Εμφάνιση απλής εγγραφής

Status and development prospects of apiculture in Rethymno.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΔριβάκου, Κυριακήel
dc.creatorDrivakou, Kyriakien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:27:33Z
dc.date.available2016-03-15T12:27:33Z
dc.date.issued2010-09-20T12:57:51Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/455
dc.description.abstractΤο Ρέθυμνο είναι έδρα του ομώνυμου δήμου και πρωτεύουσα του Νομού Ρεθύμνης. Πρόκειται για το τρίτο σε πληθυσμό αστικό κέντρο της Κρήτης μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά με κατοίκους που ξεπερνούν τις 80.000. Οι κυριότερη μελιτοφορία είναι μακράν αυτή του θυμαριού, ενώ σε μικρότερες ποσότητες παράγεται πευκόμελο και ανθόμελο. Τα κύρια μελισσοκομικά φυτά, εκτός από το θυμάρι, είναι το ρείκι, το θρούμπι, το φασκόμηλο, η χαρουπιά, η αμυγδαλιά, κάποια εσπεριδοειδή και διάφορα άλλα αρωματικά φυτά. Αναμφίβολα, όμως, ο συγκεκριμένος κλάδος αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά και ενδιαφέρουσες προκλήσεις που επιδρούν βελτιωτικά στο σύνολο της παραγωγής τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο. Το νησί είναι μελισσοκομικά κορεσμένο, γεγονός που δημιουργεί πληθώρα ζητημάτων οικονομικής και περιβαλλοντικής φύσης. Ο υπερπληθυσμός των μελισσών προστίθεται ως πρόβλημα στην μείωση της έκτασης των μελισσοβοσκών, λόγω της υπερβόσκησης, της πυρκαγιάς και της αλόγιστης αύξησης των τουριστικών επιχειρήσεων. Είναι ανάγκη να προστατευτεί η μελισσοκομική χλωρίδα, καθώς και να διαφυλαχτεί το δικαίωμα πρόσβασης του μελισσοκόμου στα δάση και τις μελισσοβοσκές. Η έλλειψη κατοχύρωσης του Ρεθεμνιώτικου μελιού το αφήνει απροστάτευτο με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα νοθείας, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν όταν το μέλι αποκτήσει την δικιά του ταυτότητα. Οι μελισσοκόμοι πρέπει να στραφούν στην ταυτόχρονη παραγωγή και διάθεση άλλων προϊόντων που θα προσφέρουν μεγαλύτερο εισόδημα. Αναμφισβήτητα θα ήταν ελπιδοφόρα για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας του Ρεθύμνου η συνεργασία με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Θα έδινε σημαντική ώθηση στην εξέλιξη της μελισσοκομίας του Ρεθύμνου. Η ιδιαιτερότητα της ποιότητας του μελιού στο νησί θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στο συγκεκριμένο προϊόν να αποκτήσει ονομασία (Π.Γ.Ε.) σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητά του. Τέλος θα μπορούσε να υπάρξει τουριστική αξιοποίηση της μελισσοκομίας, όπως η πώληση προϊόντων σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα, καθώς επίσης και η ξενάγηση σε τόπους με παλιά μελισσοκομεία και το χτίσιμο ενός μελισσοκομικού μουσείου θα είχε τουριστική απήχηση αλλά και πολιτιστική αξία για το Ρέθυμνο.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΚατάσταση και προοπτικές εξέλιξης της μελισσοκομίας στο Ρέθυμνο.el
dc.titleStatus and development prospects of apiculture in Rethymno.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΔριβάκου, Κυριακήel
heal.creatorNameDrivakou, Kyriakien
heal.publicationDate2010-09-20T12:57:51Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/455
heal.abstractΤο Ρέθυμνο είναι έδρα του ομώνυμου δήμου και πρωτεύουσα του Νομού Ρεθύμνης. Πρόκειται για το τρίτο σε πληθυσμό αστικό κέντρο της Κρήτης μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά με κατοίκους που ξεπερνούν τις 80.000. Οι κυριότερη μελιτοφορία είναι μακράν αυτή του θυμαριού, ενώ σε μικρότερες ποσότητες παράγεται πευκόμελο και ανθόμελο. Τα κύρια μελισσοκομικά φυτά, εκτός από το θυμάρι, είναι το ρείκι, το θρούμπι, το φασκόμηλο, η χαρουπιά, η αμυγδαλιά, κάποια εσπεριδοειδή και διάφορα άλλα αρωματικά φυτά. Αναμφίβολα, όμως, ο συγκεκριμένος κλάδος αντιμετωπίζει προβλήματα αλλά και ενδιαφέρουσες προκλήσεις που επιδρούν βελτιωτικά στο σύνολο της παραγωγής τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο. Το νησί είναι μελισσοκομικά κορεσμένο, γεγονός που δημιουργεί πληθώρα ζητημάτων οικονομικής και περιβαλλοντικής φύσης. Ο υπερπληθυσμός των μελισσών προστίθεται ως πρόβλημα στην μείωση της έκτασης των μελισσοβοσκών, λόγω της υπερβόσκησης, της πυρκαγιάς και της αλόγιστης αύξησης των τουριστικών επιχειρήσεων. Είναι ανάγκη να προστατευτεί η μελισσοκομική χλωρίδα, καθώς και να διαφυλαχτεί το δικαίωμα πρόσβασης του μελισσοκόμου στα δάση και τις μελισσοβοσκές. Η έλλειψη κατοχύρωσης του Ρεθεμνιώτικου μελιού το αφήνει απροστάτευτο με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα νοθείας, τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν όταν το μέλι αποκτήσει την δικιά του ταυτότητα. Οι μελισσοκόμοι πρέπει να στραφούν στην ταυτόχρονη παραγωγή και διάθεση άλλων προϊόντων που θα προσφέρουν μεγαλύτερο εισόδημα. Αναμφισβήτητα θα ήταν ελπιδοφόρα για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας του Ρεθύμνου η συνεργασία με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό. Θα έδινε σημαντική ώθηση στην εξέλιξη της μελισσοκομίας του Ρεθύμνου. Η ιδιαιτερότητα της ποιότητας του μελιού στο νησί θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στο συγκεκριμένο προϊόν να αποκτήσει ονομασία (Π.Γ.Ε.) σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητά του. Τέλος θα μπορούσε να υπάρξει τουριστική αξιοποίηση της μελισσοκομίας, όπως η πώληση προϊόντων σε καταστήματα με τοπικά προϊόντα, καθώς επίσης και η ξενάγηση σε τόπους με παλιά μελισσοκομεία και το χτίσιμο ενός μελισσοκομικού μουσείου θα είχε τουριστική απήχηση αλλά και πολιτιστική αξία για το Ρέθυμνο.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΚατάσταση και προοπτικές εξέλιξης της μελισσοκομίας στο Ρέθυμνο.el
heal.titleStatus and development prospects of apiculture in Rethymno.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordμελισσοκομία, Ρέθυμνο, μέλι, πευκόμελοel
heal.keywordapiculture, honey, pine honeyen
heal.advisorNameΑλυσσανδράκης, Ελευθέριοςel
heal.advisorNameAlyssandrakis, Eleftheriosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)