Show simple item record

Royal jelly, composition, production, distribution and its use by humans.

Dublin Core metadata

dc.creatorΘεργιάκης, Βασίλειοςel
dc.creatorThergiakis, Vasileiosen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:28:28Z
dc.date.available2016-03-15T12:28:28Z
dc.date.issued2010-09-20T11:18:57Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/489
dc.description.abstractΣτο πλαίσιο της παρούσας πτυχιακής εργασίας αναπτύχθηκαν η σύσταση, η παραγωγή, η διάθεση και οι χρήσεις του βασιλικού πολτού από τον άνθρωπο μιας και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα προϊόντα που παράγει η μέλισσα. Προορίζεται για την διατροφή της βασίλισσας και όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας, για αυτό ονομάζεται γάλα των μελισσών. Στον βασιλικό πολτό βρίσκεται ο καθοριστικός παράγοντας, ο οποίος μετατρέπει μία προνύμφη μέλισσα σε βασίλισσα, μιας και αποτελεί αποκλειστική τροφή των προνυμφών που προορίζονται για βασίλισσες. Ο βασιλικός πολτός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα θεωρείται ελιξίριο ζωής, κορυφαίο φυσικό προϊόν από άποψη βιολογικής αξίας. Επίσης, διαθέτει πολλές ευεργετικές και βιολογικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου γενικότερα. Στόχος της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής του βασιλικού πολτού. Συγχρόνως, επιχειρείται η καταγραφή της ποικιλίας των μεθόδων αυτών, που σκοπό έχει την διάγνωση της σωστής εφαρμογής για τη συλλογή του βασιλικού πολτού από τα βασιλικά κελιά, σύμφωνα πάντα με το ποσοστό της απόδοσης στο οποίο στοχεύει ο κάθε παραγωγός. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που χαρακτηρίζεται προϊόν μικρής οικονομικής σημασίας για τους μελισσοκόμους που δεν έχουν χρόνο, αλλά κυρίως διάθεση να ασχοληθούν με την παραγωγή του.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΒασιλικός πολτός, σύσταση, παραγωγή, διάθεση και χρήσεις του από τον άνθρωπο.el
dc.titleRoyal jelly, composition, production, distribution and its use by humans.en

healMeta

heal.creatorNameΘεργιάκης, Βασίλειοςel
heal.creatorNameThergiakis, Vasileiosen
heal.publicationDate2010-09-20T11:18:57Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/489
heal.abstractΣτο πλαίσιο της παρούσας πτυχιακής εργασίας αναπτύχθηκαν η σύσταση, η παραγωγή, η διάθεση και οι χρήσεις του βασιλικού πολτού από τον άνθρωπο μιας και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα προϊόντα που παράγει η μέλισσα. Προορίζεται για την διατροφή της βασίλισσας και όλων των ατελών σταδίων της μέλισσας, για αυτό ονομάζεται γάλα των μελισσών. Στον βασιλικό πολτό βρίσκεται ο καθοριστικός παράγοντας, ο οποίος μετατρέπει μία προνύμφη μέλισσα σε βασίλισσα, μιας και αποτελεί αποκλειστική τροφή των προνυμφών που προορίζονται για βασίλισσες. Ο βασιλικός πολτός από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα θεωρείται ελιξίριο ζωής, κορυφαίο φυσικό προϊόν από άποψη βιολογικής αξίας. Επίσης, διαθέτει πολλές ευεργετικές και βιολογικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου γενικότερα. Στόχος της εργασίας αυτής είναι η παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής του βασιλικού πολτού. Συγχρόνως, επιχειρείται η καταγραφή της ποικιλίας των μεθόδων αυτών, που σκοπό έχει την διάγνωση της σωστής εφαρμογής για τη συλλογή του βασιλικού πολτού από τα βασιλικά κελιά, σύμφωνα πάντα με το ποσοστό της απόδοσης στο οποίο στοχεύει ο κάθε παραγωγός. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που χαρακτηρίζεται προϊόν μικρής οικονομικής σημασίας για τους μελισσοκόμους που δεν έχουν χρόνο, αλλά κυρίως διάθεση να ασχοληθούν με την παραγωγή του.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΒασιλικός πολτός, σύσταση, παραγωγή, διάθεση και χρήσεις του από τον άνθρωπο.el
heal.titleRoyal jelly, composition, production, distribution and its use by humans.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordβασιλικός πολτός, μέλισσαel
heal.keywordroyal jelly, beeen
heal.advisorNameΑλυσσανδράκης, Ελευθέριοςel
heal.advisorNameAlyssandrakis, Eleftheriosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)