Ο κλάδος του ελαιόλαδου στην Ελλάδα, οι τρόποι διάθεσης του στις αγορές, προκλήσεις και προοπτικές για το μέλλον.
The branch of olive oil in Greece, disposal routes to markets, challenges and prospects for the future.
Date
2014-08-05Author
Μαυρουδής, Μαυρίκιος
Χαραλάμπους, Γεωργία
Mavroudis, Mavrikios
Charalampous, Georgia
Metadata
Show full item recordAbstract
Με την παρούσα εργασία επιδιώκεται η προσέγγιση του θέματος της πτυχιακής μας εργασίας, οι τρόποι διάθεσης του στις αγορές, προκλήσεις και προοπτικές στο μέλλον στο τομέα του ελαιόλαδου στην Ελλάδα. Η έρευνα περιλαμβάνει δύο μέρη, την ερευνητική μελέτη και την δειγματοληπτική μελέτη που διεξήχθη με χρήση ερωτηματολογίου σε τυχαίο δείγμα. Όσον αφορά την ερευνητική μελέτη αποσαφηνίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ελαιόλαδου όπως επίσης και τα επί μέρους είδη που είναι διαθέσιμα στην αγορά για κατανάλωση ή για βιομηχανική χρήση. Παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία του κλάδου ελαιοπαραγωγής , και γίνεται σύγκριση με τις άλλες δύο χώρες στον κλάδο του ελαιόλαδου με την Ιταλία και την Ισπανία καθώς και η αγορά του ελαιόλαδου στο διαδίκτυο. Το δεύτερο μέρος της εργασίας αφορά την δειγματοληπτική έρευνα η οποία διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2014. Οι 120 συμμετέχοντες επιλέχθηκαν με τυχαίο τρόπο και συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο. Τέλος παρατίθενται τα συμπεράσματα της έρευνας καθώς και συστάσεις για μελλοντική μελέτη, μετά από επεξεργασία των δεδομένων. This assignment aims to approach the topic of our thesis, the various ways in which olive oil is distributed, challenges and future prospects for the industry of olive oil in Greece. The assignment is divided into two parts, the first part is the research study and the second part is the research study that has been conducted using a questionnaire with a random sample of participants. The research study focuses on the unique characteristics of olive oil as well as the different kinds of olive oil available in the market for consuming or for industrial purposes. This part of the study also presents analytical data for the area of olive oil production in Greece, a comparison between Greece, Italy and Spain in olive oil production as well as the market of olive oil on the web. The second part of the assignment analyses the data that has been collected from the questionnaires that have been handed out to the participants of the research, which was conducted during January 2014. As mentioned above, the 120 participants were selected in random. Finally, after analyzing all the data from both parts of the assignment, conclusions on the research as well as recommendations for future research on the topic of olive oil in Greece are presented.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info