Show simple item record

The antioxydant attributes in the wine and in the honey.

Dublin Core metadata

dc.creatorΤσισκάκη, Βενετίαel
dc.creatorTsiskaki, Venetiaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:18:26Z
dc.date.available2016-03-15T12:18:26Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/45
dc.description.abstractΤα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με το κόκκινο κρασί και την ενδεχόμενη ευεργετική δράση που μπορεί να έχει ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα αποτελέσματα πολυάριθμων μελετών έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να προσφέρει προστατευτική δράση στην καρδιά και τα αγγεία με διάφορους μηχανισμούς. Για το λόγo αυτό υπάρχει μια έντονη διαμάχη στον επιστημονικό χώρο, σχετικά με το αν το κρασί ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό είναι εκείνο που τελικά οδηγεί, στην μείωση του κινδύνου θανάτου από στεφανιαία νόσο ή με άλλα λόγια αν το αλκοόλ ή κάποιες άλλες ουσίες που περιέχονται στα αλκοολούχα ποτά, είναι εκείνες που ασκούν προστατευτική δράση. Αν και δεν έχουν προκύψει κάποια ασφαλή συμπεράσματα ως προς το είδος του ποτού που υπερέχει έναντι των άλλων, ενάντια στη στεφανιαία νόσο, επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι σε αρκετές περιπτώσεις ότι το κόκκινο κρασί είναι εκείνο που συσχετίζεται αρνητικά με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και όχι τα άλλα αλκοολούχα ποτά όπως είναι για παράδειγμα η μπύρα, το λευκό κρασί ή το κονιάκ. Αν σκεφτεί κανείς ότι το κόκκινο κρασί εκτός από αλκοόλ περιέχει και εκατοντάδες άλλες ουσίες οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, είναι πιθανό η ευεργετική δράση του κόκκινου κρασιού να οφείλεται, όχι μόνο στο αλκοόλ, αλλά και στις αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες που περιέχει. Παρόλα αυτά, η σύσταση των γιατρών και των διαιτολόγων - και εφόσον δεν αντενδείκνυται για κάποιο λόγo - είναι η καθημερινή κατανάλωση 2 ποτηριών κόκκινου κρασιού για τους άνδρες και 1 ποτηριού από τις γυναίκες. Μέλι, ένας θησαυρός γεύσης και υγείας , με μέτρο ...χωρίς ενοχές. Το μέλι είναι ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης και η αξία του έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Είναι ένα τρόφιμο που συλλέγουν οι μέλισσες από τα ζωντανά μέρη των φυτών ή από εκκρίσεις εντόμων, το μεταφέρουν στην κυψέλη τους, το μεταποιούν, το εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες και το αποθηκεύουν στις κηρύθρες τους μέχρι να ωριμάσει. Το μέλι συνήθως λαμβάνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχεται. Περιέχει περισσότερα από 180 διαφορετικά συστατικά και ουσίες που το καθιστούν μία άριστη τροφή. Βασικά συστατικά του είναι το νερό και τα φυσικά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη και η σακχαρόζη. Επιπλέον, στο μέλι βρίσκει κανείς πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες σε μικρές ποσότητες, που αναδεικνύουν όμως την άριστη θρεπτική αξία του. Αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι τόσο τα επιμέρους συστατικά του μελιού όσο η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών σε μία μάζα με καθορισμένες βέλτιστες αναλογίες καθώς και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η μια μετά την άλλη επιστημονικές μελέτες των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι το μέλι έχει υψηλή ενεργειακή και θρεπτική αξία, καθώς και σημαντικές φυσικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, για αυτό είναι η καταλληλότερη τροφή για αθλητές και παιδιά. Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη και συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα του οργανισμού. Το μέλι είναι τονωτικό και χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε χολίνη βοηθά άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Εντυπωσιακή είναι και η γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας των ατόμων που καταναλώνουν συχνά μέλι, τα οποία πάσχουν από βαριές και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις ή αναιμία, πάντα σε συνδυασμό με τις οδηγίες του γιατρού τους. Παρόλα αυτά, η σύσταση των γιατρών και των διαιτολόγων, για όλους εκτός αυτών που πάσχουν από διαβήτη, είναι για τους ενήλικες να καταναλώνουν 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα ενώ οι νέοι και τα παιδιά, 1 με 2 κουταλάκια γλυκού την ημέρα. Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά γίνονται αναφορές για τα τρόφιμα που, αν τα συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή, θα μας ωφελήσουν ώστε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας μας και γιατί όχι στην πρόληψη και τη βελτίωση κάποιων προβλημάτων υγείας. Στην προσπάθειά μας να δούμε κατά πόσο (σε αντιοξειδωτικά) το κρασί και το μέλι συμμετέχει στην καθημερινότητά μας, έγινε μια σύγκριση της παραγωγής με την κατανάλωσης των προϊόντων και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ενώ για κάποιο διάστημα είχαν ξεχαστεί, σιγά σιγά αρχίζουν να κερδίζουν ξανά την εύνοια μας, αργά αλλά σταθερά. Οι θεραπευτικές ενδείξεις που παρουσιάζονται δεν προσπαθούν να αντικαταστήσουν τον γιατρό ο οποίος έχει την ευθύνη για την συνταγογράφηση των φαρμάκων. Ο απλός αναγνώστης που θα ήθελε να αντιμετωπίσει προληπτικά ή θεραπευτικά κάποιες παθήσεις καλό είναι να το πράξει σε συνεργασία με το γιατρό του.el
dc.description.abstractOne of the most discussed subjects in the past years is the red wines' benefits and its effects against the coronary disease. The multiple researches' outcome showed that red wine protects the heart and the vascular through different kind of mechanisms. There is a constant debate between scientists, whether it is the red wine or another alcoholic drink that may lead to decrease the danger of death caused by the coronary disease. Nevertheless, there are no accurate results of which alcoholic drink aids decrease coronary disease but the red wines' benefits are these that makes it more preferable. Moreover, the red wine beside its alcoholic strength and other substances, one of the most important is its antioxidants. For this particular reason, both doctors and dieticians suggest the daily consumption of two glasses of red wine to men and one glass to women. Honey, a treasure of taste & health, taste it without feeling guilty. Honey is a real natural "treasure" for health and power and is been recognized since the ancient years. It is part of the food chain; a food that is collected by bees from the plants' vital parts of from other insects' secretion, they transfer it to their beehives, they format and enrich with their bodies substances and finally stock it within their beehives until its maturity. Honey usually takes its name after the plant from which it is produced. It consists of 180 different ingredients and substances that are translated into the language of dieticians as an excellent food. Its basic ingredients are water and natural sugars, like fructose and sucrose. Moreover in honey one can find proteins, minerals, enzymes, vitamins in small amounts that its excellent nurturing value. Moreover, what's impressive is the coexistence of all those substances that come in balanced proportions, among with the way they act towards the human organism. The scientific researches of the last years have shown that honey contains a proportion of calories and nutritional values as well as important natural antioxidant functions, which is why it is considered the most appropriate food for athletes and children. Honey s anorgan elements, metals and minerals play a significant role as far as metabolism and nutrition are concerned and it is part of the organisms" enzymes. It is also inaugurating and because of its high density in choline, it is very helpful to people that suffer from constipation. What is noticeable is that people have a quicker rehabilitation while they consume constantly honey. However, doctors ideally recommend a daily doses, where adults should consume 2 large spoons whereas young people and children one to two (diabetic people are excluded). During the last years, the researches' outcomes are proven to be beneficial if included in our daily nutrition, helping us not only to cope up with the routine and additionally prevent and improve certain health problems and dysfunctions. Researches comparing the production and the consumption of honey and wine concluded that slowly but surely over the last years they tend to become more and more preferable. The therapeutic indications that are suggested above, do not try to replace the doctors prescriptions. The purpose of this report is to advice and be followed by the suggestion of ones personal doctor.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΟι αντιοξειδωτικές ιδιότητες στο κρασί και στο μέλι.el
dc.titleThe antioxydant attributes in the wine and in the honey.en

