Εμφάνιση απλής εγγραφής

Thyroid gland and mediterranean diet.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΔατσεράκη, Αικατερίνηel
dc.creatorΚαρμανιώλου, Φωτεινήel
dc.creatorDatseraki, Aikaterinien
dc.creatorKarmaniolou, Foteinien
dc.date.accessioned2016-03-15T12:19:01Z
dc.date.available2016-03-15T12:19:01Z
dc.date.issued2010-10-22T12:09:18Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/70
dc.description.abstractΟ θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος. Ο αδένας παράγει τρεις ορμόνες: τη θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη Τ4, την τριιωδοθυρονίνη Τ3 που ρυθμίζουν το μεταβολισμό όλων των ιστών, και την καλσιτονίνη που ελαττώνει τα επίπεδα του ασβεστίου του αίματος. Η σύνθεση και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) που παράγεται στην υπόφυση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την έκκριση της ορμόνης TRH που παράγεται στον υποθάλαμο. Η παθολογία του θυρεοειδούς αδένα περιλαμβάνει: 1) Ανωμαλίες ανάπτυξης του θυρεοειδούς, 2) Παθήσεις που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό, 3) Παθήσεις που προκαλούν υποθυρεοειδισμό, 4) Θυρεοειδίτιδες, 5) Καρκίνο του θυρεοειδούς. Κύριο κλινικό εύρημα στις παθήσεις του θυρεοειδούς είναι η διόγκωσή του η οποία αναφέρεται κλινικά ως βρογχοκήλη. Με τον όρο μεσογειακή διατροφή εννοούμε το σύνολο των διαιτητικών συνηθειών που παρατηρήθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νοτίου Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να παρουσιαστεί υπό μορφή τριγώνου-πυραμίδα, η βάση του οποίου αναφέρεται σε τρόφιμα που είναι να καταναλωθούν πολύ συχνά και η κορυφή σε εκείνα που είναι να καταναλωθούν σπάνια σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα που καταλαμβάνουν τις ενδιάμεσες θέσεις. Αποτελείται από εννέα συστατικά: μεγάλη κατανάλωση ελαιολάδου, οσπρίων, δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριών, μέτρια κατανάλωση κρασιού, γαλακτοκομικών προϊόντων, και φασολιών, και μια μικρή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος. Ακολουθώντας ένα μεσογειακό πρότυπο διατροφής παρέχουμε στον οργανισμό μας μια επαρκή πρόσληψη ιωδίου, σεληνίου, ψευδαργύρου, αντιοξειδωτικών, βιταμινών όπως Α και C, χαλκού, μαγγανίου και φλαβονοειδών, τα οποία επιδρούν στις παθήσεις του θυρεοειδή αδένα. Το ιώδιο είναι συστατικό της θυροξίνης, της ορμόνης που παράγεται στο θυρεοειδή αδένα. Τροφές πλούσιες σε ιώδιο είναι όλες οι θαλασσινές τροφές, όπως ψάρια, μύδια, καβούρια, πεταλίδες, αχινοί κ.ά. Άλλα συστατικά που επηρεάζουν τον θυρεοειδή, είναι ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο χαλκός, η βιταμίνη Α, C, κ.α. Το σελήνιο καταλύει την μετατροπή της προ-ορμόνης θυροξίνης (Τ4) στην ενεργή μορφή Τ3. Η επάρκεια του σεληνίου του οργανισμού μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό του ιωδίου. Ως εκ τούτου, η έλλειψη σεληνίου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα έλλειψης ιωδίου. Ο ψευδάργυρος συσχετίζεται θετικά με την ελεύθερη T4, καθώς επίσης και με τον λόγο της ελεύθερης Τ3/ ελεύθερη Τ4. Η συγκέντρωση ψευδαργύρου στα ερυθρά κύτταρα είναι μειωμένη σε θυρεοτοξικούς ασθενείς και αυξημένη σε υποθυρεοειδικούς ασθενείς. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η επίδραση των συστατικών της Μεσογειακής Διατροφής στις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.el
dc.description.abstractThe thyroid gland is the largest endocrine gland of the human body. The gland produces three hormones: thyroxine or tetraiodothyronine T4 and triiodothyronine T3, regulate the metabolism of all tissues, as well as calcitonin that decreases the levels of calcium in the blood. The synthesis and secretion of thyroid hormones is regulated by the thyroid stimulating hormone (TSH), produced in the pituitary, which in turn depends on the hormone TRH, produced in the hypothalamus. The pathology of the thyroid gland includes: 1) Development of thyroid abnormalities; 2) Diseases caused by hyperthyroidism; 3) Diseases caused by hypothyroidism; 4) Thyroiditis; 5) Thyroid cancer. The main clinical finding in disorders