Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutritious value of wine: antioxidans and possible antinutritious factors.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΤούντα, Δήμητραel
dc.creatorTounta, Dimitraen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:18:20Z
dc.date.available2016-03-15T12:18:20Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/41
dc.description.abstractΣτην εργασία αυτή, γίνεται μια ανασκόπηση στην σπουδαιότητα που είχε ο οίνος από την αρχαιότητα έως σήμερα για την Ελλάδα και πώς αυτός επηρέασε τον υπόλοιπο κόσμο πολιτισμικά, πολιτικά και οικονομικά. Ο οίνος στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής και επομένως στην Μεσογειακή Πυραμίδα, κατέχει ιδιαίτερη θέση και επηρεάζει την διατροφή και την υγεία του ανθρώπου. Το κρασί διακρίνεται σε λευκό ή κόκκινο και στο καθένα προσδίδονται ξεχωριστές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Με τον τρόπο αυτό η κατανάλωσή του προστατεύει την υγεία βάσει ποικίλων μελετών και κατεξοχήν της έρευνας που καλείται "Γαλλικό Παράδοξο " και συνδυάζεται με την Μεσογειακή Διατροφή και τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού για την υγεία (συγκεκριμένα τις καρδιοπάθειες και την στεφανιαία νόσο).Το κρασί συνδέεται στενά με το φαγητό, κυρίως στην ελληνική διατροφική παράδοση. Είναι σημαντικός ο συνδυασμός των φαγητών με το κατάλληλο κρασί, καθώς και η χρήση του ως συστατικό σε πολλές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην χημική σύσταση του κρασιού και τον μεταβολισμό των συστατικών του στον ανθρώπινο οργανισμό. Ποικίλες είναι και οι επιδράσεις του κρασιού στην υγεία. Επιδράσεις στα προϊόντα της αμπέλου, παρουσιάζει και το περιβάλλον ( UV ακτινοβολία, τροποσφαιρικό όζον ). Αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, επηρεάζουν και μεταβάλλουν την σύνθεση των θρεπτικών συστατικών της αμπέλου και κατά συνέπεια του κρασιού ανάλογα με το βαθμό επίδρασής τους. Τέλος, αντίστοιχες επιδράσεις στην άμπελο και τα προϊόντα της, ασκούν άλλοι αντιθρεπτικοί τοξικοί παράγοντες όπως είναι τα φυτοφάρμακα και τα προσθετικά. Περιγράφεται η χρήση των φυτοφαρμάκων στην καλλιέργεια της αμπέλου και οι υπολειμματικότητες αυτών στον οίνο, καθώς και προβλήματα και επιδράσεις από τα φυτοφάρμακα στην οινοποίηση. Επιπλέον, γίνεται αναφορά των συντηρητικών των οίνων, οι κατηγορίες και η χρήση τους.el
dc.description.abstractThe aim of this essay is to highlight both the significance and the development of the wine production in Greece and to show how it has influenced the rest of the world culturally, politically and economically from the ancient years until nowadays. According to the Mediterranean Alimentation Pyramid, the wine plays an important role in people s diet and in their health as a whole. In particular, wine is divided into two categories, the white and the red one, each of which has distinct benevolent qualities on human health. In accordance with various researches -the quintessential among them being called -French Paradox-, wine consumption can be used to predict the death rate in human organisms and it can also be interrelated with heart diseases and the coronary thrombosis. In the Greek tradition, wine is interconnected with food. In fact, the combination of food with wine is of paramount importance and that is the basic reason why it is used as an ingredient in many Greek recipes. Furthermore, this essay reports on the chemical substance of the wine and the metabolism of its components in human organisms. In fact, there are a number of advantages that the wine has on our health. Various environmental factors, such as UV radiation and ozone, can affect the grapevines and these can in their turn affect and alter the synthesis of the grapes and thus of the wine itself, a change that is always analogous to the degree of factors influence. The same harmful effects can be caused by various factors, such as pesticides and preservatives. The essay describes the use of pesticides for the grape-cultivation and their residues in the wine. Finally, reference is made on the various categories of the preservatives and their use.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΘρεπτική αξία του κρασιού: αντιοξειδωτικά και πιθανοί αντιθρεπτικοί παράγοντες.el
dc.titleNutritious value of wine: antioxidans and possible antinutritious factors.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΤούντα, Δήμητραel
