Εμφάνιση απλής εγγραφής

Relevancy of organic substrates from agro residues and urban wastes against the fungus fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici in tomato cultivation.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΧουρδάκη, Αναστασίαel
dc.creatorChourdaki, Anastasiaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:30:57Z
dc.date.available2016-03-15T12:30:57Z
dc.date.issued2012-06-27T11:12:41Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/608
dc.description.abstractΤο Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici είναι ένας φυτοπαθογόνος μύκητας που προκαλεί σε φυτά τομάτας καφέ σήψη στην περιοχή του λαιμού, μεταχρωματισμούς στα αγγεία, μάρανση των φύλλων και τελικά την ξήρανση του φυτού. Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 1981 σε θερμοκήπια του Ρεθύμνου. Έχουν γίνει πολλές έρευνες για την αντιμετώπισή του παθογόνου. Στόχος του συγκεκριμένου πειράματος είναι η διερεύνηση της επισχετικότητας οργανικών υποστρωμάτων από αγροτοβιομηχανικά υπολείμματα και αστικά απορρίμματα έναντι του μύκητα F. oxysporum f.sp. radicis-lycopersici σε καλλιέργεια τομάτας. Το πείραμα περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικούς χειρισμούς για κάθε υπόστρωμα, όπου αναμίχθηκαν με τύρφη σε αναλογίες 75-25, 50-50, 25-75 και 0-100 (%τύρφη-%compost), για να γίνει ο έλεγχος της φυτοτοξικότητας των compost. Όταν παρατηρήθηκε χαμηλή φυτρωτικότητα των σπόρων στα μείγματα με σχετικά υψηλή συγκέντρωση compost, τα μείγματα τροποποιήθηκαν σε αναλογίες 95-5, 90-10, 85-15 (%τύρφη-%compost), για να διαπιστωθεί η διερεύνηση της επισχετικότητας έναντι του F. oxysporum f.sp. radicis–lycopersici. Για κάθε χειρισμό έγιναν 6 επαναλήψεις. Τα μείγματα τύρφης-compost τοποθετήθηκαν σε γλάστρες χωρητικότητας 600cm3, στις οποίες φυτεύτηκαν 5 σπόροι τομάτας. Πριν τη σπορά έγινε μέτρηση του pH και της ηλεκτρικής αγωγιμότητας, και έπειτα έγινε εμπλουτισμός με θρεπτικά στοιχεία N-P-K. Όταν τα φυτά έφθασαν στο κατάλληλο στάδιο, έγιναν τεχνητές μολύνσεις με το παθογόνο μύκητα F. oxysporum f.sp. radicis-lycopersici. Η εκτίμηση της προσβολής των φυτών από το μύκητα F. oxysporum f.sp. radicis-lycopersici βασίστηκε σε μακροσκοπικές παρατηρήσεις. Παράλληλα έγινε η παραλαβή υδατικών εκχυλισμάτων των υποστρωμάτων, ούτως ώστε να γίνει η εκτίμηση της φυτοτοξικότητας τους και η in vitro εκτίμηση της επισχετικότητας των υποστρωμάτων στην ανάπτυξη του μύκητα F. oxysporum f.sp. radicis-lycopersici.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιερεύνηση της επισχετικότητας οργανικών υποστρωμάτων απο αγροτοβιομηχανικά υπολείμματα και αστικά απορίμματα έναντι του μύκητα fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici σε καλλιέργεια τομάτας.el
dc.titleRelevancy of organic substrates from agro residues and urban wastes against the fungus fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici in tomato cultivation.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΧουρδάκη, Αναστασίαel
heal.creatorNameChourdaki, Anastasiaen
heal.publicationDate2012-06-27T11:12:41Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/608
heal.abstractΤο Fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici είναι ένας φυτοπαθογόνος μύκητας που προκαλεί σε φυτά τομάτας καφέ σήψη στην περιοχή του λαιμού, μεταχρωματισμούς στα αγγεία, μάρανση των φύλλων και τελικά την ξήρανση του φυτού. Στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε το 1981 σε θερμοκήπια του Ρεθύμνου. Έχουν γίνει πολλές έρευνες για την αντιμετώπισή του παθογόνου. Στόχος του συγκεκριμένου πειράματος είναι η διερεύνηση της επισχετικότητας οργανικών υποστρωμάτων από αγροτοβιομηχανικά υπολείμματα και αστικά απορρίμματα έναντι του μύκητα F. oxysporum f.sp. radicis-lycopersici σε καλλιέργεια τομάτας. Το πείραμα περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικούς χειρισμούς για κάθε υπόστρωμα, όπου αναμίχθηκαν με τύρφη σε αναλογίες 75-25, 50-50, 25-75 και 0-100 (%τύρφη-%compost), για να γίνει ο έλεγχος της φυτοτοξικότητας των compost. Όταν παρατηρήθηκε χαμηλή φυτρωτικότητα των σπόρων στα μείγματα με σχετικά υψηλή συγκέντρωση compost, τα μείγματα τροποποιήθηκαν σε αναλογίες 95-5, 90-10, 85-15 (%τύρφη-%compost), για να διαπιστωθεί η διερεύνηση της επισχετικότητας έναντι του F. oxysporum f.sp. radicis–lycopersici. Για κάθε χειρισμό έγιναν 6 επαναλήψεις. Τα μείγματα τύρφης-compost τοποθετήθηκαν σε γλάστρες χωρητικότητας 600cm3, στις οποίες φυτεύτηκαν 5 σπόροι τομάτας. Πριν τη σπορά έγινε μέτρηση του pH και της ηλεκτρικής αγωγιμότητας, και έπειτα έγινε εμπλουτισμός με θρεπτικά στοιχεία N-P-K. Όταν τα φυτά έφθασαν στο κατάλληλο στάδιο, έγιναν τεχνητές μολύνσεις με το παθογόνο μύκητα F. oxysporum f.sp. radicis-lycopersici. Η εκτίμηση της προσβολής των φυτών από το μύκητα F. oxysporum f.sp. radicis-lycopersici βασίστηκε σε μακροσκοπικές παρατηρήσεις. Παράλληλα έγινε η παραλαβή υδατικών εκχυλισμάτων των υποστρωμάτων, ούτως ώστε να γίνει η εκτίμηση της φυτοτοξικότητας τους και η in vitro εκτίμηση της επισχετικότητας των υποστρωμάτων στην ανάπτυξη του μύκητα F. oxysporum f.sp. radicis-lycopersici.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΔιερεύνηση της επισχετικότητας οργανικών υποστρωμάτων απο αγροτοβιομηχανικά υπολείμματα και αστικά απορίμματα έναντι του μύκητα fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici σε καλλιέργεια τομάτας.el
heal.titleRelevancy of organic substrates from agro residues and urban wastes against the fungus fusarium oxysporum f.sp. radicis-lycopersici in tomato cultivation.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordFusarium oxysporum, f. sp. radicis-cucumerinum, ντομάτα, απορρίματαel
heal.keywordFusarium oxysporum, f. sp. radicis-cucumerinum, tomato, wastesen
heal.advisorNameΓκούμας, Δημήτριοςel
heal.advisorNameGkoumas, Dimitriosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)