Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά Κρήτης. Δίκταμο - Φασκόμηλο - Ρίγανη.
Aromatic and medicinal plants of Crete. Dittany - Sage - Oregano.
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2009-04-27Συγγραφέας
Τσουβαλάκη, Ελευθερία
Tsouvalaki, Eleftheria
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Στην παρούσα πτυχιακή εξετάζονται τα αρωματικά φυτά της κρητικής χλωρίδας και συγκεκριμένα ο δίκταμος (Origanum dictamnus L.), το φασκόμηλο (Salvia fruticosa L.), και η ρίγανη (Origanum vulgare ssp hirtum), η εξάπλωσή τους, οι καλλιεργητικές τους απαιτήσεις και τα αιθέρια έλαιά τους. Συγκεκριμένα εξετάζεται η χημική σύσταση των αιθέριων ελαίων και οι ιδιότητες της κάθε ένωσης που περιέχεται ως συστατικό στο αιθέριο έλαιο. The use of aromatic and medicinal plants but also the essential oil derived from these plants is well known. In recent years, there is a great tendency of using natural products, which are environmentally friendly and human safe. Among these products, essential oils and general plant extracts possess great importance and interest for study and research. Thus, they constitute a new necessity for the science. In the present study, it is highlighted the traditional use of aromatic plants and their essential oils, their modern applications in pharmaceutical, food technology, postharvest treatments of fresh produce, plant protection e.t.c. In details, it is examined the specific aromatic plants of Cretan flora such as dictamus (Origanum dictamnus L.), sage (Salvia fruticosa L.), and oreganum (Origanum vulgare ssp hirtum), crop spread, crop requirements and their essential oils. Moreover, it is recorded the chemical composition of the essential oils and the attributes of each chemical component. Furthermore, future perspectives are proposed for the crop distribution and species protection of aromatic and medicinal plants. Important steps should be scheduled for improving the promotion and marketing of aromatic and medicinal plants as well as their essential oils.
Συλλογές
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες