Εμφάνιση απλής εγγραφής

Assessment of the sedative effect of fermented organic substrates (compost) against Verticillium wilt of eggplant.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΑνδρουλιδάκη, Μαρίαel
dc.creatorAndroulidaki, Mariaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:30:53Z
dc.date.available2016-03-15T12:30:53Z
dc.date.issued2012-07-05T13:27:07Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/604
dc.description.abstractΣτην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο μύκητας V. dahliae σε μία από τις ευπαθέστερες στην ασθένεια καλλιέργειες, τη μελιτζάνα, με τη χρήση ζυμωμένων οργανικών υποστρωμάτων (κομπόστ). Ειδικότερα, αξιολογήθηκε η κατασταλτική δράση 6 κομπόστ ως προς την ικανότητά τους να περιορίζουν την ασθένεια υπό συνθήκες υψηλής συγκεντρώσεως μολύσματος (45 μικροσκληρώτια/γραμμάριο υποστρώματος). Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι 4 από τα 6 συνολικά κομπόστ είχαν την δυνατότητα να μειώνουν στατιστικά σημαντικά την ένταση των συμπτωμάτων της ασθένειας (κομπόστ Γ, Δ, Ε και Ζ), ενώ τα υπόλοιπα 2 (κομπόστ Α και Β) δεν περιόρισαν σημαντικά την ασθένεια. Από τα 4 αποτελεσματικά κομπόστ, τα 2 (κομπόστ Ε και Ζ) παρουσίασαν εντυπωσιακή κατασταλτική δράση μειώνοντας την ένταση και τη σοβαρότητα της ασθένειας σε ποσοστό 60 % και 45 % αντίστοιχα. Οι τιμές της σχετικής AUDPC για τα φυτά του μάρτυρα και των κομπόστ E και Z ήταν 34.38 %, 9.75 % και 7.21 % αντίστοιχα. Με την εκτέλεση μεγάλου αριθμού απομονώσεων του παθογόνου σε υλικό PDA, διαπιστώθηκε ότι η μειωμένη εκδήλωση των συμπτωμάτων αντιστοιχούσε και σε μειωμένη είσοδο και παρουσία του παθογόνου στα αγγεία του ξύλου, λόγω της κατασταλτικής δράσης των κομπόστ. Τα αποτελέσματα τις εργασίας διεγείρουν το ενδιαφέρον για πρόσθετη μελλοντική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι μηχανισμοί καταστολής της βερτισιλλίωσης με τη χρήση των αποτελεσματικών κομπόστ, πράγμα που θα συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της σοβαρότατης αυτής ασθένειας που μαστίζει μεγάλο μέρος των καλλιεργειών ανά τον κόσμο.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleAξιολόγηση της κατασταλτικής δράσης ζυμωμένων οργανικών υποστρωμάτων (compost) κατά της βερτισιλλίωσης της μελιτζάνας.el
dc.titleAssessment of the sedative effect of fermented organic substrates (compost) against Verticillium wilt of eggplant.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΑνδρουλιδάκη, Μαρίαel
heal.creatorNameAndroulidaki, Mariaen
heal.publicationDate2012-07-05T13:27:07Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/604
heal.abstractΣτην παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί ο μύκητας V. dahliae σε μία από τις ευπαθέστερες στην ασθένεια καλλιέργειες, τη μελιτζάνα, με τη χρήση ζυμωμένων οργανικών υποστρωμάτων (κομπόστ). Ειδικότερα, αξιολογήθηκε η κατασταλτική δράση 6 κομπόστ ως προς την ικανότητά τους να περιορίζουν την ασθένεια υπό συνθήκες υψηλής συγκεντρώσεως μολύσματος (45 μικροσκληρώτια/γραμμάριο υποστρώματος). Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι 4 από τα 6 συνολικά κομπόστ είχαν την δυνατότητα να μειώνουν στατιστικά σημαντικά την ένταση των συμπτωμάτων της ασθένειας (κομπόστ Γ, Δ, Ε και Ζ), ενώ τα υπόλοιπα 2 (κομπόστ Α και Β) δεν περιόρισαν σημαντικά την ασθένεια. Από τα 4 αποτελεσματικά κομπόστ, τα 2 (κομπόστ Ε και Ζ) παρουσίασαν εντυπωσιακή κατασταλτική δράση μειώνοντας την ένταση και τη σοβαρότητα της ασθένειας σε ποσοστό 60 % και 45 % αντίστοιχα. Οι τιμές της σχετικής AUDPC για τα φυτά του μάρτυρα και των κομπόστ E και Z ήταν 34.38 %, 9.75 % και 7.21 % αντίστοιχα. Με την εκτέλεση μεγάλου αριθμού απομονώσεων του παθογόνου σε υλικό PDA, διαπιστώθηκε ότι η μειωμένη εκδήλωση των συμπτωμάτων αντιστοιχούσε και σε μειωμένη είσοδο και παρουσία του παθογόνου στα αγγεία του ξύλου, λόγω της κατασταλτικής δράσης των κομπόστ. Τα αποτελέσματα τις εργασίας διεγείρουν το ενδιαφέρον για πρόσθετη μελλοντική έρευνα προκειμένου να διερευνηθούν οι μηχανισμοί καταστολής της βερτισιλλίωσης με τη χρήση των αποτελεσματικών κομπόστ, πράγμα που θα συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της σοβαρότατης αυτής ασθένειας που μαστίζει μεγάλο μέρος των καλλιεργειών ανά τον κόσμο.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleAξιολόγηση της κατασταλτικής δράσης ζυμωμένων οργανικών υποστρωμάτων (compost) κατά της βερτισιλλίωσης της μελιτζάνας.el
heal.titleAssessment of the sedative effect of fermented organic substrates (compost) against Verticillium wilt of eggplant.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordβερτισιλλίωση dahliae, μελιτζάνα, κομπόστel
heal.keywordeggplant, verticillium dahliae, composten
heal.advisorNameΜαρκάκης, Εμμανουήλel
heal.advisorNameMarkakis, Emmanouilen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)