heal.creatorNameTounta, Dimitraen
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/41
heal.abstractΣτην εργασία αυτή, γίνεται μια ανασκόπηση στην σπουδαιότητα που είχε ο οίνος από την αρχαιότητα έως σήμερα για την Ελλάδα και πώς αυτός επηρέασε τον υπόλοιπο κόσμο πολιτισμικά, πολιτικά και οικονομικά. Ο οίνος στο πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής και επομένως στην Μεσογειακή Πυραμίδα, κατέχει ιδιαίτερη θέση και επηρεάζει την διατροφή και την υγεία του ανθρώπου. Το κρασί διακρίνεται σε λευκό ή κόκκινο και στο καθένα προσδίδονται ξεχωριστές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Με τον τρόπο αυτό η κατανάλωσή του προστατεύει την υγεία βάσει ποικίλων μελετών και κατεξοχήν της έρευνας που καλείται "Γαλλικό Παράδοξο " και συνδυάζεται με την Μεσογειακή Διατροφή και τις ευεργετικές ιδιότητες του κρασιού για την υγεία (συγκεκριμένα τις καρδιοπάθειες και την στεφανιαία νόσο).Το κρασί συνδέεται στενά με το φαγητό, κυρίως στην ελληνική διατροφική παράδοση. Είναι σημαντικός ο συνδυασμός των φαγητών με το κατάλληλο κρασί, καθώς και η χρήση του ως συστατικό σε πολλές συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στην χημική σύσταση του κρασιού και τον μεταβολισμό των συστατικών του στον ανθρώπινο οργανισμό. Ποικίλες είναι και οι επιδράσεις του κρασιού στην υγεία. Επιδράσεις στα προϊόντα της αμπέλου, παρουσιάζει και το περιβάλλον ( UV ακτινοβολία, τροποσφαιρικό όζον ). Αυτοί οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, επηρεάζουν και μεταβάλλουν την σύνθεση των θρεπτικών συστατικών της αμπέλου και κατά συνέπεια του κρασιού ανάλογα με το βαθμό επίδρασής τους. Τέλος, αντίστοιχες επιδράσεις στην άμπελο και τα προϊόντα της, ασκούν άλλοι αντιθρεπτικοί τοξικοί παράγοντες όπως είναι τα φυτοφάρμακα και τα προσθετικά. Περιγράφεται η χρήση των φυτοφαρμάκων στην καλλιέργεια της αμπέλου και οι υπολειμματικότητες αυτών στον οίνο, καθώς και προβλήματα και επιδράσεις από τα φυτοφάρμακα στην οινοποίηση. Επιπλέον, γίνεται αναφορά των συντηρητικών των οίνων, οι κατηγορίες και η χρήση τους.el
heal.abstractThe aim of this essay is to highlight both the significance and the development of the wine production in Greece and to show how it has influenced the rest of the world culturally, politically and economically from the ancient years until nowadays. According to the Mediterranean Alimentation Pyramid, the wine plays an important role in people s diet and in their health as a whole. In particular, wine is divided into two categories, the white and the red one, each of which has distinct benevolent qualities on human health. In accordance with various researches -the quintessential among them being called -French Paradox-, wine consumption can be used to predict the death rate in human organisms and it can also be interrelated with heart diseases and the coronary thrombosis. In the Greek tradition, wine is interconnected with food. In fact, the combination of food with wine is of paramount importance and that is the basic reason why it is used as an ingredient in many Greek recipes. Furthermore, this essay reports on the chemical substance of the wine and the metabolism of its components in human organisms. In fact, there are a number of advantages that the wine has on our health. Various environmental factors, such as UV radiation and ozone, can affect the grapevines and these can in their turn affect and alter the synthesis of the grapes and thus of the wine itself, a change that is always analogous to the degree of factors influence. The same harmful effects can be caused by various factors, such as pesticides and preservatives. The essay describes the use of pesticides for the grape-cultivation and their residues in the wine. Finally, reference is made on the various categories of the preservatives and their use.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΘρεπτική αξία του κρασιού: αντιοξειδωτικά και πιθανοί αντιθρεπτικοί παράγοντες.el
heal.titleNutritious value of wine: antioxidans and possible antinutritious factors.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordκρασί, οίνος, αντιθρεπτικός παράγοντας, αντιοξειδωτικόel
heal.keywordwine, antinutrious factor, antioxidanten
heal.advisorNameΨαρουδάκη, Αντωνίαel
heal.advisorNamePsaroudaki, Antoniaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)