Εμφάνιση απλής εγγραφής

Safety and hygiene of bottled water.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜακράκη, Ελευθερίαel
dc.creatorΧανιωτάκη, Φωτεινήel
dc.creatorMakraki, Eleftheriaen
dc.creatorChaniotaki, Foteinien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:18:42Z
dc.date.available2016-03-15T12:18:42Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/56
dc.description.abstractΗ παρούσα πτυχιακή εργασία, με θέμα "Ασφάλεια και Υγιεινή Εμφιαλωμένου Ύδατος" είχε σκοπό τη διερεύνηση της υπάρχουσας κατάστασης σε επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού. Απαρτίζεται από δύο μέρη, το θεωρητικό και το πειραματικό.Στο θεωρητικό μέρος δίνονται κάποιες βασικές έννοιες σχετικά με το σύστημα παραγωγής εμφιαλωμένου νερού, καθώς και οι βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά την διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας ώστε να επιτευχθεί ποιότητα στο τελικό προϊόν. Σημαντικοί παράμετροι της ποιότητας είναι οι οργανοληπτικές, φυσικοχημικές και μικροβιολογικές ιδιότητες του νερού.Το νερό μολύνεται από παθογόνους μικροοργανισμούς οι οποίοι μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία. Επομένως η εφαρμογή του συστήματος HACCP από τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης ύδατος χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ούτως ώστε κατά αυτό τον τρόπο να διασφαλίζεται η υγεία του καταναλωτή.Ο Ε.Φ.Ε.Τ. δημιούργησε τον Οδηγό Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης ύδατος και σύμφωνα με αυτόν συντάξαμε έντυπο αξιολόγησης. Το έντυπο αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά τις επισκέψεις μας στους χώρους εγκαταστάσεων εμφιάλωσης της εταιρίας που επισκεφτήκαμε.Στο πειραματικό μέρος, έπειτα από πέντε επισκέψεις που έγιναν στο εμφιαλωτήριο αξιολογήθηκε η τήρηση της εφαρμογής του συστήματος HACCP, μέσω παρατήρησης καταγραφής και μέσω μικροβιολογικών αναλύσεων. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 40 μικροβιολογικές αναλύσεις ύδατος από την επιχείρηση, 25 μικροβιολογικές αναλύσεις κενών φιαλών, 25 μικροβιολογικές αναλύσεις πωμάτων και 25 μικροβιολογικές αναλύσεις εμφιαλωμένου νερού από τα σημεία πώλησης του και τα δείγματα αναλύθηκαν στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Τ.Ε.Ι Σητείας ενώ στην συνέχεια αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα. Τέλος, έχοντας υπόψη την παραγωγική διαδικασία του εμφιαλωτηρίου, προτάθηκαν κάποιες βασικές ενέργειες για την βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος και την διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή.el
dc.description.abstractThis study called, "Safety and Hygiene of bottled water", was carried out during spring-summer 2004, with a basic aim to evaluate the existing status and factors influencing the bottled-water quality, from production up to customer level. A local water bottling company was selected in order to investigate all involved factors, adding to water quality and influencing public health. This research consists of two parts, the theoretic and the experimental. The theoretic part provides basic ideas, relative to the system of the production of bottled water, as well as the basic rules which must be kept during the production procedure in order to succeeded a certain quality in the final product. Important parameters in the quality are the human senses; physico-chemical and microbiological characteristics of water. Water is affected by many pathogenic microorganisms, which may be dangerous to public health. Consequently, specific attention from the water bottling companies must be given, in areas such as good manufacturing practices, safety and hygiene, while quality assurance programs such as HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points) must be implemented. The Greek Safety and Hygiene Organization has published the "Health Guide" for water bottling companies, which was used in order to prepare a specific evaluation checklist, for the water bottling company. During the experimental part on this study, five visits in a water bottling company were done, in order to evaluate the implementation of HACCP system, through observation-recording and microbiological analyses. Totally, 40 water samples from the water bottling plant, 25 bottle samples, 25 cover samples and 25 water samples from points of sale (super market), were collected and analyzed microbiologically, in the microbiological laboratory of Τ.Ε.Ι - Sitia. Taking into account the microbiological results, the observation - recording of company's production methodology and consumer attitutes, a nymber of observations and suggestions was made in order to underline the importance of water quality to public health and provide the necessary measures needed to be followed by water producers and sellers.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΑσφάλεια και υγιεινή εμφιαλωμένου ύδατος.el
dc.titleSafety and hygiene of bottled water.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜακράκη, Ελευθερίαel
