Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutritional assessment of cirrhotic patient

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΧριστοδουλάκη, Μαρίαel
dc.creatorChristodoulaki, Mariaen
dc.date.accessioned2016-05-09T10:43:17Z
dc.date.available2016-05-09T10:43:17Z
dc.date.issued2016-05-06
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7582
dc.description.abstractΕισαγωγή: οι ασθενείς με κίρρωση του ήπατος βρίσκονται συνήθως σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο εξαιτίας της ασθένειας, άρα και σε επίφοβη διατροφική κατάσταση ή κακή θρέψη. Σκοπός: να εκτιμηθεί η κατάσταση θρέψης ασθενών με κίρρωση του ήπατος Υλικό & Μέθοδοι: μελετήθηκαν 90 κιρρωτικοί ασθενείς με μέση ηλικία 66,86 (31 – 88) έτη και 60 υγιείς μάρτυρες με μέση ηλικία 66,52 (37 – 94) έτη. . Η αιτιολογία της κίρρωσης ήταν ιογενής ηπατίτιδα, μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), πρωτοπαθής χολική κίρρωση (PBC), αυτοάνοση ηπατίτιδα (ΑΙΗ), αλκοολική ηπατίτιδα και κρυψιγενής. Ασθενείς με ηπατική εγκεφαλοπάθεια ή ενεργοί πότες δεν συμπεριελήφθησαν. Η διατροφική αξιολόγηση περιελάμβανε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ανθρωπομετρία, δύναμομετρία μέσω χειρολαβής, βιοηλεκτρική εμπέδηση (ΒΙΑ) και τα ερωτηματολόγια ΜΝΑ και SGA. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το πρόγραμμα SPSS έκδοση 17.0 και όλες οι δοκιμασίες ήταν σε επίπεδο σημαντικότητας 0,05. Αποτελέσματα: ο μέσος όρος της δυναμομετρίας μέσω χειρολαβής των ασθενών ήταν 27,7 Kg, ενώ των μαρττύρων 28,3 Kg. Η αλβουμίνη ορού για τους ασθενείς ήταν στα 3,6 mg/dl ενώ για τους μάρτυρες στα 4 mg/dl . Βρέθηκαν θετικές συσχετίσεις μεταξύ του ΜΝΑ και της δυναμομετρίας μέσω χειρολαβής (rho = 0,34 , p = 0,001), του ΜΝΑ και της γωνίας φάσης (rho = 0,43 , p < 0,001) και του ΜΝΑ με τη μυϊκή μάζα (rho = 0,30 , p = 0,004). Εξίσου θετικές συσχετίσεις βρέθηκαν μεταξύ της δυναμομετρίας μέσω χειρολαβής και της γωνίας φάσης (rho = 0,38 , p < 0,001). Συμπεράσματα: οι ασθενείς με κίρρωση του ήπατος βρίσκονταν σε επίφοβη διατροφική κατάσταση ή σε κακή θρέψη σε σχέση με τους κατ’ αντιστοιχία μάρτυρες. Το ερωτηματολόγιο ΜΝΑ μαζί με τη δυναμομετρία μέσω χειρολαβής, τη μυϊκή μάζα, τη γωνία φάσης και την αλβουμίνη ορού απποτελούν ευαίσθητα εργαλεία για τον εντοπισμό και τη διάγνωση της δυσθρεψίας.el
dc.description.abstractBackground: patients with liver cirrhosis are usually being under negative energy balance due to their disease, and so they are in an unsafe nutritional state, or they are malnourished. Aim: to assess the nutritional state of patients with liver cirrhosis Patients & methods: 90 cirrhotic patients were studied with median age 66,86 (31 – 88) years, as well as 60 healthy controls with median age 66,52 (37 – 94) years. The etiology of liver cirrhosis was viral hepatitis, non – alcoholic steatohepatitis (NASH), primary biliary cirrhosis (PBC), autoimmune hepatitis (AIH), alcoholic hepatitis and cryptogenic. Patients with hepatic encephalopathy or active drinkers were not included. Nutritional assessment included Body Mass Index (BMI), anthropometry, handgrip strength, bioelectric impedance and the questionnaires MNA and SGA. Statistical analysis