heal.creatorName | Καραγιάννη, Μαρία | el |
heal.creatorName | Karagianni, Maria | en |
heal.publicationDate | 2008-2-29T14:35:4Z | |
heal.identifier.primary | http://hdl.handle.net/20.500.12688/641 | |
heal.abstract | Η βιολογική γεωργία έχει πολλά πλεονεκτήματα (π.χ. βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και προστασία του από τη διάβρωση, μείωση των εξωτερικών εισροών και παραγωγή ποιοτικών προϊόντων). Έχει όμως μερικά σοβαρά μειονεκτήματα (π.χ. μικρή παραγωγικότητα κυρίως στα μεταβατικά στάδια της καλλιέργειας, μη ελκυστική εμφάνιση των προϊόντων, έλλειψη τεχνογνωσίας, ελλειπή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού κ.ά). Η διάδοση της βιολογικής γεωργίας στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στη Ρόδο είναι περιορισμένη, γιατί επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες (έλλειψη ειδικών γνώσεων των παραγωγών και τεχνικής υποστήριξής τους, απομόνωση της περιοχής από τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας κ.ά.). Στην παρούσα εργασία εξετάστηκε η βιολογική καλλιέργεια των αμπελιών στη Ρόδο και αναφέρθηκαν οι καλλιεργούμενες ποικιλίες (Σουλτανίνα, Βέρικο, Βασίλισσα, Αττική και Μοσχάτο, οι οποίες καλύπτουν 10 στρ. γης περίπου, από τα 1.500 στρ. περίπου επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου που καλλιεργούνται συμβατικά. Στη Ρόδο η μέση στρεμματική απόδοση των βιοκαλλιεργούμενων επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου είναι 2,5 3,0 tn. Στις λαϊκές αγορές της Ρόδου, η τιμή διάθεσης των επιτραπέζιων βιολογικών και συμβατικών ποικιλιών αμπέλου είναι 0,80 1,00 /kg και 0,60 0,80 /kg, αντίστοιχα), οι καλλιεργητικές φροντίδες (άρδευση, λίπανση, χρήση κομπόστ, κοπριάς, χλωρής λίπανσης κ.ά), η αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών της αμπέλου (εφαρμογή βιολογικών μεθόδων και σκευασμάτων, όπως ωφέλημα έντομα, ανταγωνιστικοί μύκητες, εκχυλίσματα φυτών, φυσικές φυτοπροστατευτικές ουσίες κ.ά). Τα δεδομένα αυτά είναι ικανοποιητικά και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη διάδοση της βιολογικής καλλιέργειας διαφόρων επιτραπέζιων ποικιλιών στα Δωδεκάνησα. Οι προοπτικές ανάπτυξης της βιολογικής αμπελουργίας στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στη Ρόδο είναι καλές λόγω της ύπαρξης διαφόρων ευνοϊκών παραγόντων (π.χ. κλιματικοί, εδαφικοί, ζήτηση από τους καταναλωτές). Για αυτό η βιολογική γεωργία έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει βιολογικά συστήματα καλλιέργειας του αμπελιού και να υποκαταστήσει σταδιακά, σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό, τη συμβατική καλλιέργειά του. | el |
heal.language | el | |
heal.academicPublisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής | el |
heal.academicPublisher | Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων | el |
heal.academicPublisher | T.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Science | en |
heal.academicPublisher | T.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agriculture | en |
heal.title | Βιολογική καλλιέργεια αμπελιών στη Ρόδο. | el |
heal.title | Organic cultivation of vineyards in Rhodes. | en |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.keyword | αμπέλι (κληματαριά), ποικιλία επιτραπέζιου σταφυλιού, Ρόδος, βιολογική καλλιέργεια, βιολογική γεωργία | el |
heal.keyword | grape vine, table grape variety, Rhodes, organic farming, biological agriculture | en |
heal.advisorName | Λιγοξυγκάκης, Ελευθέριος | el |
heal.advisorName | Ligoxigkakis, Eleftherios | en |
heal.academicPublisherID | teicrete | |
heal.fullTextAvailability | true | |
tcd.distinguished | false | |
tcd.survey | false | |