Εμφάνιση απλής εγγραφής

Modern marketing practices in the field of rural products: the case of olive oil.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚαναβάκης, Χαρίλαοςel
dc.creatorΣπυριδάκης, Πέτροςel
dc.creatorKanavakis, Charilaosen
dc.creatorSpyridakis, Petrosen
dc.date.accessioned2016-03-15T16:40:53Z
dc.date.available2016-03-15T16:40:53Z
dc.date.issued2015-07-09T10:08:26Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/5648
dc.description.abstractΣτα πλαίσια της παρούσας μελέτης θα παρουσιασθεί στο πρώτο μέρος η έννοια και η εξέλιξη της επιστήμης του Μάρκετινγκ και στη συνέχεια πιο αναλυτικά το Αγροτικό Μάρκετινγκ και το Μάρκετινγκ Τροφίμων. Θα παρουσιασθούν τα βασικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων που επηρεάζουν το μάρκετινγκ καθώς και άλλοι παράγοντες επηρεασμού. Στο δεύτερο μέρος γίνεται μία προσπάθεια κατάρτισης ενός «ιδανικού – ιδεατού» σχεδίου μάρκετινγκ από το στάδιο της αρχικής έρευνας και ανάλυσης έως το στάδιο των αποφάσεων σχετικά με τα διαφορετικά τμήματα του μίγματος μάρκετινγκ. Τέλος, στο τρίτο μέρος γίνεται παρουσίαση και ανάλυση τριών σύγχρονων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τυποποίησης του ελαιολάδου. Γίνεται σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών στρατηγικών μάρκετινγκ που ακολουθούν καθώς επίσης και συμπεράσματα – προτάσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθούν.el
dc.description.abstractDuring the last decades, the local agricultural markets have transformed rapidly into a global food market with a dynamic character. Thus, the need for agricultural marketing has substantially increased by offering better planning, promotion and sales to the individuals and companies which apply it in a constant manner. In order to successfully apply marketing to agricultural products, one must take into account certain characteristics of agricultural products such as product heterogeneity (quality, size), geographical dispersion of the production sites, differentiations of production costs and high freight costs. Furthermore, dietary habits, constant demographical changes, available income and lifestyle changes should be considered when trying to frame the potential consumer behavior. All the above have led to the necessity of agricultural and food marketing as a distinct sector within the marketing science. The focus of this paper is to try and analyze the above factors and generate a clear image of what agricultural marketing is considered to be today. Based on the existing literature and empirical study, the paper goes on to generate a marketing plan for a Greek SME which produces, packages and sells olive oil and plans to expand into the British market. The results of the analysis demonstrate the most important factors to be taken into consideration such as alternative packages choice, price comparison with competitive products and the need for increased promotion and advertising, in order to materialize the increasing popularity of the Mediterranean Diet in the United Kingdom. Finally, the paper goes on to present and analyze three existing Greek companies which trade packaged olive oil. The fact that the companies are of different size, have different target markets and different marketing strategies makes an interesting comparison. The purpose of the comparison is to elucidate that a company will judged successful or not by its own marketing strategy and that there is no universal guide in marketing agricultural products.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο)el
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Business Administration (in Heraklion)en
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΣύγχρονες πρακτικές μάρκετινγκ στο χώρο των αγροτικών προϊόντων: Η περίπτωση του ελαιολάδου.el
dc.titleModern marketing practices in the field of rural products: the case of olive oil.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚαναβάκης, Χαρίλαοςel
heal.creatorNameΣπυριδάκης, Πέτροςel
heal.creatorNameKanavakis, Charilaosen
heal.creatorNameSpyridakis, Petrosen
heal.publicationDate2015-07-09T10:08:26Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/5648
heal.abstractΣτα πλαίσια της παρούσας μελέτης θα παρουσιασθεί στο πρώτο μέρος η έννοια και η εξέλιξη της επιστήμης του Μάρκετινγκ και στη συνέχεια πιο αναλυτικά το Αγροτικό Μάρκετινγκ και το Μάρκετινγκ Τροφίμων. Θα παρουσιασθούν τα βασικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων που επηρεάζουν το μάρκετινγκ καθώς και άλλοι παράγοντες επηρεασμού. Στο δεύτερο μέρος γίνεται μία προσπάθεια κατάρτισης ενός «ιδανικού – ιδεατού» σχεδίου μάρκετινγκ από το στάδιο της αρχικής έρευνας και ανάλυσης έως το στάδιο των αποφάσεων σχετικά με τα διαφορετικά τμήματα του μίγματος μάρκετινγκ. Τέλος, στο τρίτο μέρος γίνεται παρουσίαση και ανάλυση τριών σύγχρονων ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τυποποίησης του ελαιολάδου. Γίνεται σύγκριση μεταξύ των διαφορετικών στρατηγικών μάρκετινγκ που ακολουθούν καθώς επίσης και συμπεράσματα – προτάσεις για το πώς θα πρέπει να κινηθούν.el
heal.abstractDuring the last decades, the local agricultural markets have transformed rapidly into a global food market with a dynamic character. Thus, the need for agricultural marketing has substantially increased by offering better planning, promotion and sales to the individuals and companies which apply it in a constant manner. In order to successfully apply marketing to agricultural products, one must take into account certain characteristics of agricultural products such as product heterogeneity (quality, size), geographical dispersion of the production sites, differentiations of production costs and high freight costs. Furthermore, dietary habits, constant demographical changes, available income and lifestyle changes should be considered when trying to frame the potential consumer behavior. All the above have led to the necessity of agricultural and food marketing as a distinct sector within the marketing science. The focus of this paper is to try and analyze the above factors and generate a clear image of what agricultural marketing is considered to be today. Based on the existing literature and empirical study, the paper goes on to generate a marketing plan for a Greek SME which produces, packages and sells olive oil and plans to expand into the British market. The results of the analysis demonstrate the most important factors to be taken into consideration such as alternative packages choice, price comparison with competitive products and the need for increased promotion and advertising, in order to materialize the increasing popularity of the Mediterranean Diet in the United Kingdom. Finally, the paper goes on to present and analyze three existing Greek companies which trade packaged olive oil. The fact that the companies are of different size, have different target markets and different marketing strategies makes an interesting comparison. The purpose of the comparison is to elucidate that a company will judged successful or not by its own marketing strategy and that there is no universal guide in marketing agricultural products.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο)el
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Business Administration (in Heraklion)en
heal.titleΣύγχρονες πρακτικές μάρκετινγκ στο χώρο των αγροτικών προϊόντων: Η περίπτωση του ελαιολάδου.el
heal.titleModern marketing practices in the field of rural products: the case of olive oil.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordμάρκετινγκ, αγροτικό προϊόν, ελαιόλαδοel
heal.keywordmarketing, agricultural product, olive oilen
heal.advisorNameΞανθός, Γεώργιοςel
heal.advisorNameXanthos, Georgiosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)