Εμφάνιση απλής εγγραφής

The behavior of Greek consumers towards functional foods.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΒακιάρου, Εμμανουέλαel
dc.creatorVakiarou, Emmanouelaen
dc.date.accessioned2016-03-15T17:07:55Z
dc.date.available2016-03-15T17:07:55Z
dc.date.issued2010-04-26T12:14:13Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/6751
dc.description.abstractΤα λειτουργικά τρόφιμα αποτελούν μια νέα διατροφική πραγματικότητα στο χώρο των τροφίμων, η οποία συνεχώς βρίσκει έδαφος για να αναπτυχθεί. Ο λόγος αυτής της ανάπτυξης βασίζεται στην επιθυμία των καταναλωτών να ενισχύσουν τον οργανισμό τους μέσω της διατροφής αλλά και της ανάγκης τους να προλαμβάνουν τις ασθένειες παρά να τις θεραπεύουν. Τα λειτουργικά τρόφιμα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 στην Ιαπωνία και από εκεί εξαπλώθηκαν σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η ραγδαία αυτή ανάπτυξη οδήγησε στη διεξαγωγή ερευνών για την καταναλωτική συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω από τα λειτουργικά τρόφιμα και αποτέλεσε το λόγο συγγραφής της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας. Για την εκπόνηση της παρούσας εργασίας χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από τη διεθνή βιβλιογραφία και διεξήχθη τόσο ποιοτική όσο και ποσοτική έρευνα για τη μέτρηση της τάσης και της αντίληψης των καταναλωτών, καθώς και της καταναλωτικής τους συμπεριφοράς. Τα σημαντικότερα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ποιοτική έρευνα σχετικά με τους Σαμιώτες καταναλωτές είναι ότι εμπιστεύονται τα λειτουργικά τρόφιμα και τα καταναλώνουν σχεδόν καθημερινά για να επωφεληθούν από τις ιδιότητές τους. Η μεγάλη γκάμα των λειτουργικών τροφίμων επιτρέπει σ’ όλη την οικογένεια να τα καταναλώνει, ενώ η τιμή δεν τους επηρεάζει στην αγορά αυτών των τροφίμων αφού η υγεία είναι εξέχουσας σημασίας γι’ αυτούς. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες παραγωγής λειτουργικών τροφίμων παράγουν αυτά τα τρόφιμα από την πολυετή πείρα τους και την εξέλιξή τους στο χώρο των τροφίμων. Οι εξειδικευμένες έρευνες που πραγματοποιούν και οι συνεργασίες με γιατρούς, ιατρικούς συλλόγους, κέντρα ερευνών και πανεπιστήμια, διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα των τροφίμων αυτών, ενώ σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η κατανάλωσή τους στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής καθώς θα πρέπει να ακολουθούνται και οι σχετικές ενδείξεις κατανάλωσης. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της ποσοτικής έρευνας, οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα τρόφιμα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση αλλά και τη βελτίωση της υγείας τους, καθώς και να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα υγείας. Από τους ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι τα καταναλώνουν, σχεδόν όλοι τα εμπιστεύονται και τα έχουν προσθέσει στο διαιτολόγιό τους σε εβδομαδιαία βάση κυρίως για προληπτικούς λόγους. Η αναγνωρισιμότητα της μάρκας των λειτουργικών τροφίμων φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο γι’ αυτούς, ενώ η τιμή δεν τους επηρεάζει απόλυτα στην επιλογή αγοράς τους.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης (Ιεράπετρα)el
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Marketing (in Ierapetra)en
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΗ συμπεριφορά των ελλήνων καταναλωτών ως προς τα λειτουργικά τρόφιμα.el
dc.titleThe behavior of Greek consumers towards functional foods.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΒακιάρου, Εμμανουέλαel
heal.creatorNameVakiarou, Emmanouelaen
heal.publicationDate2010-04-26T12:14:13Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/6751
heal.abstractΤα λειτουργικά τρόφιμα αποτελούν μια νέα διατροφική πραγματικότητα στο χώρο των τροφίμων, η οποία συνεχώς βρίσκει έδαφος για να αναπτυχθεί. Ο λόγος αυτής της ανάπτυξης βασίζεται στην επιθυμία των καταναλωτών να ενισχύσουν τον οργανισμό τους μέσω της διατροφής αλλά και της ανάγκης τους να προλαμβάνουν τις ασθένειες παρά να τις θεραπεύουν. Τα λειτουργικά τρόφιμα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 στην Ιαπωνία και από εκεί εξαπλώθηκαν σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Η ραγδαία αυτή ανάπτυξη οδήγησε στη διεξαγωγή ερευνών για την καταναλωτική συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω από τα λειτουργικά τρόφιμα και αποτέλεσε το λόγο συγγραφής της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας. Για την εκπόνηση της παρούσας εργασίας χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από τη διεθνή βιβλιογραφία και διεξήχθη τόσο ποιοτική όσο και ποσοτική έρευνα για τη μέτρηση της τάσης και της αντίληψης των καταναλωτών, καθώς και της καταναλωτικής τους συμπεριφοράς. Τα σημαντικότερα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ποιοτική έρευνα σχετικά με τους Σαμιώτες καταναλωτές είναι ότι εμπιστεύονται τα λειτουργικά τρόφιμα και τα καταναλώνουν σχεδόν καθημερινά για να επωφεληθούν από τις ιδιότητές τους. Η μεγάλη γκάμα των λειτουργικών τροφίμων επιτρέπει σ’ όλη την οικογένεια να τα καταναλώνει, ενώ η τιμή δεν τους επηρεάζει στην αγορά αυτών των τροφίμων αφού η υγεία είναι εξέχουσας σημασίας γι’ αυτούς. Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες παραγωγής λειτουργικών τροφίμων παράγουν αυτά τα τρόφιμα από την πολυετή πείρα τους και την εξέλιξή τους στο χώρο των τροφίμων. Οι εξειδικευμένες έρευνες που πραγματοποιούν και οι συνεργασίες με γιατρούς, ιατρικούς συλλόγους, κέντρα ερευνών και πανεπιστήμια, διασφαλίζουν την αποτελεσματικότητα των τροφίμων αυτών, ενώ σε κάθε περίπτωση, συνιστάται η κατανάλωσή τους στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής καθώς θα πρέπει να ακολουθούνται και οι σχετικές ενδείξεις κατανάλωσης. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της ποσοτικής έρευνας, οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα τρόφιμα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση αλλά και τη βελτίωση της υγείας τους, καθώς και να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν κάποια προβλήματα υγείας. Από τους ερωτηθέντες που δήλωσαν ότι τα καταναλώνουν, σχεδόν όλοι τα εμπιστεύονται και τα έχουν προσθέσει στο διαιτολόγιό τους σε εβδομαδιαία βάση κυρίως για προληπτικούς λόγους. Η αναγνωρισιμότητα της μάρκας των λειτουργικών τροφίμων φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο γι’ αυτούς, ενώ η τιμή δεν τους επηρεάζει απόλυτα στην επιλογή αγοράς τους.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης (Ιεράπετρα)el
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Marketing (in Ierapetra)en
heal.titleΗ συμπεριφορά των ελλήνων καταναλωτών ως προς τα λειτουργικά τρόφιμα.el
heal.titleThe behavior of Greek consumers towards functional foods.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordσυμπεριφορά καταναλωτή, λειτουργικά τρόφιμα, έλληνας καταναλωτήςel
heal.keywordconsumer behavior, functional foods, Greek consumeren
heal.advisorNameΜποτωνάκη, Άνναel
heal.advisorNameMpotonaki, Annaen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)