Εμφάνιση απλής εγγραφής

Eating disorders nowdays.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΑραϊτζόγλου, Ουρανίαel
dc.creatorAraitzoglou, Ouraniaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:18:53Z
dc.date.available2016-03-15T12:18:53Z
dc.date.issued2008-2-28T16:47:22Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/65
dc.description.abstractΤο θέμα αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (Δ.Π.Τ.) στη σύγχρονη κοινωνία. Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι σοβαρές ψυχιατρικές ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή του ατόμου και που έχουν αντίκτυπο τόσο στη διατροφική του κατάσταση όσο και στην κατάσταση της σωματικής του υγείας. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης εργασίας μελετώνται εκτενώς η ψυχογενής Ανορεξία, η ψυχογενής Βουλιμία, η επιδημιολογία, η αιτιολογία, τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, τα διαγνωστικά κριτήρια και οι ιατρικές επιπλοκές των δύο αυτών διαταραχών και γίνεται σύντομη αναφορά στις ψυχολογικές και φαρμακολογικές θεραπείες τους. Επίσης, μελετάται ο ρόλος του διαιτολόγου και οι πιθανές διαιτολογικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των Δ.Π.Τ.. Τέλος, εξετάζονται εν συντομία και οι Μη Διαφορετικά Προσδιοριζόμενες Δ.Π.Τ.. ΣΚΟΠΟΣ: Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά στις διατροφικές συμπεριφορές και στα συναισθήματα που σχετίζονται με τη διατροφή στους νέους. Ο σκοπός της ήταν να προσδιοριστούν τα παραπάνω στοιχεία, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τον τύπο του σχολείου και την περιοχή κατοικίας. ΜΕΘΟΔΟΙ: Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε το «Πολυδιάστατο Ερωτηματολόγιο Ψυχολογίας της Διατροφής» (Multidimensional Psychology of Eating Questionnaire - MPEQ), ενώ η στατιστική επεξεργασία έγινε με το πρόγραμμα SPSS. Το ερωτηματολόγιο απευθύνθηκε σε μαθητές Ενιαίων Λυκείων και Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων της Αττικής και της Σητείας, καθώς επίσης και σε πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά, καθώς το δείγμα από το οποίο προέκυψαν δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό για όλους μαθητές και φοιτητές της Ελλάδας. Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα συμφωνούν με τη βιβλιογραφία και τις σύγχρονες κοινωνικές τάσεις. Δηλαδή, τα κορίτσια εμφανίζονται πιο ευαισθητοποιημένα με τη διατροφή και τη σιλουέτα τους, τα παιδιά που ζουν στους γρήγορους ρυθμούς τις πρωτεύουσας φαίνονται πιο ευάλωτα στις Δ.Π.Τ., οι μεγαλύτεροι μαθητές, εξαιτίας του αυξημένου άγχους τους άλλοτε αδιαφορούν και άλλοτε δίνουν αυξημένη σημασία στη διατροφή τους, οι φοιτητές της διαιτολογίας είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι σε ότι έχει να κάνει με τη διατροφή τους.el
dc.description.abstractThe subject of this project is Eating Disorders nowadays. Eating Disorders are serious psychiatric disorders which are directly related to human nutrition and have impact on person's nutritional status and physical health. In this specific project we study Anorexia Nervosa, Bulimia Nervosa, their epidemiology, etiology, behavioral characteristics, diagnostic criteria and medical complications and we refer briefly to their psychological and drug treatment. Also, we study the roll of dietician and the possible dietetic approaches which are used against Eating Disorders. Furthermore, there is a brief reference to Eating Disorders Not Otherwise Specified (ED-NOS). AIM: This research has to do with the eating behaviors and feelings of young people. We aimed to determine the factors upon, depending on sex, age, type of school and residential area. METHODS: Multidimensional Psychology of Eating Questionnaire - MPEQ was used for the research, and for the statistical process we used SPSS. We addressed the questionnaire to high school students and college students in Attica and Sitia. RESULTS: Generally the results correspond to the literature and the current socio - cultural trends and they are typical of the sample which we used, but they can not represent all the students in Greece. Girls showed more concern on their eating behaviors and their weight, the children that live in Athens have more possibilities to develop an Eating Disorder, because of their increased stress, and senior students of high schools are either indifferent to their nutrition or they care too much.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΔιαταραχές πρόσληψης τροφής στη σύγχρονη κοινωνία.el
