Εμφάνιση απλής εγγραφής

Olives in Greece: The case of throumpa.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΧριστοδουλάκης, Νικόλαος-Γεώργιοςel
dc.creatorChristodoulakis, Nikolaos-Georgiosen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:32:15Z
dc.date.available2016-03-15T12:32:15Z
dc.date.issued2013-11-27T09:19:47Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/668
dc.description.abstractΗ χώρα μας είναι μια κατεξοχήν ελαιοπαραγωγική χώρα με τεράστιο όγκο παραγωγής ελιάς ο οποίος αποτελεί μεγάλο ποσοτικά μέρος της συνολικής αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας, καθώς ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Μεσογείου οι οποίες με τη σειρά τους ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ελαιόδεντρου. Υπάρχουν μεγάλο εύρος ποικιλιών οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με το μέγεθος του πυρήνα σε μικροπύρηνες, μεσοπύρηνες και μακροπύρηνες. Στην δεύτερη κατηγορία, δηλαδή στης μεσοπύρηνες εντάσσεται και η ποικιλία της θρουμπολίας. Η θρουμπολιά καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στην Εύβοια, στην Καβάλα, στην Λέσβο, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Σε τρεις περιπτώσεις έχει πάρει την ένδειξη Π.Ο.Π (προστατευμένη ονομασία προέλευσης), και πιο συγκεκριμένα στη Θάσο στη Χίο και στην Αμπαδιά Ρεθύμνου. Ανάμεσα στις τρείς περιπτώσεις υπάρχουν πολλές και σημαντικές διαφορές σε όλα τα στάδια (Περιοχές καλλιέργειας, Καλλιεργητικές συνθήκες , Λίπανση, Συλλογή, Προδιαγραφές, Καταπολέμηση δάκου, Μεταφορά, Ελαιόκαρπος, Διάθεση, Λογότυπος) οι οποίες ορίζονται από νομοθετικά πλαίσια και διατάξεις. Περισσότερα κοινά εμφανίζουν το Ρέθυμνο μαζί με τη Χίο σε σχέση με την περίπτωση της Θάσου. Οι δύο πρώτες περιοχές μοιάζουν ως προς την Καταπολέμηση δάκου, Λίπανση, Συλλογή, Καλλιεργητικές συνθήκες ενώ όσο για τη Θάσο ισχύουν διαφορετικά κριτήρια. Μέσα από επισκέψεις στα κατά τόπους σημεία θα προσπαθήσουμε να δούμε, να καταγράψουμε, να ερευνήσουμε και να μελετήσουμε όλες εκείνες τις διαφορές, είτε θεωρητικές είτε πρακτικές που εφαρμόζονται ξεχωριστά σε κάθε τοποθεσία όπου καλλιεργείτε η θρουμπολιά με την ένδειξη Π.Ο.Π από το αρχικό στάδιο της παραγωγής μέχρι και αυτό της τυποποίησης και της προώθησης στην αγορά. Ποιο συγκεκριμένα θα δούμε τον τρόπο και μέθοδο συλλογής, τα μέσα μεταφοράς όπου μπαίνουν οι ελιές για να πάνε στο εργοστάσιο επεξεργασίας, όλες εκείνες τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται για την διαλογή-καθαρισμό της ελιάς, τον τρόπο που συσκευάζονται και προωθούνται στην αγορά. Τέλος θα αναλύσουμε τα προβλήματα υποδομών και αξιοποίησης του συγκεκριμένου αντικείμενου που αντιμετωπίζει το Ρέθυμνο καθώς σε σχέση με την Θάσο και τη Χίο έχει μείνει σημαντικά πίσω στο συγκεκριμένο αντικείμενο με αποτέλεσμα οι απώλειες να είναι σημαντικές κατά βάση στον οικονομικό τομέα και την τοπική αγορά.el
dc.description.abstractOur country is a predominantly oil producing country with a huge volume of olive production which is quantitatively large part of the total agricultural production in Greece, as favored by the climatic conditions in the Mediterranean region, which in turn meet the requirements of the olive tree . There are a wide range of varieties which are distinguished by the size of the nucleus in micronucleus mesopyrines and makropyrines . In the second category , namely Joined mesopyrines includes the variety of Throumbolia . The Throumbolia grown in various parts of Greece , Evia , Kavala , on Lesbos , Heraklion , Rethymnon , Cyclades and the Dodecanese. In three cases has gotten the indication PDO (protected designation of origin ) , and more specifically in Thassos Chios and Ampadia Rethymno.Among the three cases, there are many significant differences in all stages (regions crop growing conditions, fertilization, Collection, specifications, Fight fly, Transportation, Olives, Utilization, logos) are defined by legislative frameworks and regulations. More commonly exhibit Rethymno, along with Chios compared with the case of Thassos. The first two areas seem to Fight fly, Lubrication, Collection, Cultivation conditions while as for Thassos different criteria apply. hrough visits to local places will try to see, record, investigate and study all those differences , whether theoretical or practical applied separately to each location where cultivates Throumbolia labeled PDO from the original production stage up to this standardization and marketing . What specifically will look at the ways and methods of collection , transport where the olives come to go to the processing plant , all those procedures performed to screen - cleaning of olives , the way we packaged and promoted in the market . Finally we analyze the problems of infrastructure and use of specific objects facing Rethymnon as compared with Thassos Chios has lagged significantly behind the specific object resulting losses to be significant mainly in the financial sector and the local market.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΕπιτραπέζιες ελιές στην Ελλάδα: Η περίπτωση της Θρούμπας.el
dc.titleOlives in Greece: The case of throumpa.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΧριστοδουλάκης, Νικόλαος-Γεώργιοςel
