Εμφάνιση απλής εγγραφής

Effective methods to control verticillium wilt of potato.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚουγιέντης, Γεώργιοςel
dc.creatorKougientis, Georgiosen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:32:34Z
dc.date.available2016-03-15T12:32:34Z
dc.date.issued2008-2-29T14:35:4Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/680
dc.description.abstractΗ βερτισιλλίωση είναι σήμερα μια ευρέως διαδεδομένη ασθένεια που προσβάλλει πλήθος καλλιεργούμενων και αυτοφυών φυτών και μία από τις κυριότερες ασθένειες εδάφους των ετησίων καλλιεργειών της χώρας μας. Η βερτισιλλίωση της πατάτας είναι μία από τις κυριότερες ασθένειες της καλλιέργειας αυτής, που προκαλείται συνήθως από δύο είδη του γένους Verticillium, το V. dahliae και το V. albo-atrum. Ωστόσο, η ασθένεια αυτή στη χώρα μας, εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτή, προκαλείται μόνο από το V. dahliae. Η ασθένεια αυτή προσβάλλει το αγγειακό σύστημα των φυτών και προκαλεί αρχικά το μαρασμό τους. Στη συνέχεια ακολουθεί πρόωρη χλώρωση των μεσονεύριων τμημάτων του ελάσματος των κατώτερων φύλλων, που τελικά νεκρώνονται και ακολουθεί η πτώση τους. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να παρατηρηθούν αργότερα και στα ανώτερα φύλλα. Όμως το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής των φυτών από τη βερτισιλλίωση είναι ο καστανός μεταχρωματισμός των αγγείων του ξύλου στις ρίζες και στα στελέχη τους, ο οποίος είναι ορατός μέχρι την κορυφή τους. Η προσβολή των φυτών πατάτας από τη βερτισιλλίωση μπορεί να προκαλέσει μείωση της παραγωγής μέχρι 50% ή και παραπάνω, εξαρτώμενη πάντα από την ένταση της προσβολής. Η ανάπτυξη της ασθένειας και η σοβαρότητά της εξαρτώνται από τις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής (θερμοκρασία εδάφους και αέρος, φωτισμός, υγρασία εδάφους κ.ά.), καθώς επίσης από βιοτικούς παράγοντες (διάφορα είδη νηματωδών και εντόμων εδάφους κ.ά.). Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν διασυστηματικά μυκητοκτόνα που να ελέγχουν την ασθένεια, γι αυτό η αντιμετώπισή της στηρίζεται κυρίως σε προληπτικά μέτρα (π.χ. χρήση ανθεκτικών ή ανεκτικών γενοτύπων), ενώ η βιολογική αντιμετώπισή της με χρησιμοποίηση σκευασμάτων ανταγωνιστικών μυκήτων ή βακτηρίων ενδέχεται να εφαρμοστεί στο μέλλον.el
dc.description.abstractToday, verticillium wilt is a widespread disease, which infects a great number of cultivated and weed plants. It is one of the main soil-borne diseases of the vegetables in our country. Verticillium wilt is one of the main diseases of potato, which is usually caused by two Verticillium species, namely V. dahliae and V. albo-atrum. Although, in our country, because of the prevailed climatic conditions this disease is usually caused by V. dahliae. This disease affects the root system of the plants and causes primarily their decline. In the sequence follows the premature chlorosis of the middle-nerve parts of the older leaves. Finally, the leaves die and fall down to the soil surface. These symptoms may be later also observed in higher leaves. However, the most characteristic symptom of verticillium wilt is a brown discoloration of the vascular bundles of the roots and stem of the infected plants. The spread of the disease and its severity are related with the soil and climatic conditions of the area (air s and soil s temperature, lighting, soil s moisture e.g.), as well as to other biotic agents (variation of nematodes and soil s insects). It has been found that verticillium wilt, may cause losses of the production until 50% or more, depending on disease severity. Unfortunately, until now there are no systemic fungicides which can control this disease, so the control of the disease is based on preventive measures (e.g. use resistant or tolerant potato genotypes), while its biological controlling with the use of certain species of antagonistic fungi or bacteria may be used in future.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΑποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της βερτισιλλίωσης της πατάτας.el
dc.titleEffective methods to control verticillium wilt of potato.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚουγιέντης, Γεώργιοςel
heal.creatorNameKougientis, Georgiosen
