Η καλλιέργεια του σκόρδου και οι θεραπευτικές του ιδιότητες.
The cultivation of garlic and its therapeutic properties.
Abstract
Το σκόρδο μαζί με το κρεμμύδι και το πράσο, αποτελούν τα σημαντικότερα βολβώδη λαχανικά που καλλιεργούνται στην Ελλάδα. Καλλιεργείται κυρίως για τον βολβό του, που χρησιμοποιείται σαν άρτυμα, καρύκευμα σε διάφορα φαγητά και τροφές, εξ αιτίας της χαρακτηριστικής οσμής και καυστικής γεύσης που έχει, η οποία οφείλεται στο αιθέριο έλαιο-σκοροδέλαιο, που κύριο χαρακτηριστικό έχει το θειούχο αλλύλιο ( C6H12S5) αλλυλ-προπυλ-δισουλφίδιο). Εκτός βέβαια από το βολβό, και οι πράσινες κορυφές και το ψευδοστέλεχος των νεαρών κυρίως φυτών, που επίσης έχουν τη χαρακτηριστική οσμή και γεύση, αλλά ολιγότερο έντονη,χρησιμοποιούνται όπως και τα πράσινα χλωρά κρεμμυδάκια στην Ελλάδα και μερικές άλλες χώρες, ιδιαίτερα τις τροπικές, για σαλάτες κ.λπ. Η υπέρμετρη χρήση του σκόρδου προκαλεί ασθένειες. Εκτός από τη χρήση του σκόρδου σαν είδος διατροφής, χρησιμοποιείτο και χρησιμοποιείται και σήμερα σαν είδος φαρμακευτικό.
Collections
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info