Εμφάνιση απλής εγγραφής

The verticillium wilt of tomato and how to deal with.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚατζουράκης, Γεώργιοςel
dc.creatorKatzourakis, Georgiosen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:27:17Z
dc.date.available2016-03-15T12:27:17Z
dc.date.issued2008-2-29T14:35:4Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/443
dc.description.abstractΗ βερτισιλλίωση είναι μια πολύ διαδεδομένη ασθένεια η οποία έχει μεγάλο εύρος ξενιστών (καλλιεργούμενα και αυτοφυή φυτά). Στην Ελλάδα αναφέρθηκε πρώτη φορά το 1935 από τον Sarejanni, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια έχει αρχίσει να προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην χώρα μας. Η βερτισιλλίωση είναι μια από τις κυριότερες ασθένειες της τομάτας που προκαλείται συνήθως από δυο είδη του γένους Verticillium, το V. dahliae και το V. albo-atrum. Στην Ελλάδα η ασθένεια προκαλείται συνήθως από το V. dahliae. Η ασθένεια προσβάλλει το αγγειακό σύστημα της τομάτας και προκαλεί χλώρωση, μαρασμό και νέκρωση των κατώτερων φύλλων που τελικά νεκρώνονται και ακολουθεί η πτώση τους. Οι απώλειες της παραγωγής της τομάτας λόγω της προσβολής από τη βερτισιλλίωση κυμαίνονται μεταξύ 33% και 67% και εξαρτώνται από την εξέλιξη της ασθένειας καθώς και από την επίδραση διαφόρων παραγόντων στη μόλυνση των φυτών. Σήμερα η αντιμετώπιση της βερτισιλλίωσης στηρίζεται κυρίως στη εφαρμογή προληπτικών μέτρων όπως η απολύμανση εδάφους (χημική, ατμός, ηλιοαπολύμανση), η χρήση ανθεκτικών-ανεκτικών γενοτύπων καθώς και στην εφαρμογή των κατάλληλων καλλιεργητικών φροντίδων. Δεν υπάρχουν διασυστηματικά μυκητοκτόνα που να ελέγχουν την ασθένεια.el
dc.description.abstractVerticillium wilt is one of the most widespread diseases, which has a broad host spectrum (cultivated and native plants). In Greece, Sarejanni reported the disease for the first time in 1935. The last 25 years it causes serious problems in our country. Verticillium wilt is one of the main diseases of tomato. It is usually caused by two species of the genus Verticillium, specifically the V. dahliae and the V. albo-atrum. In Greece the disease is generally caused by V. dahliae. The disease infects the vascular bundles of tomato and causes yellowing wilting and desiccation of lower leaves. The decrease of tomatoes production is very high and is relative to the spread of the disease as well as, on the effect of various factors, which contribute to the infection of the tomato. Today, the control of Verticillium wilt is based mainly in the application of preventive approaches such as, soil disinfection (chemical, vapour, solarization) tolerant and resistant genotypes and suitable cultural practices. The above approaches are essential because there are no systemic fungicides to control the disease.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΗ βερτισιλλίωση της τομάτας και τρόποι αντιμετώπισης της.el
dc.titleThe verticillium wilt of tomato and how to deal with.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚατζουράκης, Γεώργιοςel
heal.creatorNameKatzourakis, Georgiosen
heal.publicationDate2008-2-29T14:35:4Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/443
heal.abstractΗ βερτισιλλίωση είναι μια πολύ διαδεδομένη ασθένεια η οποία έχει μεγάλο εύρος ξενιστών (καλλιεργούμενα και αυτοφυή φυτά). Στην Ελλάδα αναφέρθηκε πρώτη φορά το 1935 από τον Sarejanni, ενώ τα τελευταία 25 χρόνια έχει αρχίσει να προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην χώρα μας. Η βερτισιλλίωση είναι μια από τις κυριότερες ασθένειες της τομάτας που προκαλείται συνήθως από δυο είδη του γένους Verticillium, το V. dahliae και το V. albo-atrum. Στην Ελλάδα η ασθένεια προκαλείται συνήθως από το V. dahliae. Η ασθένεια προσβάλλει το αγγειακό σύστημα της τομάτας και προκαλεί χλώρωση, μαρασμό και νέκρωση των κατώτερων φύλλων που τελικά νεκρώνονται και ακολουθεί η πτώση τους. Οι απώλειες της παραγωγής της τομάτας λόγω της προσβολής από τη βερτισιλλίωση κυμαίνονται μεταξύ 33% και 67% και εξαρτώνται από την εξέλιξη της ασθένειας καθώς και από την επίδραση διαφόρων παραγόντων στη μόλυνση των φυτών. Σήμερα η αντιμετώπιση της βερτισιλλίωσης στηρίζεται κυρίως στη εφαρμογή προληπτικών μέτρων όπως η απολύμανση εδάφους (χημική, ατμός, ηλιοαπολύμανση), η χρήση ανθεκτικών-ανεκτικών γενοτύπων καθώς και στην εφαρμογή των κατάλληλων καλλιεργητικών φροντίδων. Δεν υπάρχουν διασυστηματικά μυκητοκτόνα που να ελέγχουν την ασθένεια.el
heal.abstractVerticillium wilt is one of the most widespread diseases, which has a broad host spectrum (cultivated and native plants). In Greece, Sarejanni reported the disease for the first time in 1935. The last 25 years it causes serious problems in our country. Verticillium wilt is one of the main diseases of tomato. It is usually caused by two species of the genus Verticillium, specifically the V. dahliae and the V. albo-atrum. In Greece the disease is generally caused by V. dahliae. The disease infects the vascular bundles of tomato and causes yellowing wilting and desiccation of lower leaves. The decrease of tomatoes production is very high and is relative to the spread of the disease as well as, on the effect of various factors, which contribute to the infection of the tomato. Today, the control of Verticillium wilt is based mainly in the application of preventive approaches such as, soil disinfection (chemical, vapour, solarization) tolerant and resistant genotypes and suitable cultural practices. The above approaches are essential because there are no systemic fungicides to control the disease.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΗ βερτισιλλίωση της τομάτας και τρόποι αντιμετώπισης της.el
heal.titleThe verticillium wilt of tomato and how to deal with.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordβερτισιλλίωση, ντομάταel
heal.keywordverticillium wilt, tomatoen
heal.advisorNameΛιγοξυγκάκης, Ελευθέριοςel
heal.advisorNameLogoxigkakis, Eleftheriosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)