENGAGEMENT. The research was carried out in 300 individuals of age of 18-25 years in the Technological Institute of Sitia-Crete-Greece, Department of Nutrition and Dietetics, at 49 males and 251 females. The questionnaires were distributed and collected individually and anonymously. The analysis of statistical data was carried out with the statistical program SPSS 11.0. Our results are the following: The individuals with nutritional disorders (corpulent and underweight) present high score of neurotism, as higher introversion also. The individuals that consume more often coffee and caffeine containing soft-drinks showed more characteristics of anxiety. In addition, very high consumption of chocolate is corellated with anxiety. With regard to tea, its consumption appears correlated with a decrease in psychotism, while caffeine containing soft-drinks with an increase in psychotism.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΣυσχέτιση της καφεϊνης με την προσωπικότητα του ατόμου (άτομα ηλικίας 18-25).el
dc.titleCorrelation of caffeine with the personality of the person (aged 18-25).en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΔημητρακοπούλου, Βασιλικήel
heal.creatorNameΚολιάδη, Άντζελα-Μαρίel
heal.creatorNameDimitrakopoulou, Vasilikien
heal.creatorNameKoliadi, Antzela-Marien
heal.publicationDate2008-07-28T10:56:33Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/411
heal.abstractΗ παρούσα πτυχιακή εργασία χωρίστηκε σε δύο κύρια μέρη. Στο πρώτο μέρος αναφερθήκαμε θεωρητικά στις τροφές που περιέχουν καφεΐνη, στην βιοχημική δράση της καφεΐνης και στις βιοψυχολογικές της επιπτώσεις. Στο δεύτερο μέρος αναλύσαμε τον ορισμό της προσωπικότητας και προσεγγίσαμε τις διαφορετικές θεωρίες της προσωπικότητας (Eysenck, Cattel, Freud, Gung, Adler, Maslow, Rogers, Sheldon). Στο ερευνητικό μέρος βασιστήκαμε στο ερωτηματολόγιο προσωπικότητας ενηλίκων του Eysenck: «EYSENCK PERSONALITY QUESTIONNAIRE» (Προσαρμογή για τον ελληνικό πληθυσμό: Ευαγγ. Χρ. Δημητρίου), στο ερωτηματολόγιο ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΦΕΪΝΗΣ (Συχνότητα Κατανάλωσης Τροφίμων Που Περιέχουν Καφεΐνη) & ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΦΕΪΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ 24ΩΡΟΥ και στο ερωτηματολόγιο ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ. Η έρευνα έγινε σε 300 άτομα ηλικίας 18-25 ετών στο Τ.Ε.Ι. Κρήτης – Σητείας του τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας,. 49 αγόρια και 251 κορίτσια. Τα ερωτηματολόγια συμπληρώθηκαν ατομικά και ανώνυμα. Η ανάλυση των στατιστικών στοιχείων έγινε με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS. Συσχετίσαμε τα δύο μέρη με την έρευνα και τα αποτελέσματα που βρήκαμε είναι τα εξής: Τα άτομα με διατροφικές διαταραχές (παχύσαρκοι και ελλιποβαρείς) εμφανίζουν υψηλό σκορ νευρωτισμού όπως επίσης και μεγαλύτερη εσωστρέφεια. Επίσης, τα άτομα που καταναλώνουν πιο συχνά καφέ και κόκα κόλα παρουσιάζουν περισσότερα χαρακτηριστικά άγχους. Η σοκολάτα προκαλεί άγχος, σε υψηλή όμως κατανάλωσή της. Όσον αφορά το τσάι, η κατανάλωσή του μειώνει τον ψυχωτισμό, ενώ η κόκα κόλα τον αυξάνει. Πληθώρα άλλων αποτελεσμάτων έχουν εξαχθεί από την έρευνα, τα οποία αναφέρονται εκτενώς στα συμπεράσματα της εργασίας. Ελπίζουμε, τα αποτελέσματα της εργασίας να αποτελέσουν έναυσμα για περαιτέρω εμβάθυνση.el
heal.abstractThe present completed work was separated in two main parts. In the first part we reported theoretically on the foods that they contain caffeine, the biochemical action of caffeine and its bio-psychological repercussions. In the second part we analyzed the definition of personality and we approached the different theories of personality (Eysenck, Cattel, Freud, Jung, Adler, Maslow, Rogers, Sheldon). On the experimental part we were based on the questionnaire of personality Eysenck for adults: «EYSENCK PERSONALITY QUESTIONNAIRE» (Adaptation for the Greek population DIMITRIOU E.C.) in the questionnaire ENGAGEMENT of CAFFEINE (Frequency of Consumption Foods That Contain Caffeine) and CONSUMPTION of CAFFEINE AT the DURATION of 24 hours and in the questionnaire of ALIMENTARY ENGAGEMENT. The research was carried out in 300 individuals of age of 18-25 years in the Technological Institute of Sitia-Crete-Greece, Department of Nutrition and Dietetics, at 49 males and 251 females. The questionnaires were distributed and collected individually and anonymously. The analysis of statistical data was carried out with the statistical program SPSS 11.0. Our results are the following: The individuals with nutritional disorders (corpulent and underweight) present high score of neurotism, as higher introversion also. The individuals that consume more often coffee and caffeine containing soft-drinks showed more characteristics of anxiety. In addition, very high consumption of chocolate is corellated with anxiety. With regard to tea, its consumption appears correlated with a decrease in psychotism, while caffeine containing soft-drinks with an increase in psychotism.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΣυσχέτιση της καφεϊνης με την προσωπικότητα του ατόμου (άτομα ηλικίας 18-25).el
heal.titleCorrelation of caffeine with the personality of the person (aged 18-25).en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordκαφεϊνη, προσωπικότητα, διατροφική διαταραχή, άγχοςel
heal.keywordcaffeine, personality, anxiety, διατροφική διαταραχήen
heal.advisorNameΧαρωνιτάκη, Αικατερίνηel
heal.advisorNameCharonitaki, Aikaterinien
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)