Εμφάνιση απλής εγγραφής

Increasing HDL cholesterol through nutrition and factors affecting it.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚαραντώνη, Χρυσούλαel
dc.creatorΠιπερτζή, Βάγιαel
dc.creatorKarantoni, Chrysoulaen
dc.creatorPipertzi, Vagiaen
dc.date.accessioned2016-03-15T12:18:58Z
dc.date.available2016-03-15T12:18:58Z
dc.date.issued2010-10-22T12:39:40Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/68
dc.description.abstractΟι λιποπρωτεΐνες είναι μακρομοριακά σωματίδια από λιπίδια και πρωτεΐνη, των οποίων η πιο σημαντική λειτουργία είναι η μεταφορά λίπους δια μέσω των αγγειακών και εξωαγγειακών σωματικών υγρών. Οι λιποπρωτεΐνες ταξινομούνται σε διάφορες κατηγορίες: τα χυλομικρά, τις λιποπρωτεΐνες πολύ χαμηλής πυκνότητας VLDL ,τις λιποπρωτεΐνες ενδιαμέσου πυκνότητας IDL, τις λιποπρωτείνες χαμηλής πυκνότητας LDL, τις λιποπρωτείνες υψηλής πυκνότητας HDL και τις λιποπρωτείνες πολύ υψηλής πυκνότητας VHDL. Ένα μόριο HDL περιέχει 25-28% χοληστερόλη και 48-50% πρωτεΐνη. Οι HDL παράγονται στο ήπαρ και το έντερο, εμπλουτίζονται από τον καταβολισμό των πλούσιων σε τριγλυκερίδια λιποπρωτεϊνών και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο μηχανισμό της ανάστροφης μεταφοράς χοληστερόλης. Οι HDL δεσμεύουν την πλεονάζουσα χοληστερόλη των κυττάρων ή και των αθηρωματικών πλακών . Η ελεύθερη χοληστερόλη στη συνέχεια εστεροποιείται με την επίδραση του ενζύμου ακυλοτρανσφεράση της χοληστερόλης. Υψηλές τιμές HDL υποδηλώνουν αυξημένη απομάκρυνση χοληστερόλης από τα περιφερικά κύτταρα και κυρίως τις αρτηρίες, οι οποίες προστατεύονται από την αθηρωμάτωση.el
dc.description.abstractThe lipoproteins are macromolecular particles comprised of lipid and protein, whose most important function is the transfer of fat through the vascular and extra-vascular body fluids. The lipoproteins are classified into several categories: chylomicrons, the very low density lipoproteins VLDL, intermediate density lipoproteins IDL, low density lipoproteins LDL, high density lipoproteins HDL, and very high density lipoproteins VHDL. An HDL molecule contains cholesterol 25-28% and 48-50% protein. HDL is produced in the liver and intestine, amended by the catabolism of triglyceride-rich lipoproteins and plays an important role in the mechanism of reverse cholesterol transport. HDL binds excess free cholesterol on cells and atherosclerotic plaques. The free cholesterol becomes esterified through the activity of the enzyme Lecithin-cholesterol acetyl transferase (LCAT). High HDL values indicate increased cholesterol removal from peripheral cells, especially the arteries, which are protected from atheromatosis. Conditions that coexist with reduced levels of HDL cholesterol are: weight gain (especially abdominal obesity), smoking, decreased physical activity, malnutrition, increased triglycerides, resistance to insulin action (a disorder of glucose metabolism), metabolic syndrome, chronic renal failure, diabetes, genetic diseases.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΑύξηση της HDL χοληστερόλης μέσω της διατροφής και παράγοντες που την επηρεάζουν.el
dc.titleIncreasing HDL cholesterol through nutrition and factors affecting it.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚαραντώνη, Χρυσούλαel
heal.creatorNameΠιπερτζή, Βάγιαel
heal.creatorNameKarantoni, Chrysoulaen
heal.creatorNamePipertzi, Vagiaen
heal.publicationDate2010-10-22T12:39:40Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/68
heal.abstractΟι λιποπρωτεΐνες είναι μακρομοριακά σωματίδια από λιπίδια και πρωτεΐνη, των οποίων η πιο σημαντική λειτουργία είναι η μεταφορά λίπους δια μέσω των αγγειακών και εξωαγγειακών σωματικών υγρών. Οι λιποπρωτεΐνες ταξινομούνται σε διάφορες κατηγορίες: τα χυλομικρά, τις λιποπρωτεΐνες πολύ χαμηλής πυκνότητας VLDL ,τις λιποπρωτεΐνες ενδιαμέσου πυκνότητας IDL, τις λιποπρωτείνες χαμηλής πυκνότητας LDL, τις λιποπρωτείνες υψηλής πυκνότητας HDL και τις λιποπρωτείνες πολύ υψηλής πυκνότητας VHDL. Ένα μόριο HDL περιέχει 25-28% χοληστερόλη και 48-50% πρωτεΐνη. Οι HDL παράγονται στο ήπαρ και το έντερο, εμπλουτίζονται από τον καταβολισμό των πλούσιων σε τριγλυκερίδια λιποπρωτεϊνών και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο μηχανισμό της ανάστροφης μεταφοράς χοληστερόλης. Οι HDL δεσμεύουν την πλεονάζουσα χοληστερόλη των κυττάρων ή και των αθηρωματικών πλακών . Η ελεύθερη χοληστερόλη στη συνέχεια εστεροποιείται με την επίδραση του ενζύμου ακυλοτρανσφεράση της χοληστερόλης. Υψηλές τιμές HDL υποδηλώνουν αυξημένη απομάκρυνση χοληστερόλης από τα περιφερικά κύτταρα και κυρίως τις αρτηρίες, οι οποίες προστατεύονται από την αθηρωμάτωση.el
heal.abstractThe lipoproteins are macromolecular particles comprised of lipid and protein, whose most important function is the transfer of fat through the vascular and extra-vascular body fluids. The lipoproteins are classified into several categories: chylomicrons, the very low density lipoproteins VLDL, intermediate density lipoproteins IDL, low density lipoproteins LDL, high density lipoproteins HDL, and very high density lipoproteins VHDL. An HDL molecule contains cholesterol 25-28% and 48-50% protein. HDL is produced in the liver and intestine, amended by the catabolism of triglyceride-rich lipoproteins and plays an important role in the mechanism of reverse cholesterol transport. HDL binds excess free cholesterol on cells and atherosclerotic plaques. The free cholesterol becomes esterified through the activity of the enzyme Lecithin-cholesterol acetyl transferase (LCAT). High HDL values indicate increased cholesterol removal from peripheral cells, especially the arteries, which are protected from atheromatosis. Conditions that coexist with reduced levels of HDL cholesterol are: weight gain (especially abdominal obesity), smoking, decreased physical activity, malnutrition, increased triglycerides, resistance to insulin action (a disorder of glucose metabolism), metabolic syndrome, chronic renal failure, diabetes, genetic diseases.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΑύξηση της HDL χοληστερόλης μέσω της διατροφής και παράγοντες που την επηρεάζουν.el
heal.titleIncreasing HDL cholesterol through nutrition and factors affecting it.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordχοληστερόλη HDL, διατροφή, λιποπρωτεΐνη (LDL)el
heal.keywordlipoprotein (LDL), nutrition, HDL cholesterolen
heal.advisorNameΦραγκιαδάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameFragkiadakis, Georgiosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)