heal.publicationDate2008-2-29T14:35:4Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/680
heal.abstractΗ βερτισιλλίωση είναι σήμερα μια ευρέως διαδεδομένη ασθένεια που προσβάλλει πλήθος καλλιεργούμενων και αυτοφυών φυτών και μία από τις κυριότερες ασθένειες εδάφους των ετησίων καλλιεργειών της χώρας μας. Η βερτισιλλίωση της πατάτας είναι μία από τις κυριότερες ασθένειες της καλλιέργειας αυτής, που προκαλείται συνήθως από δύο είδη του γένους Verticillium, το V. dahliae και το V. albo-atrum. Ωστόσο, η ασθένεια αυτή στη χώρα μας, εξαιτίας των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν σε αυτή, προκαλείται μόνο από το V. dahliae. Η ασθένεια αυτή προσβάλλει το αγγειακό σύστημα των φυτών και προκαλεί αρχικά το μαρασμό τους. Στη συνέχεια ακολουθεί πρόωρη χλώρωση των μεσονεύριων τμημάτων του ελάσματος των κατώτερων φύλλων, που τελικά νεκρώνονται και ακολουθεί η πτώση τους. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να παρατηρηθούν αργότερα και στα ανώτερα φύλλα. Όμως το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής των φυτών από τη βερτισιλλίωση είναι ο καστανός μεταχρωματισμός των αγγείων του ξύλου στις ρίζες και στα στελέχη τους, ο οποίος είναι ορατός μέχρι την κορυφή τους. Η προσβολή των φυτών πατάτας από τη βερτισιλλίωση μπορεί να προκαλέσει μείωση της παραγωγής μέχρι 50% ή και παραπάνω, εξαρτώμενη πάντα από την ένταση της προσβολής. Η ανάπτυξη της ασθένειας και η σοβαρότητά της εξαρτώνται από τις εδαφικές και κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής (θερμοκρασία εδάφους και αέρος, φωτισμός, υγρασία εδάφους κ.ά.), καθώς επίσης από βιοτικούς παράγοντες (διάφορα είδη νηματωδών και εντόμων εδάφους κ.ά.). Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν διασυστηματικά μυκητοκτόνα που να ελέγχουν την ασθένεια, γι αυτό η αντιμετώπισή της στηρίζεται κυρίως σε προληπτικά μέτρα (π.χ. χρήση ανθεκτικών ή ανεκτικών γενοτύπων), ενώ η βιολογική αντιμετώπισή της με χρησιμοποίηση σκευασμάτων ανταγωνιστικών μυκήτων ή βακτηρίων ενδέχεται να εφαρμοστεί στο μέλλον.el
heal.abstractToday, verticillium wilt is a widespread disease, which infects a great number of cultivated and weed plants. It is one of the main soil-borne diseases of the vegetables in our country. Verticillium wilt is one of the main diseases of potato, which is usually caused by two Verticillium species, namely V. dahliae and V. albo-atrum. Although, in our country, because of the prevailed climatic conditions this disease is usually caused by V. dahliae. This disease affects the root system of the plants and causes primarily their decline. In the sequence follows the premature chlorosis of the middle-nerve parts of the older leaves. Finally, the leaves die and fall down to the soil surface. These symptoms may be later also observed in higher leaves. However, the most characteristic symptom of verticillium wilt is a brown discoloration of the vascular bundles of the roots and stem of the infected plants. The spread of the disease and its severity are related with the soil and climatic conditions of the area (air s and soil s temperature, lighting, soil s moisture e.g.), as well as to other biotic agents (variation of nematodes and soil s insects). It has been found that verticillium wilt, may cause losses of the production until 50% or more, depending on disease severity. Unfortunately, until now there are no systemic fungicides which can control this disease, so the control of the disease is based on preventive measures (e.g. use resistant or tolerant potato genotypes), while its biological controlling with the use of certain species of antagonistic fungi or bacteria may be used in future.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Φυτικής Παραγωγήςel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Crop Scienceen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΑποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης της βερτισιλλίωσης της πατάτας.el
heal.titleEffective methods to control verticillium wilt of potato.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordπατάτα, βερτισιλλίωσηel
heal.keywordpotato, verticillium wilten
heal.advisorNameΛιγοξυγκάκης, Ελευθέριοςel
heal.advisorNameLigoxigkakis, Eleftheriosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)