Εμφάνιση απλής εγγραφής

Evaluation and description traditional varieties oval melon to the morphological characteristics of the plant and the fruit.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΑλαβάνου, Ειρήνηel
dc.creatorAlavanou, Eirinien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:31:25Z
dc.date.available2016-03-15T12:31:25Z
dc.date.issued2008-07-15T11:16:48Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/628
dc.description.abstractΤο ξυλάγγουρο, κοινώς ατζούρι ή κλωσάκι, είναι λαχανικό θερμής εποχής. Παρόλο που ο καρπός και το κοινό όνομα θυμίζουν αγγούρι, βοτανικά ανήκει στο πεπόνι. Καταναλώνουμε τον άγουρο καρπό του συνήθως τον Αύγουστο, σαν σαλάτα αντί του αγγουριού που είναι ούτως ή άλλως εκτός εποχής. Ευδοκιμεί σε πολλά νησιά του Αιγαίου και είναι πολύ διαδεδομένος καρπός στην Κρήτη. Καλλιεργείται συνήθως υπαίθρια αν και σε μερικές περιοχές υπάρχουν και θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Ενώ υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί πληθυσμοί στα διάφορα νησιά του Αιγαίου δεν υπάρχει πιστοποιημένος σπόρος στο εμπόριο. Ο πολλαπλασιασμός και η διάσωση των πληθυσμών αυτών είναι ευθύνη των παραγωγών. Ο κάθε παραγωγός μαζεύει κάποια ποσότητα σπόρου, από καρπούς φυτών που ο ίδιος άφησε να σποροποιήσουν για να τα σπείρει την επόμενη χρονιά. Το πρόβλημα με τη μέθοδο αυτή είναι η παραλλακτικότητα που παρουσιάζεται. Η διάσωση των παραδοσιακών πληθυσμών είναι πολύ σημαντική για τη βιοποικιλότητα. Στο πείραμα μας καλλιεργήσαμε θερμοκηπιακά δυο παραδοσιακούς Κρητικούς πληθυσμούς με σκοπό να μελετήσουμε μερικά μορφολογικά και ανατομικά χαρακτηριστικά του φυτού και κυρίως του καρπού έτσι ώστε να δούμε αν υπάρχει μεγάλος βαθμός παραλλακτικότητας. Αν οι καρποί παρουσιάζουν κάποια ομοιομορφία ως προς το χρώμα και το σχήμα αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι με επιλογή φυτών με θεμιτά εξωτερικά χαρακτηριστικά οι παραδοσιακοί αυτοί πληθυσμοί θα μπορούσαν τελικά να διασωθούν, να αποτελέσουν ξεχωριστές ποικιλίες οι οποίες θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν και να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΑξιολόγηση και περιγραφή παραδοσιακών ποικιλιών ωοειδούς πεπονιού προς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του φυτού και του καρπού.el
dc.titleEvaluation and description traditional varieties oval melon to the morphological characteristics of the plant and the fruit.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΑλαβάνου, Ειρήνηel
heal.creatorNameAlavanou, Eirinien
heal.publicationDate2008-07-15T11:16:48Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/628
heal.abstractΤο ξυλάγγουρο, κοινώς ατζούρι ή κλωσάκι, είναι λαχανικό θερμής εποχής. Παρόλο που ο καρπός και το κοινό όνομα θυμίζουν αγγούρι, βοτανικά ανήκει στο πεπόνι. Καταναλώνουμε τον άγουρο καρπό του συνήθως τον Αύγουστο, σαν σαλάτα αντί του αγγουριού που είναι ούτως ή άλλως εκτός εποχής. Ευδοκιμεί σε πολλά νησιά του Αιγαίου και είναι πολύ διαδεδομένος καρπός στην Κρήτη. Καλλιεργείται συνήθως υπαίθρια αν και σε μερικές περιοχές υπάρχουν και θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Ενώ υπάρχουν πολλοί παραδοσιακοί πληθυσμοί στα διάφορα νησιά του Αιγαίου δεν υπάρχει πιστοποιημένος σπόρος στο εμπόριο. Ο πολλαπλασιασμός και η διάσωση των πληθυσμών αυτών είναι ευθύνη των παραγωγών. Ο κάθε παραγωγός μαζεύει κάποια ποσότητα σπόρου, από καρπούς φυτών που ο ίδιος άφησε να σποροποιήσουν για να τα σπείρει την επόμενη χρονιά. Το πρόβλημα με τη μέθοδο αυτή είναι η παραλλακτικότητα που παρουσιάζεται. Η διάσωση των παραδοσιακών πληθυσμών είναι πολύ σημαντική για τη βιοποικιλότητα. Στο πείραμα μας καλλιεργήσαμε θερμοκηπιακά δυο παραδοσιακούς Κρητικούς πληθυσμούς με σκοπό να μελετήσουμε μερικά μορφολογικά και ανατομικά χαρακτηριστικά του φυτού και κυρίως του καρπού έτσι ώστε να δούμε αν υπάρχει μεγάλος βαθμός παραλλακτικότητας. Αν οι καρποί παρουσιάζουν κάποια ομοιομορφία ως προς το χρώμα και το σχήμα αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι με επιλογή φυτών με θεμιτά εξωτερικά χαρακτηριστικά οι παραδοσιακοί αυτοί πληθυσμοί θα μπορούσαν τελικά να διασωθούν, να αποτελέσουν ξεχωριστές ποικιλίες οι οποίες θα μπορούσαν να πιστοποιηθούν και να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΑξιολόγηση και περιγραφή παραδοσιακών ποικιλιών ωοειδούς πεπονιού προς τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του φυτού και του καρπού.el
heal.titleEvaluation and description traditional varieties oval melon to the morphological characteristics of the plant and the fruit.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordπεπόνι, ξυλάγγουροel
heal.keywordmelon, carosello cucumberen
heal.advisorNameΦανουράκης, Νικόλαοςel
heal.advisorNameFanourakis, Nikolaosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)