Εμφάνιση απλής εγγραφής

Responses to verticillium wilt of horticultural crops.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΑρώνη, Κωνσταντίναel
dc.creatorAroni, Konstantinaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:31:58Z
dc.date.available2016-03-15T12:31:58Z
dc.date.issued2008-2-29T14:35:4Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/656
dc.description.abstractΒερτισιλλίωση (verticillium wilt) είναι μια από τις σημαντικότερες ασθένειες που προσβάλουν τα καλλιεργούμενα φυτά. Οφείλεται στους Αδηλομύκητες Verticillium dahliae και V. albo-atrum. Ο τελευταίος παρατηρείται σπάνια στη χώρα μας, επειδή δεν επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξή του. Ευπαθείς ξενιστές του V. dahliae είναι τα κηπευτικά (τομάτα, πατάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμια, καρπούζι κ.ά.). Η βερτισιλλίωση είναι μία από τις κυριότερες ασθένειες της τομάτας και η κυριότερη της πατάτας, της μελιτζάνας και της μπάμιας, καθώς προκαλεί σημαντικές απώλειες της παραγωγής τους. Στο σύνολο των συμπτωμάτων της ασθένειας περιλαμβάνονται: επιναστία φύλλων, μαρασμός, κιτρινομπρούτζινες κηλίδες που καταλήγουν σε νέκρωση και πτώση των φύλλων, καστανός μεταχρωματισμός των αγγείων του ξύλου και νανισμός. Ο V. dahliae έχει την ικανότητα να επιβιώνει στο έδαφος για 14 χρόνια περίπου, απουσία ξενιστών, με τη μορφή μικροσκληρωτίων. Το παθογόνο μεταφέρεται από μολυσμένο αγρό σε αμόλυντο με: διασπορά μολυσμένου φυτικού υλικού, φύτευση πολλαπλασιαστικού υλικού που έχει αναπτυχθεί σε μολυσμένο έδαφος, διασπορά κονιδίων με το νερό, τον αέρα, τα έντομα, την επαφή των ριζών ασθενούς και υγιούς φυτού κ.ά. Αντιμετώπιση της βερτισιλλίωσης γίνεται με διάφορους τρόπους όπως: καλλιέργεια ανθεκτικών ποικιλιών και υβριδίων ή εμβολιασμός των ευπαθών ποικιλιών σε ανθεκτικά υποκείμενα, απολύμανση εδάφους (χημική απολύμανση, ατμοαπολύμανση και ηλιοαπολύμανση), βιολογική αντιμετώπιση, εφαρμογή προγράμματος πολυετούς αμειψισποράς και εφαρμογή των κατάλληλων καλλιεργητικών φροντίδων.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΤρόποι αντιμετώπισης της βερτισιλλίωσης των κηπευτικών καλλιεργειών.el
dc.titleResponses to verticillium wilt of horticultural crops.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΑρώνη, Κωνσταντίναel
heal.creatorNameAroni, Konstantinaen
heal.publicationDate2008-2-29T14:35:4Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/656
heal.abstractΒερτισιλλίωση (verticillium wilt) είναι μια από τις σημαντικότερες ασθένειες που προσβάλουν τα καλλιεργούμενα φυτά. Οφείλεται στους Αδηλομύκητες Verticillium dahliae και V. albo-atrum. Ο τελευταίος παρατηρείται σπάνια στη χώρα μας, επειδή δεν επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάπτυξή του. Ευπαθείς ξενιστές του V. dahliae είναι τα κηπευτικά (τομάτα, πατάτα, μελιτζάνα, πιπεριά, μπάμια, καρπούζι κ.ά.). Η βερτισιλλίωση είναι μία από τις κυριότερες ασθένειες της τομάτας και η κυριότερη της πατάτας, της μελιτζάνας και της μπάμιας, καθώς προκαλεί σημαντικές απώλειες της παραγωγής τους. Στο σύνολο των συμπτωμάτων της ασθένειας περιλαμβάνονται: επιναστία φύλλων, μαρασμός, κιτρινομπρούτζινες κηλίδες που καταλήγουν σε νέκρωση και πτώση των φύλλων, καστανός μεταχρωματισμός των αγγείων του ξύλου και νανισμός. Ο V. dahliae έχει την ικανότητα να επιβιώνει στο έδαφος για 14 χρόνια περίπου, απουσία ξενιστών, με τη μορφή μικροσκληρωτίων. Το παθογόνο μεταφέρεται από μολυσμένο αγρό σε αμόλυντο με: διασπορά μολυσμένου φυτικού υλικού, φύτευση πολλαπλασιαστικού υλικού που έχει αναπτυχθεί σε μολυσμένο έδαφος, διασπορά κονιδίων με το νερό, τον αέρα, τα έντομα, την επαφή των ριζών ασθενούς και υγιούς φυτού κ.ά. Αντιμετώπιση της βερτισιλλίωσης γίνεται με διάφορους τρόπους όπως: καλλιέργεια ανθεκτικών ποικιλιών και υβριδίων ή εμβολιασμός των ευπαθών ποικιλιών σε ανθεκτικά υποκείμενα, απολύμανση εδάφους (χημική απολύμανση, ατμοαπολύμανση και ηλιοαπολύμανση), βιολογική αντιμετώπιση, εφαρμογή προγράμματος πολυετούς αμειψισποράς και εφαρμογή των κατάλληλων καλλιεργητικών φροντίδων.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΤρόποι αντιμετώπισης της βερτισιλλίωσης των κηπευτικών καλλιεργειών.el
heal.titleResponses to verticillium wilt of horticultural crops.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordβερτισιλλίωση, κηπευτικά είδηel
heal.keywordverticillium wilt, horticultural speciesen
heal.advisorNameΛιγοξυγκάκης, Ελευθέριοςel
heal.advisorNameLigoxygkakis, Eleftheriosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)