Εμφάνιση απλής εγγραφής

The production process of winery in Attica.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΡαυτοπούλου, Χριστίναel
dc.creatorRautopoulou, Christinaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:28:45Z
dc.date.available2016-03-15T12:28:45Z
dc.date.issued2010-10-19T10:56:58Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/506
dc.description.abstractΣτο πλαίσιο της παρούσης πτυχιακής εργασίας, από τα τριάντα και πλέον οργανωμένα οινοποιεία της Αττικής, εμείς επισκεφθήκαμε τρία, καθένα με διαφορετική, αλλά πάντα ενδιαφέρουσα, οπτική. Ο αττικός αμπελώνας μοιράζεται σήμερα σε τρία τμήματα ένα μεγάλο στην περιοχή των Μεσογείων και δύο πολύ μικρότερα γύρω από τα Μέγαρα το ένα, και στις βορινές απολήξεις της Πεντέλης το άλλο. Κυρίαρχη ποικιλία σταφυλιού παραμένει το Σαββατιανό, ανθεκτική στις ασθένειες και άριστα προσαρμοσμένη στα φτωχά εδάφη και στο ξηροθερμικό κλίμα της περιοχής. Η έκταση του αμπελώνα έχει περιοριστεί σημαντικά, φτάνοντας περίπου τις 30.000,0 - 35.000,0 στρέμματα με τάση περαιτέρω μείωσης. Αιτία; Η οικιστική ανάπτυξη, που ανεβάζοντας την αξία της γης, καθιστά ασύμφορη την αμπελοκαλλιέργεια. Έτσι, η δημιουργία αμπελώνα θεωρείται άθλος, η δε διατήρησή του πράξη υπερανθρώπων. Στην παρούσα μελέτη, πραγματοποιείται παρουσίαση της παραγωγικής διαδικασίας οίνου από την συγκομιδή των σταφυλιών έως την παλαίωση του κρασιού, έτσι όπως καταγράφηκε εμπειρικά και στοιχειοθετήθηκε βιβλιογραφικά. Η διάρθρωση της μελέτης συνίσταται από τέσσερα κεφάλαια, αφού φυσικά προηγήθηκε συνοπτική παρουσίαση στην ιστορία του κρασιού. Στο πρώτο κεφάλαιο, πραγματοποιείται αναφορά στα τρία στάδια παρασκευής του κρασιού: γλευκοποίηση, ζύμωση και ωρίμανση, καθώς και στις μεθόδους οινοποίησης. Επιπρόσθετα, παρουσιάζεται η χημική σύσταση των σταφυλιών και περιγράφονται τα στάδια ανάπτυξης και επεξεργασίας (τρύγος και έκθλιψη σταφυλιών). Τέλος, περιγράφεται η διαδικασία αλληλεπίδρασης θειώδους και οίνου. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται αναλυτικά τα στάδια της οινοποίησης. Η περιγραφή ξεκινά με την συγκομιδή των σταφυλιών και καταλήγει στη διαδικασία αφαίρεσης του αποβαλλόμενου υλικού κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης (διαχωρισμός) διαδικασίες του οποίου αποτελούν: ο εξευγενισμός, η διήθηση, η φυγοκέντριση, η ψύξη, η ιονική ανταλλαγή, η θέρμανση και η παστερίωση. Στο τρίτο κεφάλαιο, αναφέρονται συνοπτικά οι διάφοροι τύποι, καθώς και οι σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης του κρασιού. Περιγράφεται η διαδικασία της εμφιάλωσης και οι κυριότερες κατεργασίες της: η σταθεροποίηση, η διαύγαση και το φιλτράρισμα. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο, αναλύεται η διαδικασία της ωρίμανσης - παλαίωσης και οι μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποιούνται για το επιθυμητό αποτέλεσμα.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΗ παραγωγική διαδικασία οινοποιείου στο ν. Αττικής.el
dc.titleThe production process of winery in Attica.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΡαυτοπούλου, Χριστίναel