of the thyroid its swelling, clinically referred as goiter. With the term Mediterranean diet we mean all the dietary habits that were observed to be followed by the inhabitants of Crete and southern Italy in the early 1960s. The Mediterranean diet may be visualized in the form of triangle-pyramid, the base of which shows the foods that are consumed very frequently and the top to those that are consumed rarely compared to other foods occupying intermediate positions. It consists of several components: high consumption of olive oil, legumes, cereals, fruits, vegetables; moderate to high fish consumption; moderate consumption of wine, dairy products, beans, and a low consumption of meat and meat products. Following a Mediterranean diet pattern we provide our bodies with an adequate intake of iodine, selenium, zinc, antioxidants like vitamins A and C, copper, manganese and flavonoids, which have an impact on diseases of the thyroid gland. Iodine is a constituent of thyroxine, a hormone produced in the thyroid gland. Foods rich in iodine are all sea foods such as fish, mussels, crabs, limpets, sea urchins etc. Other components that affect thyroid, are zinc, selenium, copper, vitamin A, C, etc. Selenium catalyzes the conversion of pro-hormone thyroxine (T4) to the active form T3. The adequacy of body selenium can affect the metabolism of iodine. Therefore, the lack of selenium can cause symptoms of deficiency of iodine. Zinc is positively correlated with free T4, as well as the ratio of free T3/free T4. The concentration of zinc in red blood cells is reduced in thyreotoxic patients and increased in patients with hypothyroidism. The purpose of this study is to record current knowledge on the impact of components of the Mediterranean Diet in diseases of the thyroid gland.en
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΘυρεοειδής αδένας και μεσογειακή διατροφή.el
dc.titleThyroid gland and mediterranean diet.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΔατσεράκη, Αικατερίνηel
heal.creatorNameΚαρμανιώλου, Φωτεινήel
heal.creatorNameDatseraki, Aikaterinien
heal.creatorNameKarmaniolou, Foteinien
heal.publicationDate2010-10-22T12:09:18Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/70
heal.abstractΟ θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος ενδοκρινής αδένας του ανθρώπινου σώματος. Ο αδένας παράγει τρεις ορμόνες: τη θυροξίνη ή τετραϊωδοθυρονίνη Τ4, την τριιωδοθυρονίνη Τ3 που ρυθμίζουν το μεταβολισμό όλων των ιστών, και την καλσιτονίνη που ελαττώνει τα επίπεδα του ασβεστίου του αίματος. Η σύνθεση και η έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών ρυθμίζεται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη (TSH) που παράγεται στην υπόφυση, η οποία, με τη σειρά της, εξαρτάται από την έκκριση της ορμόνης TRH που παράγεται στον υποθάλαμο. Η παθολογία του θυρεοειδούς αδένα περιλαμβάνει: 1) Ανωμαλίες ανάπτυξης του θυρεοειδούς, 2) Παθήσεις που προκαλούν υπερθυρεοειδισμό, 3) Παθήσεις που προκαλούν υποθυρεοειδισμό, 4) Θυρεοειδίτιδες, 5) Καρκίνο του θυρεοειδούς. Κύριο κλινικό εύρημα στις παθήσεις του θυρεοειδούς είναι η διόγκωσή του η οποία αναφέρεται κλινικά ως βρογχοκήλη. Με τον όρο μεσογειακή διατροφή εννοούμε το σύνολο των διαιτητικών συνηθειών που παρατηρήθηκε ότι είχαν οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νοτίου Ιταλίας στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να παρουσιαστεί υπό μορφή τριγώνου-πυραμίδα, η βάση του οποίου αναφέρεται σε τρόφιμα που είναι να καταναλωθούν πολύ συχνά και η κορυφή σε εκείνα που είναι να καταναλωθούν σπάνια σε σχέση με τα υπόλοιπα τρόφιμα που καταλαμβάνουν τις ενδιάμεσες θέσεις. Αποτελείται από εννέα συστατικά: μεγάλη κατανάλωση ελαιολάδου, οσπρίων, δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριών, μέτρια κατανάλωση κρασιού, γαλακτοκομικών προϊόντων, και φασολιών, και μια μικρή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος. Ακολουθώντας ένα μεσογειακό πρότυπο διατροφής παρέχουμε στον οργανισμό μας μια επαρκή πρόσληψη ιωδίου, σεληνίου, ψευδαργύρου, αντιοξειδωτικών, βιταμινών όπως Α και C, χαλκού, μαγγανίου και φλαβονοειδών, τα οποία επιδρούν στις παθήσεις του θυρεοειδή αδένα. Το ιώδιο είναι συστατικό της θυροξίνης, της ορμόνης που παράγεται στο θυρεοειδή αδένα. Τροφές πλούσιες σε ιώδιο είναι όλες οι θαλασσινές τροφές, όπως ψάρια, μύδια, καβούρια, πεταλίδες, αχινοί κ.