Εμφάνιση απλής εγγραφής

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΔρακάκης, Γεώργιοςel
dc.creatorΒεριγάκη, Ευαγγελίαel
dc.creatorDrakakis, Georgiosen
dc.creatorVerigaki, Euaggeliaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:28:19Z
dc.date.available2016-03-15T12:28:19Z
dc.date.issued2010-07-05T12:51:42Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/485
dc.description.abstractΗ καλλιέργεια της πεπονιάς στην χώρα μας καταλαμβάνει σημαντική έκταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των τελευταίων 40 χρόνων, η έκταση των καλλιεργειών της πεπονιάς μειώνεται αλλά η παραγωγή αυξάνεται λόγω της χρήσης νέων παραγωγικότερων και ανθεκτικότερων σε ασθένειες υβριδίων. Ο παθότυπος Fusarium oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum αναφέρθηκε για πρώτη φορά παγκόσμια το 1996 στην Κρήτη, ως παθογόνο αίτιο μίας πολύ σοβαρής ασθένειας των θερμοκηπιακών καλλιεργειών αγγουριάς. Το έτος 2005, ο μύκητας F. oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum αναφέρθηκε στην Κρήτη για πρώτη φορά παγκόσμια ως παθογόνο αίτιο της σήψης των ριζών και του στελέχους της πεπονιάς, υπό φυσικές συνθήκες, σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη ασθένεια στην πεπονιά δεν είναι μεγάλης οικονομικής σημασίας μέχρι σήμερα, λόγω της πρόσφατης εμφάνισής της. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν στην αγορά ανθεκτικά υβρίδια ή ποικιλίες στην ασθένεια προς το παρόν. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία έγιναν κάποια αρχικά πειράματα αξιολόγησης της ανθεκτικότητας τυχαία επιλεγμένων εμπορικών υβριδίων πεπονιάς. Ως μάρτυρας χρησιμοποιήθηκε η ευπαθής ποικιλία Μουλκέικο. Τα φυτά μολύνθηκαν τεχνητά και τα πειράματα διεξήχθησαν σε θαλάμους ανάπτυξης φυτών με ελεγχόμενες συνθήκες. Συνολικά τρία από τα υβρίδια υπό εξέταση έδειξαν σημαντικά μικρότερα ποσοστά εμφάνισης της ασθένειας σε σχέση με τον μάρτυρα Μουλκέικο.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΑξιολόγηση εμπορικών υβριδίων πεπονιάς για πιθανή αντοχή στην ασθένεια σήψη των ριζών και του στελέχουςel

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΔρακάκης, Γεώργιοςel
heal.creatorNameΒεριγάκη, Ευαγγελίαel
heal.creatorNameDrakakis, Georgiosen
heal.creatorNameVerigaki, Euaggeliaen
heal.publicationDate2010-07-05T12:51:42Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/485
heal.abstractΗ καλλιέργεια της πεπονιάς στην χώρα μας καταλαμβάνει σημαντική έκταση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των τελευταίων 40 χρόνων, η έκταση των καλλιεργειών της πεπονιάς μειώνεται αλλά η παραγωγή αυξάνεται λόγω της χρήσης νέων παραγωγικότερων και ανθεκτικότερων σε ασθένειες υβριδίων. Ο παθότυπος Fusarium oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum αναφέρθηκε για πρώτη φορά παγκόσμια το 1996 στην Κρήτη, ως παθογόνο αίτιο μίας πολύ σοβαρής ασθένειας των θερμοκηπιακών καλλιεργειών αγγουριάς. Το έτος 2005, ο μύκητας F. oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum αναφέρθηκε στην Κρήτη για πρώτη φορά παγκόσμια ως παθογόνο αίτιο της σήψης των ριζών και του στελέχους της πεπονιάς, υπό φυσικές συνθήκες, σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Παρόλα αυτά, η συγκεκριμένη ασθένεια στην πεπονιά δεν είναι μεγάλης οικονομικής σημασίας μέχρι σήμερα, λόγω της πρόσφατης εμφάνισής της. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχουν στην αγορά ανθεκτικά υβρίδια ή ποικιλίες στην ασθένεια προς το παρόν. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία έγιναν κάποια αρχικά πειράματα αξιολόγησης της ανθεκτικότητας τυχαία επιλεγμένων εμπορικών υβριδίων πεπονιάς. Ως μάρτυρας χρησιμοποιήθηκε η ευπαθής ποικιλία Μουλκέικο. Τα φυτά μολύνθηκαν τεχνητά και τα πειράματα διεξήχθησαν σε θαλάμους ανάπτυξης φυτών με ελεγχόμενες συνθήκες. Συνολικά τρία από τα υβρίδια υπό εξέταση έδειξαν σημαντικά μικρότερα ποσοστά εμφάνισης της ασθένειας σε σχέση με τον μάρτυρα Μουλκέικο.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΑξιολόγηση εμπορικών υβριδίων πεπονιάς για πιθανή αντοχή στην ασθένεια σήψη των ριζών και του στελέχουςel
heal.typebachelorThesis
heal.keywordΠεπονιά, υβρίδια, ανθεκτικότητα, σήψη ριζώνel
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)