Εμφάνιση απλής εγγραφής

Selfing cucumber plants of first backcross for integration of genetic resistance to downy mildew.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΜαμάκης, Μηνάςel
dc.creatorMamakis, Minasen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:31:31Z
dc.date.available2016-03-15T12:31:31Z
dc.date.issued2008-2-29T14:35:4Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/632
dc.description.abstractΟ περονόσπορος των κολοκυνθοειδών (Pseudoperonospora cubensis), όπως είναι ευρύτερα γνωστός, είναι ένας μύκητας o οποίος προκαλεί τεράστιες απώλειες στην παραγωγή και γι΄ αυτό κατατάσσεται σε μια από τις σημαντικότερες ασθένειες των κολοκυνθοειδών. Λόγω των ευνοϊκών περιβαλλοντολογικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα, ο Pseudoperonospora cubensis γίνεται επικίνδυνος για τις καλλιέργειες των κολοκυνθοειδών και ιδιαίτερα στο αγγούρι μπορεί να προκαλέσει ολική καταστροφή παραγωγής ή και των φυτών. Για τον έλεγχο των ασθενειών των φυτών, οι ερευνητές στράφηκαν προς τη δημιουργία εμπορικών ποικιλιών και υβριδίων με γενετική ανθεκτικότητα στις διάφορες ασθένειες, γιατί το υψηλό κόστος των φυτοφαρμάκων σε συνδυασμό με την παρουσία χημικών υπολειμμάτων στα γεωργικά προϊόντα, τα οποία δεν πωλούνταν, έκαναν την καλλιέργεια των κολοκυνθοειδών ασύμφορη για τους παραγωγούς. Τα τελευταία 30 χρόνια γίνονται προσπάθειες από τους ερευνητές, και έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να ενσωματώσουν γονίδια ανθεκτικότητας στις ασθένειες, και στο αγγούρι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η χρήση των φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, όπως και τα χημικά κατάλοιπα στα γεωργικά προϊόντα. Επιπλέον, η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών και υβριδίων συνεισφέρει στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και μειώνεται η επαφή των παραγωγών με βλαβερά φυτοφάρμακα κατά τη διάρκεια των καλλιεργητικών φροντίδων.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΑυτογονιμοποίηση φυτών αγγουριού της πρώτης αναδιασταύρωσης για την ενσωμάτωση γενετικής ανθεκτικότητας στο περονόσπορο.el
dc.titleSelfing cucumber plants of first backcross for integration of genetic resistance to downy mildew.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΜαμάκης, Μηνάςel
heal.creatorNameMamakis, Minasen
heal.publicationDate2008-2-29T14:35:4Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/632
heal.abstractΟ περονόσπορος των κολοκυνθοειδών (Pseudoperonospora cubensis), όπως είναι ευρύτερα γνωστός, είναι ένας μύκητας o οποίος προκαλεί τεράστιες απώλειες στην παραγωγή και γι΄ αυτό κατατάσσεται σε μια από τις σημαντικότερες ασθένειες των κολοκυνθοειδών. Λόγω των ευνοϊκών περιβαλλοντολογικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα, ο Pseudoperonospora cubensis γίνεται επικίνδυνος για τις καλλιέργειες των κολοκυνθοειδών και ιδιαίτερα στο αγγούρι μπορεί να προκαλέσει ολική καταστροφή παραγωγής ή και των φυτών. Για τον έλεγχο των ασθενειών των φυτών, οι ερευνητές στράφηκαν προς τη δημιουργία εμπορικών ποικιλιών και υβριδίων με γενετική ανθεκτικότητα στις διάφορες ασθένειες, γιατί το υψηλό κόστος των φυτοφαρμάκων σε συνδυασμό με την παρουσία χημικών υπολειμμάτων στα γεωργικά προϊόντα, τα οποία δεν πωλούνταν, έκαναν την καλλιέργεια των κολοκυνθοειδών ασύμφορη για τους παραγωγούς. Τα τελευταία 30 χρόνια γίνονται προσπάθειες από τους ερευνητές, και έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να ενσωματώσουν γονίδια ανθεκτικότητας στις ασθένειες, και στο αγγούρι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί η χρήση των φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, όπως και τα χημικά κατάλοιπα στα γεωργικά προϊόντα. Επιπλέον, η χρήση ανθεκτικών ποικιλιών και υβριδίων συνεισφέρει στη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και μειώνεται η επαφή των παραγωγών με βλαβερά φυτοφάρμακα κατά τη διάρκεια των καλλιεργητικών φροντίδων.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΑυτογονιμοποίηση φυτών αγγουριού της πρώτης αναδιασταύρωσης για την ενσωμάτωση γενετικής ανθεκτικότητας στο περονόσπορο.el
heal.titleSelfing cucumber plants of first backcross for integration of genetic resistance to downy mildew.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordπερονόσπορος κολοκυνθοειδών, αγγουριά, γονίδιο ανθεκτικότηταςel
heal.keywordpseudoperonospora cubensis, cucumbers, resistance geneen
heal.advisorNameΦανουράκης, Νικόλαοςel
heal.advisorNameFanourakis, Nikolaosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)