heal.creatorNameChristodoulakis, Nikolaos-Georgiosen
heal.publicationDate2013-11-27T09:19:47Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/668
heal.abstractΗ χώρα μας είναι μια κατεξοχήν ελαιοπαραγωγική χώρα με τεράστιο όγκο παραγωγής ελιάς ο οποίος αποτελεί μεγάλο ποσοτικά μέρος της συνολικής αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας, καθώς ευνοείται από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Μεσογείου οι οποίες με τη σειρά τους ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ελαιόδεντρου. Υπάρχουν μεγάλο εύρος ποικιλιών οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με το μέγεθος του πυρήνα σε μικροπύρηνες, μεσοπύρηνες και μακροπύρηνες. Στην δεύτερη κατηγορία, δηλαδή στης μεσοπύρηνες εντάσσεται και η ποικιλία της θρουμπολίας. Η θρουμπολιά καλλιεργείται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στην Εύβοια, στην Καβάλα, στην Λέσβο, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Σε τρεις περιπτώσεις έχει πάρει την ένδειξη Π.Ο.Π (προστατευμένη ονομασία προέλευσης), και πιο συγκεκριμένα στη Θάσο στη Χίο και στην Αμπαδιά Ρεθύμνου. Ανάμεσα στις τρείς περιπτώσεις υπάρχουν πολλές και σημαντικές διαφορές σε όλα τα στάδια (Περιοχές καλλιέργειας, Καλλιεργητικές συνθήκες , Λίπανση, Συλλογή, Προδιαγραφές, Καταπολέμηση δάκου, Μεταφορά, Ελαιόκαρπος, Διάθεση, Λογότυπος) οι οποίες ορίζονται από νομοθετικά πλαίσια και διατάξεις. Περισσότερα κοινά εμφανίζουν το Ρέθυμνο μαζί με τη Χίο σε σχέση με την περίπτωση της Θάσου. Οι δύο πρώτες περιοχές μοιάζουν ως προς την Καταπολέμηση δάκου, Λίπανση, Συλλογή, Καλλιεργητικές συνθήκες ενώ όσο για τη Θάσο ισχύουν διαφορετικά κριτήρια. Μέσα από επισκέψεις στα κατά τόπους σημεία θα προσπαθήσουμε να δούμε, να καταγράψουμε, να ερευνήσουμε και να μελετήσουμε όλες εκείνες τις διαφορές, είτε θεωρητικές είτε πρακτικές που εφαρμόζονται ξεχωριστά σε κάθε τοποθεσία όπου καλλιεργείτε η θρουμπολιά με την ένδειξη Π.Ο.Π από το αρχικό στάδιο της παραγωγής μέχρι και αυτό της τυποποίησης και της προώθησης στην αγορά. Ποιο συγκεκριμένα θα δούμε τον τρόπο και μέθοδο συλλογής, τα μέσα μεταφοράς όπου μπαίνουν οι ελιές για να πάνε στο εργοστάσιο επεξεργασίας, όλες εκείνες τις διαδικασίες που πραγματοποιούνται για την διαλογή-καθαρισμό της ελιάς, τον τρόπο που συσκευάζονται και προωθούνται στην αγορά. Τέλος θα αναλύσουμε τα προβλήματα υποδομών και αξιοποίησης του συγκεκριμένου αντικείμενου που αντιμετωπίζει το Ρέθυμνο καθώς σε σχέση με την Θάσο και τη Χίο έχει μείνει σημαντικά πίσω στο συγκεκριμένο αντικείμενο με αποτέλεσμα οι απώλειες να είναι σημαντικές κατά βάση στον οικονομικό τομέα και την τοπική αγορά.el
heal.abstractOur country is a predominantly oil producing country with a huge volume of olive production which is quantitatively large part of the total agricultural production in Greece, as favored by the climatic conditions in the Mediterranean region, which in turn meet the requirements of the olive tree . There are a wide range of varieties which are distinguished by the size of the nucleus in micronucleus mesopyrines and makropyrines . In the second category , namely Joined mesopyrines includes the variety of Throumbolia . The Throumbolia grown in various parts of Greece , Evia , Kavala , on Lesbos , Heraklion , Rethymnon , Cyclades and the Dodecanese. In three cases has gotten the indication PDO (protected designation of origin ) , and more specifically in Thassos Chios and Ampadia Rethymno.Among the three cases, there are many significant differences in all stages (regions crop growing conditions, fertilization, Collection, specifications, Fight fly, Transportation, Olives, Utilization, logos) are defined by legislative frameworks and regulations. More commonly exhibit Rethymno, along with Chios compared with the case of Thassos. The first two areas seem to Fight fly, Lubrication, Collection, Cultivation conditions while as for Thassos different criteria apply. hrough visits to local places will try to see, record, investigate and study all those differences , whether theoretical or practical applied separately to each location where cultivates Throumbolia labeled PDO from the original production stage up to this standardization and marketing . What specifically will look at the ways and methods of collection , transport where the olives come to go to the processing plant , all those procedures performed to screen - cleaning of olives , the way we packaged and promoted in the market . Finally we analyze the problems of infrastructure and use of specific objects facing Rethymnon as compared with Thassos Chios has lagged significantly behind the specific object resulting losses to be significant mainly in the financial sector and the local market.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΕπιτραπέζιες ελιές στην Ελλάδα: Η περίπτωση της Θρούμπας.el
heal.titleOlives in Greece: The case of throumpa.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordκαλλιέργεια ελιάς, ελιάel
heal.keywordolive cultivation, oliveen
heal.advisorNameΤαβερναράκη, Νικολέτταel
heal.advisorNameTavernaraki, Nikolettaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)