dc.titleEating disorders nowdays.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΑραϊτζόγλου, Ουρανίαel
heal.creatorNameAraitzoglou, Ouraniaen
heal.publicationDate2008-2-28T16:47:22Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/65
heal.abstractΤο θέμα αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (Δ.Π.Τ.) στη σύγχρονη κοινωνία. Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι σοβαρές ψυχιατρικές ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με τη διατροφή του ατόμου και που έχουν αντίκτυπο τόσο στη διατροφική του κατάσταση όσο και στην κατάσταση της σωματικής του υγείας. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης εργασίας μελετώνται εκτενώς η ψυχογενής Ανορεξία, η ψυχογενής Βουλιμία, η επιδημιολογία, η αιτιολογία, τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, τα διαγνωστικά κριτήρια και οι ιατρικές επιπλοκές των δύο αυτών διαταραχών και γίνεται σύντομη αναφορά στις ψυχολογικές και φαρμακολογικές θεραπείες τους. Επίσης, μελετάται ο ρόλος του διαιτολόγου και οι πιθανές διαιτολογικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται στην αντιμετώπιση των Δ.Π.Τ.. Τέλος, εξετάζονται εν συντομία και οι Μη Διαφορετικά Προσδιοριζόμενες Δ.Π.Τ.. ΣΚΟΠΟΣ: Η συγκεκριμένη έρευνα αφορά στις διατροφικές συμπεριφορές και στα συναισθήματα που σχετίζονται με τη διατροφή στους νέους. Ο σκοπός της ήταν να προσδιοριστούν τα παραπάνω στοιχεία, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, τον τύπο του σχολείου και την περιοχή κατοικίας. ΜΕΘΟΔΟΙ: Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε το «Πολυδιάστατο Ερωτηματολόγιο Ψυχολογίας της Διατροφής» (Multidimensional Psychology of Eating Questionnaire - MPEQ), ενώ η στατιστική επεξεργασία έγινε με το πρόγραμμα SPSS. Το ερωτηματολόγιο απευθύνθηκε σε μαθητές Ενιαίων Λυκείων και Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων της Αττικής και της Σητείας, καθώς επίσης και σε πρωτοετείς φοιτητές του Τμήματος Διατροφής & Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά, καθώς το δείγμα από το οποίο προέκυψαν δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό για όλους μαθητές και φοιτητές της Ελλάδας. Σε γενικές γραμμές, τα αποτελέσματα συμφωνούν με τη βιβλιογραφία και τις σύγχρονες κοινωνικές τάσεις. Δηλαδή, τα κορίτσια εμφανίζονται πιο ευαισθητοποιημένα με τη διατροφή και τη σιλουέτα τους, τα παιδιά που ζουν στους γρήγορους ρυθμούς τις πρωτεύουσας φαίνονται πιο ευάλωτα στις Δ.Π.Τ., οι μεγαλύτεροι μαθητές, εξαιτίας του αυξημένου άγχους τους άλλοτε αδιαφορούν και άλλοτε δίνουν αυξημένη σημασία στη διατροφή τους, οι φοιτητές της διαιτολογίας είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι σε ότι έχει να κάνει με τη διατροφή τους.el
heal.abstractThe subject of this project is Eating Disorders nowadays. Eating Disorders are serious psychiatric disorders which are directly related to human nutrition and have impact on person's nutritional status and physical health. In this specific project we study Anorexia Nervosa, Bulimia Nervosa, their epidemiology, etiology, behavioral characteristics, diagnostic criteria and medical complications and we refer briefly to their psychological and drug treatment. Also, we study the roll of dietician and the possible dietetic approaches which are used against Eating Disorders. Furthermore, there is a brief reference to Eating Disorders Not Otherwise Specified (ED-NOS). AIM: This research has to do with the eating behaviors and feelings of young people. We aimed to determine the factors upon, depending on sex, age, type of school and residential area. METHODS: Multidimensional Psychology of Eating Questionnaire - MPEQ was used for the research, and for the statistical process we used SPSS. We addressed the questionnaire to high school students and college students in Attica and Sitia. RESULTS: Generally the results correspond to the literature and the current socio - cultural trends and they are typical of the sample which we used, but they can not represent all the students in Greece. Girls showed more concern on their eating behaviors and their weight, the children that live in Athens have more possibilities to develop an Eating Disorder, because of their increased stress, and senior students of high schools are either indifferent to their nutrition or they care too much.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιαταραχές πρόσληψης τροφής στη σύγχρονη κοινωνία.el
heal.titleEating disorders nowdays.en
heal.typebachelorThesis
heal.advisorNameΜαρκάκη, Αναστασίαel
heal.advisorNameMarkaki, Anastasiaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)