heal.creatorNameRautopoulou, Christinaen
heal.publicationDate2010-10-19T10:56:58Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/506
heal.abstractΣτο πλαίσιο της παρούσης πτυχιακής εργασίας, από τα τριάντα και πλέον οργανωμένα οινοποιεία της Αττικής, εμείς επισκεφθήκαμε τρία, καθένα με διαφορετική, αλλά πάντα ενδιαφέρουσα, οπτική. Ο αττικός αμπελώνας μοιράζεται σήμερα σε τρία τμήματα ένα μεγάλο στην περιοχή των Μεσογείων και δύο πολύ μικρότερα γύρω από τα Μέγαρα το ένα, και στις βορινές απολήξεις της Πεντέλης το άλλο. Κυρίαρχη ποικιλία σταφυλιού παραμένει το Σαββατιανό, ανθεκτική στις ασθένειες και άριστα προσαρμοσμένη στα φτωχά εδάφη και στο ξηροθερμικό κλίμα της περιοχής. Η έκταση του αμπελώνα έχει περιοριστεί σημαντικά, φτάνοντας περίπου τις 30.000,0 - 35.000,0 στρέμματα με τάση περαιτέρω μείωσης. Αιτία; Η οικιστική ανάπτυξη, που ανεβάζοντας την αξία της γης, καθιστά ασύμφορη την αμπελοκαλλιέργεια. Έτσι, η δημιουργία αμπελώνα θεωρείται άθλος, η δε διατήρησή του πράξη υπερανθρώπων. Στην παρούσα μελέτη, πραγματοποιείται παρουσίαση της παραγωγικής διαδικασίας οίνου από την συγκομιδή των σταφυλιών έως την παλαίωση του κρασιού, έτσι όπως καταγράφηκε εμπειρικά και στοιχειοθετήθηκε βιβλιογραφικά. Η διάρθρωση της μελέτης συνίσταται από τέσσερα κεφάλαια, αφού φυσικά προηγήθηκε συνοπτική παρουσίαση στην ιστορία του κρασιού. Στο πρώτο κεφάλαιο, πραγματοποιείται αναφορά στα τρία στάδια παρασκευής του κρασιού: γλευκοποίηση, ζύμωση και ωρίμανση, καθώς και στις μεθόδους οινοποίησης. Επιπρόσθετα, παρουσιάζεται η χημική σύσταση των σταφυλιών και περιγράφονται τα στάδια ανάπτυξης και επεξεργασίας (τρύγος και έκθλιψη σταφυλιών). Τέλος, περιγράφεται η διαδικασία αλληλεπίδρασης θειώδους και οίνου. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται αναλυτικά τα στάδια της οινοποίησης. Η περιγραφή ξεκινά με την συγκομιδή των σταφυλιών και καταλήγει στη διαδικασία αφαίρεσης του αποβαλλόμενου υλικού κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης (διαχωρισμός) διαδικασίες του οποίου αποτελούν: ο εξευγενισμός, η διήθηση, η φυγοκέντριση, η ψύξη, η ιονική ανταλλαγή, η θέρμανση και η παστερίωση. Στο τρίτο κεφάλαιο, αναφέρονται συνοπτικά οι διάφοροι τύποι, καθώς και οι σύγχρονες τεχνικές οινοποίησης του κρασιού. Περιγράφεται η διαδικασία της εμφιάλωσης και οι κυριότερες κατεργασίες της: η σταθεροποίηση, η διαύγαση και το φιλτράρισμα. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο, αναλύεται η διαδικασία της ωρίμανσης - παλαίωσης και οι μέθοδοι οι οποίες χρησιμοποιούνται για το επιθυμητό αποτέλεσμα.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΗ παραγωγική διαδικασία οινοποιείου στο ν. Αττικής.el
heal.titleThe production process of winery in Attica.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordοινοποίηση, παραγωγή κρασιούel
heal.keywordwine production, vinificationen
heal.advisorNameΣκουλή, Άνναel
heal.advisorNameSkouli, Annaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)