Μορφολογικά και ανατομικά χαρακτηριστικά των φύλλων που επηρεάζουν την επιλογή του ξενιστή του frankliniella occidentals(Pergande) (Thysanoptera: Thripidae).
Morphological and anatomical characteristics of leaves that affect the choice of host frankliniella occidentals (Pergande) (Thysanoptera: Thripidae).
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2010-05-31Συγγραφέας
Κατεκλίδης, Εμμανουήλ
Ζαχαριάδης, Εμμανουήλ
Kateklidis, Emmanouel
Zachariadis, Emmanouel
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Οι θρίπες είναι έντομα, που προσβάλουν μια πλειάδα φυτών τόσο θερμοκηπιακών όσο και υπαίθριων καλλιεργειών. Με την διατροφή τους δημιουργούν καχεκτική ανάπτυξη, ποιοτική υποβάθμιση των καρπών και είναι φορείς διάδοσης διαφόρων ιώσεων. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς εχθρούς λόγω της δύσκολης καταπολέμησης του και προκαλεί ποικίλα προβλήματα , τα οποία επιβαρύνουν το κόστος, την ποιότητα και την ποσότητα της παραγωγής. Σκοπός των πειραματικών εργασιών που έγιναν και στις οποίες βασίζεται η πτυχιακή μας εργασία , ήταν η εκτίμηση της πυκνότητας του πληθυσμού του εντόμου σε έξι διαφορετικά κηπευτικά είδη (αγγουριά, μελιτζάνα, πεπονιά, πιπεριά, τομάτα, φασολιά ). Κατά την διάρκεια των πειραμάτων γινόταν συλλογή ατόμων θρίπα από φύλλα και άνθη για τον προσδιορισμό του είδους. Ο προσδιορισμός έγινε σύμφωνα με την μέθοδο Mound and Kibby (1998) και Palmer, j., Mound, L. and Heaume, G. (1999). To μόνο είδος που βρέθηκε ήταν το Frankliniella occidentalis. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στο θερμοκήπιο Εντομολογίας και Γεωργικής Φαρμακολογίας που βρίσκεται στον χώρο του αγροκτήματος του Α.Τ.Ε.Ι. Κρήτης , στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο πρώτο μέρος παρατίθονται πληροφορίες για την επιλογή ξενιστή του θρίπα και για τις ζημιές που προκαλεί , στο δεύτερο μέρος περιγράφονται τα υλικά και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν κατά την εκπόνηση του πειράματος. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος γίνεται αναφορά και σχολιασμός των αποτελεσμάτων και τέλος αναφέρονται τα συμπεράσματα των πειραμάτων.
Συλλογές
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες