Εμφάνιση απλής εγγραφής

Organic cultivation of vineyards in Rhodes.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚαραγιάννη, Μαρίαel
dc.creatorKaragianni, Mariaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:31:41Z
dc.date.available2016-03-15T12:31:41Z
dc.date.issued2008-2-29T14:35:4Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/641
dc.description.abstractΗ βιολογική γεωργία έχει πολλά πλεονεκτήματα (π.χ. βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και προστασία του από τη διάβρωση, μείωση των εξωτερικών εισροών και παραγωγή ποιοτικών προϊόντων). Έχει όμως μερικά σοβαρά μειονεκτήματα (π.χ. μικρή παραγωγικότητα κυρίως στα μεταβατικά στάδια της καλλιέργειας, μη ελκυστική εμφάνιση των προϊόντων, έλλειψη τεχνογνωσίας, ελλειπή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού κ.ά). Η διάδοση της βιολογικής γεωργίας στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στη Ρόδο είναι περιορισμένη, γιατί επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες (έλλειψη ειδικών γνώσεων των παραγωγών και τεχνικής υποστήριξής τους, απομόνωση της περιοχής από τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας κ.ά.). Στην παρούσα εργασία εξετάστηκε η βιολογική καλλιέργεια των αμπελιών στη Ρόδο και αναφέρθηκαν οι καλλιεργούμενες ποικιλίες (Σουλτανίνα, Βέρικο, Βασίλισσα, Αττική και Μοσχάτο, οι οποίες καλύπτουν 10 στρ. γης περίπου, από τα 1.500 στρ. περίπου επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου που καλλιεργούνται συμβατικά. Στη Ρόδο η μέση στρεμματική απόδοση των βιοκαλλιεργούμενων επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου είναι 2,5 3,0 tn. Στις λαϊκές αγορές της Ρόδου, η τιμή διάθεσης των επιτραπέζιων βιολογικών και συμβατικών ποικιλιών αμπέλου είναι 0,80 1,00 /kg και 0,60 0,80 /kg, αντίστοιχα), οι καλλιεργητικές φροντίδες (άρδευση, λίπανση, χρήση κομπόστ, κοπριάς, χλωρής λίπανσης κ.ά), η αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών της αμπέλου (εφαρμογή βιολογικών μεθόδων και σκευασμάτων, όπως ωφέλημα έντομα, ανταγωνιστικοί μύκητες, εκχυλίσματα φυτών, φυσικές φυτοπροστατευτικές ουσίες κ.ά). Τα δεδομένα αυτά είναι ικανοποιητικά και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη διάδοση της βιολογικής καλλιέργειας διαφόρων επιτραπέζιων ποικιλιών στα Δωδεκάνησα. Οι προοπτικές ανάπτυξης της βιολογικής αμπελουργίας στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στη Ρόδο είναι καλές λόγω της ύπαρξης διαφόρων ευνοϊκών παραγόντων (π.χ. κλιματικοί, εδαφικοί, ζήτηση από τους καταναλωτές). Για αυτό η βιολογική γεωργία έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει βιολογικά συστήματα καλλιέργειας του αμπελιού και να υποκαταστήσει σταδιακά, σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό, τη συμβατική καλλιέργειά του.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΒιολογική καλλιέργεια αμπελιών στη Ρόδο.el
dc.titleOrganic cultivation of vineyards in Rhodes.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚαραγιάννη, Μαρίαel
heal.creatorNameKaragianni, Mariaen
heal.publicationDate2008-2-29T14:35:4Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/641
heal.abstractΗ βιολογική γεωργία έχει πολλά πλεονεκτήματα (π.χ. βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και προστασία του από τη διάβρωση, μείωση των εξωτερικών εισροών και παραγωγή ποιοτικών προϊόντων). Έχει όμως μερικά σοβαρά μειονεκτήματα (π.χ. μικρή παραγωγικότητα κυρίως στα μεταβατικά στάδια της καλλιέργειας, μη ελκυστική εμφάνιση των προϊόντων, έλλειψη τεχνογνωσίας, ελλειπή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού κ.ά). Η διάδοση της βιολογικής γεωργίας στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στη Ρόδο είναι περιορισμένη, γιατί επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες (έλλειψη ειδικών γνώσεων των παραγωγών και τεχνικής υποστήριξής τους, απομόνωση της περιοχής από τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας κ.ά.). Στην παρούσα εργασία εξετάστηκε η βιολογική καλλιέργεια των αμπελιών στη Ρόδο και αναφέρθηκαν οι καλλιεργούμενες ποικιλίες (Σουλτανίνα, Βέρικο, Βασίλισσα, Αττική και Μοσχάτο, οι οποίες καλύπτουν 10 στρ. γης περίπου, από τα 1.500 στρ. περίπου επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου που καλλιεργούνται συμβατικά. Στη Ρόδο η μέση στρεμματική απόδοση των βιοκαλλιεργούμενων επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου είναι 2,5 3,0 tn. Στις λαϊκές αγορές της Ρόδου, η τιμή διάθεσης των επιτραπέζιων βιολογικών και συμβατικών ποικιλιών αμπέλου είναι 0,80 1,00 /kg και 0,60 0,80 /kg, αντίστοιχα), οι καλλιεργητικές φροντίδες (άρδευση, λίπανση, χρήση κομπόστ, κοπριάς, χλωρής λίπανσης κ.ά), η αντιμετώπιση των εχθρών και ασθενειών της αμπέλου (εφαρμογή βιολογικών μεθόδων και σκευασμάτων, όπως ωφέλημα έντομα, ανταγωνιστικοί μύκητες, εκχυλίσματα φυτών, φυσικές φυτοπροστατευτικές ουσίες κ.ά). Τα δεδομένα αυτά είναι ικανοποιητικά και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για τη διάδοση της βιολογικής καλλιέργειας διαφόρων επιτραπέζιων ποικιλιών στα Δωδεκάνησα. Οι προοπτικές ανάπτυξης της βιολογικής αμπελουργίας στα Δωδεκάνησα και ιδιαίτερα στη Ρόδο είναι καλές λόγω της ύπαρξης διαφόρων ευνοϊκών παραγόντων (π.χ. κλιματικοί, εδαφικοί, ζήτηση από τους καταναλωτές). Για αυτό η βιολογική γεωργία έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει βιολογικά συστήματα καλλιέργειας του αμπελιού και να υποκαταστήσει σταδιακά, σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό, τη συμβατική καλλιέργειά του.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΒιολογική καλλιέργεια αμπελιών στη Ρόδο.el
heal.titleOrganic cultivation of vineyards in Rhodes.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordαμπέλι (κληματαριά), ποικιλία επιτραπέζιου σταφυλιού, Ρόδος, βιολογική καλλιέργεια, βιολογική γεωργίαel
heal.keywordgrape vine, table grape variety, Rhodes, organic farming, biological agricultureen
heal.advisorNameΛιγοξυγκάκης, Ελευθέριοςel
heal.advisorNameLigoxigkakis, Eleftheriosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)