heal.creatorNameΧανιωτάκη, Φωτεινήel
heal.creatorNameMakraki, Eleftheriaen
heal.creatorNameChaniotaki, Foteinien
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/56
heal.abstractΗ παρούσα πτυχιακή εργασία, με θέμα "Ασφάλεια και Υγιεινή Εμφιαλωμένου Ύδατος" είχε σκοπό τη διερεύνηση της υπάρχουσας κατάστασης σε επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού. Απαρτίζεται από δύο μέρη, το θεωρητικό και το πειραματικό.Στο θεωρητικό μέρος δίνονται κάποιες βασικές έννοιες σχετικά με το σύστημα παραγωγής εμφιαλωμένου νερού, καθώς και οι βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται κατά την διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας ώστε να επιτευχθεί ποιότητα στο τελικό προϊόν. Σημαντικοί παράμετροι της ποιότητας είναι οι οργανοληπτικές, φυσικοχημικές και μικροβιολογικές ιδιότητες του νερού.Το νερό μολύνεται από παθογόνους μικροοργανισμούς οι οποίοι μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία. Επομένως η εφαρμογή του συστήματος HACCP από τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης ύδατος χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ούτως ώστε κατά αυτό τον τρόπο να διασφαλίζεται η υγεία του καταναλωτή.Ο Ε.Φ.Ε.Τ. δημιούργησε τον Οδηγό Υγιεινής για επιχειρήσεις εμφιάλωσης ύδατος και σύμφωνα με αυτόν συντάξαμε έντυπο αξιολόγησης. Το έντυπο αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά τις επισκέψεις μας στους χώρους εγκαταστάσεων εμφιάλωσης της εταιρίας που επισκεφτήκαμε.Στο πειραματικό μέρος, έπειτα από πέντε επισκέψεις που έγιναν στο εμφιαλωτήριο αξιολογήθηκε η τήρηση της εφαρμογής του συστήματος HACCP, μέσω παρατήρησης καταγραφής και μέσω μικροβιολογικών αναλύσεων. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 40 μικροβιολογικές αναλύσεις ύδατος από την επιχείρηση, 25 μικροβιολογικές αναλύσεις κενών φιαλών, 25 μικροβιολογικές αναλύσεις πωμάτων και 25 μικροβιολογικές αναλύσεις εμφιαλωμένου νερού από τα σημεία πώλησης του και τα δείγματα αναλύθηκαν στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Τ.Ε.Ι Σητείας ενώ στην συνέχεια αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα. Τέλος, έχοντας υπόψη την παραγωγική διαδικασία του εμφιαλωτηρίου, προτάθηκαν κάποιες βασικές ενέργειες για την βελτίωση της ποιότητας του τελικού προϊόντος και την διασφάλιση της υγείας του καταναλωτή.el
heal.abstractThis study called, "Safety and Hygiene of bottled water", was carried out during spring-summer 2004, with a basic aim to evaluate the existing status and factors influencing the bottled-water quality, from production up to customer level. A local water bottling company was selected in order to investigate all involved factors, adding to water quality and influencing public health. This research consists of two parts, the theoretic and the experimental. The theoretic part provides basic ideas, relative to the system of the production of bottled water, as well as the basic rules which must be kept during the production procedure in order to succeeded a certain quality in the final product. Important parameters in the quality are the human senses; physico-chemical and microbiological characteristics of water. Water is affected by many pathogenic microorganisms, which may be dangerous to public health. Consequently, specific attention from the water bottling companies must be given, in areas such as good manufacturing practices, safety and hygiene, while quality assurance programs such as HACCP (Hazard Analysis of Critical Control Points) must be implemented. The Greek Safety and Hygiene Organization has published the "Health Guide" for water bottling companies, which was used in order to prepare a specific evaluation checklist, for the water bottling company. During the experimental part on this study, five visits in a water bottling company were done, in order to evaluate the implementation of HACCP system, through observation-recording and microbiological analyses. Totally, 40 water samples from the water bottling plant, 25 bottle samples, 25 cover samples and 25 water samples from points of sale (super market), were collected and analyzed microbiologically, in the microbiological laboratory of Τ.Ε.Ι - Sitia. Taking into account the microbiological results, the observation - recording of company's production methodology and consumer attitutes, a nymber of observations and suggestions was made in order to underline the importance of water quality to public health and provide the necessary measures needed to be followed by water producers and sellers.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΑσφάλεια και υγιεινή εμφιαλωμένου ύδατος.el
heal.titleSafety and hygiene of bottled water.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordασφάλεια, υγιεινή, εμφιαλωμένο νερόel
heal.keywordsafety, hygiene, bottled wateren
heal.advisorNameΚοκκινάκης, Εμμανουήλel
heal.advisorNameKokkinakis, Emmanouilen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)