Εμφάνιση απλής εγγραφής

A new disease of potato: Characterization of the pathogen.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΣταύρου, Δέσποιναel
dc.creatorStaurou, Despoinaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:31:17Z
dc.date.available2016-03-15T12:31:17Z
dc.date.issued2011-12-21T10:26:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/621
dc.description.abstractΤο νέο παθογόνο βακτήριο, με τη δόκιμη ονομασία Dickeya solani, φαίνεται να αποτελεί μία αναδυόμενη απειλή για την καλλιέργεια της πατάτας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για συγγενικό είδος του βακτηρίου D. dianthicola. Το νέο πιο μολυσματικό στέλεχος του γένους Dickeya spp. έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια και έχει εγκατασταθεί σε καλλιέργειες πατάτας σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και πρόσφατα το Ισραήλ. Το Dickeya solani είναι πολύ πιο μολυσματικό συγκριτικά με τα άλλα είδη του γένους Dickeya spp. (dianthicola, zeae, dandantii) και του Pectobacterium atrosepticum ή του Pectobacterium carotovorum. Το Dickeya solani είναι πιο μολυσματικό, πιθανά λόγω της ιδιαίτερης ικανότητας του να κινείται ταχύτερα στα αγγεία του φυτού. Τα συμπτώματα που προκαλεί το παθογόνο είναι παρόμοια με εκείνα της «μελάνωσης του λαιμού της πατάτας» και προσβάλει σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Στη διάρκεια του 2009-2011 πραγματοποιήθηκαν απομονώσεις στην Κρήτη, από φυτά πατάτας, τα οποία είχαν αναπτύξει τα τυπικά συμπτώματα της μελάνωσης του λαιμού της πατάτας. Από το βιοχημικό, φυσιολογικό, παθολογικό και μοριακό φαινότυπο των απομονωθέντων στελεχών προκύπτει ότι οι απομονώσεις του παθογόνου από την Κρήτη ταξινομούνται στη βιοποικιλία 3 του βακτηρίου Dickeya sp. Τα στελέχη της πατάτας βρέθηκαν να είναι βιοχημικά πανομοιότυπα με το ολλανδικό στέλεχος αναφοράς Dickeya sp. (IPO 2222), ενώ διαφοροποιούνται από το ελληνικό στέλεχος αναφοράς του D. dianthicola (BPIC 2098).el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΜια νέα ασθένεια της πατάτας: Χαρακτηρισμός του παθογόνου αίτιου.el
dc.titleA new disease of potato: Characterization of the pathogen.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΣταύρου, Δέσποιναel
heal.creatorNameStaurou, Despoinaen
heal.publicationDate2011-12-21T10:26:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/621
heal.abstractΤο νέο παθογόνο βακτήριο, με τη δόκιμη ονομασία Dickeya solani, φαίνεται να αποτελεί μία αναδυόμενη απειλή για την καλλιέργεια της πατάτας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για συγγενικό είδος του βακτηρίου D. dianthicola. Το νέο πιο μολυσματικό στέλεχος του γένους Dickeya spp. έχει κάνει την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια και έχει εγκατασταθεί σε καλλιέργειες πατάτας σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και πρόσφατα το Ισραήλ. Το Dickeya solani είναι πολύ πιο μολυσματικό συγκριτικά με τα άλλα είδη του γένους Dickeya spp. (dianthicola, zeae, dandantii) και του Pectobacterium atrosepticum ή του Pectobacterium carotovorum. Το Dickeya solani είναι πιο μολυσματικό, πιθανά λόγω της ιδιαίτερης ικανότητας του να κινείται ταχύτερα στα αγγεία του φυτού. Τα συμπτώματα που προκαλεί το παθογόνο είναι παρόμοια με εκείνα της «μελάνωσης του λαιμού της πατάτας» και προσβάλει σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Στη διάρκεια του 2009-2011 πραγματοποιήθηκαν απομονώσεις στην Κρήτη, από φυτά πατάτας, τα οποία είχαν αναπτύξει τα τυπικά συμπτώματα της μελάνωσης του λαιμού της πατάτας. Από το βιοχημικό, φυσιολογικό, παθολογικό και μοριακό φαινότυπο των απομονωθέντων στελεχών προκύπτει ότι οι απομονώσεις του παθογόνου από την Κρήτη ταξινομούνται στη βιοποικιλία 3 του βακτηρίου Dickeya sp. Τα στελέχη της πατάτας βρέθηκαν να είναι βιοχημικά πανομοιότυπα με το ολλανδικό στέλεχος αναφοράς Dickeya sp. (IPO 2222), ενώ διαφοροποιούνται από το ελληνικό στέλεχος αναφοράς του D. dianthicola (BPIC 2098).el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΜια νέα ασθένεια της πατάτας: Χαρακτηρισμός του παθογόνου αίτιου.el
heal.titleA new disease of potato: Characterization of the pathogen.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordπατάτα, dickeya solaniel
heal.keyworddickeya solani, potatoen
heal.advisorNameΓκούμας, Δημήτριοςel
heal.advisorNameGkoumas, Dimitriosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)