Εμφάνιση απλής εγγραφής

Mediterranean diet and new forms of tourism.

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΚαραγεωργάκης, Νικόλαοςel
dc.creatorKarageorgakis, Nikolaosen
dc.date.accessioned2016-03-15T17:17:29Z
dc.date.available2016-03-15T17:17:29Z
dc.date.issued2012-02-09T12:09:01Z
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7184
dc.description.abstractΣτις μέρες μας είναι επιστημονικά παραδεδεγμένο ότι η παραδοσιακή διατροφή των χωρών της Μεσογείου είναι η πιο υγιεινή διατροφή και προσφέρει υγεία, μακροζωία και ομορφιά. Η άποψη αυτή έχει επικρατήσει παγκοσμίως και στηρίζεται σε ένα διατροφικό σχήμα, που περιγράφεται από αφθονία και ποικιλία σε φυτικά τρόφιμα, χρήση ελαιόλαδου, κατανάλωση ψαριού και κρέατος σε μέτριες ποσότητες με προστατευτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό ρόλο. Με την παρούσα εργασία διαφαίνεται πως το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι των περιοχών της Μεσογείου παρουσιάζουν πολύ σπανιότερα σε σχέση με εκείνους που ζουν στη Β. Ευρώπη και Αμερική, στεφανιαία νόσο αλλά και κάποιες μορφές καρκίνου. Η μεσογειακή δίαιτα χαρακτηρίζεται από τη σύγχρονη διαιτολογία ως τρόπος ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή ζωή. Οι διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών στα μεσογειακά νησιά, έτσι όπως διαμορφώνονται σήμερα, και ιδιαίτερα της Κρήτης, την κατατάσσουν στο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν το μικρότερο σε παγκόσμια κλίμακα ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς η διατροφή τους βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά, τα φρούτα... μια διατροφή μεσογειακού τύπου που χαρίζει στους Κρητικούς αυτά τα εξαιρετικά ποσοστά καλής υγείας. Βέβαια, δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει αυτό, αφού βρισκόμαστε σε μια εποχή επιβολής ξένων προτύπων διατροφής, εποχή της ταχυφαγίας και των μικρογευμάτων, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και της επιρροής από το δυτικό τρόπο ζωής. Τέλος, η εργασία αυτή, αποτελεί το κίνητρο για επιτακτική προσπάθεια διατήρησης της Μεσογειακής Διατροφής που τόσο πολύτιμη είναι για την υγεία των ανθρώπων.el
dc.languageel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεωνel
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο)el
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Tourism Managementen
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Business Administration (in Heraklion)en
dc.rightsAttribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/
dc.titleΜεσογειακή διατροφή και νέες μορφές τουρισμού.el
dc.titleMediterranean diet and new forms of tourism.en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΚαραγεωργάκης, Νικόλαοςel
heal.creatorNameKarageorgakis, Nikolaosen
heal.publicationDate2012-02-09T12:09:01Z
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7184
heal.abstractΣτις μέρες μας είναι επιστημονικά παραδεδεγμένο ότι η παραδοσιακή διατροφή των χωρών της Μεσογείου είναι η πιο υγιεινή διατροφή και προσφέρει υγεία, μακροζωία και ομορφιά. Η άποψη αυτή έχει επικρατήσει παγκοσμίως και στηρίζεται σε ένα διατροφικό σχήμα, που περιγράφεται από αφθονία και ποικιλία σε φυτικά τρόφιμα, χρήση ελαιόλαδου, κατανάλωση ψαριού και κρέατος σε μέτριες ποσότητες με προστατευτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό ρόλο. Με την παρούσα εργασία διαφαίνεται πως το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς πλήθος μελετών δείχνουν ότι οι κάτοικοι των περιοχών της Μεσογείου παρουσιάζουν πολύ σπανιότερα σε σχέση με εκείνους που ζουν στη Β. Ευρώπη και Αμερική, στεφανιαία νόσο αλλά και κάποιες μορφές καρκίνου. Η μεσογειακή δίαιτα χαρακτηρίζεται από τη σύγχρονη διαιτολογία ως τρόπος ζωής που χαρίζει μακροζωία και καλή ζωή. Οι διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών στα μεσογειακά νησιά, έτσι όπως διαμορφώνονται σήμερα, και ιδιαίτερα της Κρήτης, την κατατάσσουν στο πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μεσογειακής διατροφής. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν το μικρότερο σε παγκόσμια κλίμακα ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς η διατροφή τους βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά, τα φρούτα... μια διατροφή μεσογειακού τύπου που χαρίζει στους Κρητικούς αυτά τα εξαιρετικά ποσοστά καλής υγείας. Βέβαια, δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει αυτό, αφού βρισκόμαστε σε μια εποχή επιβολής ξένων προτύπων διατροφής, εποχή της ταχυφαγίας και των μικρογευμάτων, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και της επιρροής από το δυτικό τρόπο ζωής. Τέλος, η εργασία αυτή, αποτελεί το κίνητρο για επιτακτική προσπάθεια διατήρησης της Μεσογειακής Διατροφής που τόσο πολύτιμη είναι για την υγεία των ανθρώπων.el
heal.languageel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεωνel
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Ηράκλειο)el
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Tourism Managementen
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Management and Economics (SDO), Department of Business Administration (in Heraklion)en
heal.titleΜεσογειακή διατροφή και νέες μορφές τουρισμού.el
heal.titleMediterranean diet and new forms of tourism.en
heal.typebachelorThesis
heal.keywordμεσογειακή διατροφή, εναλλακτικές μορφές τουρισμούel
heal.keywordmediterranean diet, alternative forms of tourismen
heal.advisorNameΦραγκούλης, Αντώνιοςel
heal.advisorNameFragkoulis, Antoniosen
heal.academicPublisherIDteicrete
heal.fullTextAvailabilitytrue
tcd.distinguishedfalse
tcd.surveyfalse


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)