healMeta

heal.creatorNameΤσισκάκη, Βενετίαel
heal.creatorNameTsiskaki, Venetiaen
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/45
heal.abstractΤα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση σχετικά με το κόκκινο κρασί και την ενδεχόμενη ευεργετική δράση που μπορεί να έχει ενάντια στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα αποτελέσματα πολυάριθμων μελετών έχουν δείξει ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να προσφέρει προστατευτική δράση στην καρδιά και τα αγγεία με διάφορους μηχανισμούς. Για το λόγo αυτό υπάρχει μια έντονη διαμάχη στον επιστημονικό χώρο, σχετικά με το αν το κρασί ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό είναι εκείνο που τελικά οδηγεί, στην μείωση του κινδύνου θανάτου από στεφανιαία νόσο ή με άλλα λόγια αν το αλκοόλ ή κάποιες άλλες ουσίες που περιέχονται στα αλκοολούχα ποτά, είναι εκείνες που ασκούν προστατευτική δράση. Αν και δεν έχουν προκύψει κάποια ασφαλή συμπεράσματα ως προς το είδος του ποτού που υπερέχει έναντι των άλλων, ενάντια στη στεφανιαία νόσο, επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι σε αρκετές περιπτώσεις ότι το κόκκινο κρασί είναι εκείνο που συσχετίζεται αρνητικά με την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και όχι τα άλλα αλκοολούχα ποτά όπως είναι για παράδειγμα η μπύρα, το λευκό κρασί ή το κονιάκ. Αν σκεφτεί κανείς ότι το κόκκινο κρασί εκτός από αλκοόλ περιέχει και εκατοντάδες άλλες ουσίες οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, είναι πιθανό η ευεργετική δράση του κόκκινου κρασιού να οφείλεται, όχι μόνο στο αλκοόλ, αλλά και στις αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες που περιέχει. Παρόλα αυτά, η σύσταση των γιατρών και των διαιτολόγων - και εφόσον δεν αντενδείκνυται για κάποιο λόγo - είναι η καθημερινή κατανάλωση 2 ποτηριών κόκκινου κρασιού για τους άνδρες και 1 ποτηριού από τις γυναίκες. Μέλι, ένας θησαυρός γεύσης και υγείας , με μέτρο ...χωρίς ενοχές. Το μέλι είναι ένας αληθινός θησαυρός υγείας και δύναμης και η αξία του έχει εκτιμηθεί από τα πανάρχαια χρόνια. Είναι ένα τρόφιμο που συλλέγουν οι μέλισσες από τα ζωντανά μέρη των φυτών ή από εκκρίσεις εντόμων, το μεταφέρουν στην κυψέλη τους, το μεταποιούν, το εμπλουτίζουν με δικές τους ουσίες και το αποθηκεύουν στις κηρύθρες τους μέχρι να ωριμάσει. Το μέλι συνήθως λαμβάνει την ονομασία του φυτού από το οποίο προέρχεται. Περιέχει περισσότερα από 180 διαφορετικά συστατικά και ουσίες που το καθιστούν μία άριστη τροφή. Βασικά συστατικά του είναι το νερό και τα φυσικά σάκχαρα, όπως η φρουκτόζη και η σακχαρόζη. Επιπλέον, στο μέλι βρίσκει κανείς πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα και βιταμίνες σε μικρές ποσότητες, που αναδεικνύουν όμως την άριστη θρεπτική αξία του. Αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι τόσο τα επιμέρους συστατικά του μελιού όσο η συνύπαρξη όλων αυτών των ουσιών σε μία μάζα με καθορισμένες βέλτιστες αναλογίες καθώς και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό. Η μια μετά την άλλη επιστημονικές μελέτες των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι το μέλι έχει υψηλή ενεργειακή και θρεπτική αξία, καθώς και σημαντικές φυσικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, για αυτό είναι η καταλληλότερη τροφή για αθλητές και παιδιά. Τα ανόργανα στοιχεία του μελιού, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία παίζουν σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη και συμμετέχουν σε διάφορα ενζυμικά συστήματα του οργανισμού. Το μέλι είναι τονωτικό και χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε χολίνη βοηθά άτομα που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Εντυπωσιακή είναι και η γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας των ατόμων που καταναλώνουν συχνά μέλι, τα οποία πάσχουν από βαριές και υποτροπιάζουσες λοιμώξεις ή αναιμία, πάντα σε συνδυασμό με τις οδηγίες του γιατρού τους. Παρόλα αυτά, η σύσταση των γιατρών και των διαιτολόγων, για όλους εκτός αυτών που πάσχουν από διαβήτη, είναι για τους ενήλικες να καταναλώνουν 2 κουταλιές της σούπας την ημέρα ενώ οι νέοι και τα παιδιά, 1 με 2 κουταλάκια γλυκού την ημέρα. Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά γίνονται αναφορές για τα τρόφιμα που, αν τα συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή, θα μας ωφελήσουν ώστε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ημέρας μας και γιατί όχι στην πρόληψη και τη βελτίωση κάποιων προβλημάτων υγείας. Στην προσπάθειά μας να δούμε κατά πόσο (σε αντιοξειδωτικά) το κρασί και το μέλι συμμετέχει στην καθημερινότητά μας, έγινε μια σύγκριση της παραγωγής με την κατανάλωσης των προϊόντων και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ενώ για κάποιο διάστημα είχαν ξεχαστεί, σιγά σιγά αρχίζουν να κερδίζουν ξανά την εύνοια μας, αργά αλλά σταθερά. Οι θεραπευτικές ενδείξεις που παρουσιάζονται δεν προσπαθούν να αντικαταστήσουν τον γιατρό ο οποίος έχει την ευθύνη για την συνταγογράφηση των φαρμάκων. Ο απλός αναγνώστης που θα ήθελε να αντιμετωπίσει προληπτικά ή θεραπευτικά κάποιες παθήσεις καλό είναι να το πράξει σε συνεργασία με το γιατρό του.el
heal.abstractOne of the most discussed subjects in the past years is the red wines' benefits and its effects against the coronary disease. The multiple researches' outcome showed that red wine protects the heart and the vascular through different kind of mechanisms. There is a constant debate between scientists, whether it is the red wine or another alcoholic drink that may lead to decrease the danger of death caused by the coronary disease. Nevertheless, there are no accurate results of which alcoholic drink aids decrease coronary disease but the red wines' benefits are these that makes it more preferable. Moreover, the red wine beside its alcoholic strength and other substances, one of the most important is its antioxidants. For this particular reason, both doctors and dieticians suggest the daily consumption of two glasses of red wine to men and one glass to women. Honey, a treasure of taste & health, taste it without feeling guilty. Honey is a real natural "treasure" for health and power and is been recognized since the ancient years. It is part of the food chain; a food that is collected by bees from the plants' vital parts of from other insects' secretion, they transfer it to their beehives, they format and enrich with their bodies substances and finally stock it within their beehives until its maturity. Honey usually takes its name after the plant from which it is produced. It consists of 180 different ingredients and substances that are translated into the language of dieticians as an excellent food. Its basic ingredients are water and natural sugars, like fructose and sucrose. Moreover in honey one can find proteins, minerals, enzymes, vitamins in small amounts that its excellent nurturing value. Moreover, what's impressive is the coexistence of all those substances that come in balanced proportions, among with the way they act towards the human organism. The scientific researches of the last years have shown that honey contains a proportion of calories and nutritional values as well as important natural antioxidant functions, which is why it is considered the most appropriate food for athletes and children. Honey s anorgan elements, metals and minerals play a significant role as far as metabolism and nutrition are concerned and it is part of the organisms" enzymes. It is also inaugurating and because of its high density in choline, it is very helpful to people that suffer from constipation. What is noticeable is that people have a quicker rehabilitation while they consume constantly honey. However, doctors ideally recommend a daily doses, where adults should consume 2 large spoons whereas young people and children one to two (diabetic people are excluded). During the last years, the researches' outcomes are proven to be beneficial if included in our daily nutrition, helping us not only to cope up with the routine and additionally prevent and improve certain health problems and dysfunctions. Researches comparing the production and the consumption of honey and wine concluded that slowly but surely over the last years they tend to become more and more preferable. The therapeutic indications that are suggested above, do not try to replace the doctors prescriptions. The purpose of this report is to advice and be followed by the suggestion of ones personal doctor.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΟι αντιοξειδωτικές ιδιότητες στο κρασί και στο μέλι.el
heal.titleThe antioxydant attributes in the wine and in the honey.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordκρασί, μέλι, αντιοξειδωτική ουσίαel
heal.keywordwine, honey, antioxidant substanceen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)