ά. Άλλα συστατικά που επηρεάζουν τον θυρεοειδή, είναι ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο χαλκός, η βιταμίνη Α, C, κ.α. Το σελήνιο καταλύει την μετατροπή της προ-ορμόνης θυροξίνης (Τ4) στην ενεργή μορφή Τ3. Η επάρκεια του σεληνίου του οργανισμού μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό του ιωδίου. Ως εκ τούτου, η έλλειψη σεληνίου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα έλλειψης ιωδίου. Ο ψευδάργυρος συσχετίζεται θετικά με την ελεύθερη T4, καθώς επίσης και με τον λόγο της ελεύθερης Τ3/ ελεύθερη Τ4. Η συγκέντρωση ψευδαργύρου στα ερυθρά κύτταρα είναι μειωμένη σε θυρεοτοξικούς ασθενείς και αυξημένη σε υποθυρεοειδικούς ασθενείς. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η επίδραση των συστατικών της Μεσογειακής Διατροφής στις παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα.el
heal.abstractThe thyroid gland is the largest endocrine gland of the human body. The gland produces three hormones: thyroxine or tetraiodothyronine T4 and triiodothyronine T3, regulate the metabolism of all tissues, as well as calcitonin that decreases the levels of calcium in the blood. The synthesis and secretion of thyroid hormones is regulated by the thyroid stimulating hormone (TSH), produced in the pituitary, which in turn depends on the hormone TRH, produced in the hypothalamus. The pathology of the thyroid gland includes: 1) Development of thyroid abnormalities; 2) Diseases caused by hyperthyroidism; 3) Diseases caused by hypothyroidism; 4) Thyroiditis; 5) Thyroid cancer. The main clinical finding in disorders of the thyroid its swelling, clinically referred as goiter. With the term Mediterranean diet we mean all the dietary habits that were observed to be followed by the inhabitants of Crete and southern Italy in the early 1960s. The Mediterranean diet may be visualized in the form of triangle-pyramid, the base of which shows the foods that are consumed very frequently and the top to those that are consumed rarely compared to other foods occupying intermediate positions. It consists of several components: high consumption of olive oil, legumes, cereals, fruits, vegetables; moderate to high fish consumption; moderate consumption of wine, dairy products, beans, and a low consumption of meat and meat products. Following a Mediterranean diet pattern we provide our bodies with an adequate intake of iodine, selenium, zinc, antioxidants like vitamins A and C, copper, manganese and flavonoids, which have an impact on diseases of the thyroid gland. Iodine is a constituent of thyroxine, a hormone produced in the thyroid gland. Foods rich in iodine are all sea foods such as fish, mussels, crabs, limpets, sea urchins etc. Other components that affect thyroid, are zinc, selenium, copper, vitamin A, C, etc. Selenium catalyzes the conversion of pro-hormone thyroxine (T4) to the active form T3. The adequacy of body selenium can affect the metabolism of iodine. Therefore, the lack of selenium can cause symptoms of deficiency of iodine. Zinc is positively correlated with free T4, as well as the ratio of free T3/free T4. The concentration of zinc in red blood cells is reduced in thyreotoxic patients and increased in patients with hypothyroidism. The purpose of this study is to record current knowledge on the impact of components of the Mediterranean Diet in diseases of the thyroid gland.en
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΘυρεοειδής αδένας και μεσογειακή διατροφή.el
heal.titleThyroid gland and mediterranean diet.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordθυρεοειδής αδένας, μεσογειακή διατροφήel
heal.keywordthyroid gland, mediterranean dieten
heal.advisorNameΧατζάκης, Νικόλαοςel
heal.advisorNameChatzakis, Nikolaosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)