was carried out with SPSS version 17.0 and all tests were calculated at a significance level of 0,5. Results: the patients’ average of handgrip strength was 27,7 Kg, while the controls’ average was 28,3 Kg. For patients, serum albumin was 3,6 mg/dl and for controls it was 4 mg/dl. Positive correlations were found between MNA and handgrip strength (rho = 0,34 , p = 0,001), MNA and phase angle (rho = 0,43 , p < 0,001) and MNA with muscle mass (rho = 0,30 , p = 0,004). Also positive correlations were found between handgrip strength and phase angle (rho = 0,38 , p < 0,001). Conclusions: patients with liver cirrhosis were either in an unsafe nutritional status or in malnutrition, in contrast with healthy controls. MNA with handgrip strength, muscle mass, phase angle and serum albumin consist sensitive tools for identification and diagnosis of malnutrition.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleEκτίμηση θρέψης κιρρωτικού ασθενήel
dc.titleNutritional assessment of cirrhotic patienten

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΧριστοδουλάκη, Μαρίαel
heal.creatorNameChristodoulaki, Mariaen
heal.publicationDate2016-05-06
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7582
heal.abstractΕισαγωγή: οι ασθενείς με κίρρωση του ήπατος βρίσκονται συνήθως σε αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο εξαιτίας της ασθένειας, άρα και σε επίφοβη διατροφική κατάσταση ή κακή θρέψη. Σκοπός: να εκτιμηθεί η κατάσταση θρέψης ασθενών με κίρρωση του ήπατος Υλικό & Μέθοδοι: μελετήθηκαν 90 κιρρωτικοί ασθενείς με μέση ηλικία 66,86 (31 – 88) έτη και 60 υγιείς μάρτυρες με μέση ηλικία 66,52 (37 – 94) έτη. . Η αιτιολογία της κίρρωσης ήταν ιογενής ηπατίτιδα, μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), πρωτοπαθής χολική κίρρωση (PBC), αυτοάνοση ηπατίτιδα (ΑΙΗ), αλκοολική ηπατίτιδα και κρυψιγενής. Ασθενείς με ηπατική εγκεφαλοπάθεια ή ενεργοί πότες δεν συμπεριελήφθησαν. Η διατροφική αξιολόγηση περιελάμβανε τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), ανθρωπομετρία, δύναμομετρία μέσω χειρολαβής, βιοηλεκτρική εμπέδηση (ΒΙΑ) και τα ερωτηματολόγια ΜΝΑ και SGA. Η στατιστική ανάλυση έγινε με το πρόγραμμα SPSS έκδοση 17.0 και όλες οι δοκιμασίες ήταν σε επίπεδο σημαντικότητας 0,05. Αποτελέσματα: ο μέσος όρος της δυναμομετρίας μέσω χειρολαβής των ασθενών ήταν 27,7 Kg, ενώ των μαρττύρων 28,3 Kg. Η αλβουμίνη ορού για τους ασθενείς ήταν στα 3,6 mg/dl ενώ για τους μάρτυρες στα 4 mg/dl . Βρέθηκαν θετικές συσχετίσεις μεταξύ του ΜΝΑ και της δυναμομετρίας μέσω χειρολαβής (rho = 0,34 , p = 0,001), του ΜΝΑ και της γωνίας φάσης (rho = 0,43 , p < 0,001) και του ΜΝΑ με τη μυϊκή μάζα (rho = 0,30 , p = 0,004). Εξίσου θετικές συσχετίσεις βρέθηκαν μεταξύ της δυναμομετρίας μέσω χειρολαβής και της γωνίας φάσης (rho = 0,38 , p < 0,001). Συμπεράσματα: οι ασθενείς με κίρρωση του ήπατος βρίσκονταν σε επίφοβη διατροφική κατάσταση ή σε κακή θρέψη σε σχέση με τους κατ’ αντιστοιχία μάρτυρες. Το ερωτηματολόγιο ΜΝΑ μαζί με τη δυναμομετρία μέσω χειρολαβής, τη μυϊκή μάζα, τη γωνία φάσης και την αλβουμίνη ορού απποτελούν ευαίσθητα εργαλεία για τον εντοπισμό και τη διάγνωση της δυσθρεψίας.el
heal.abstractBackground: patients with liver cirrhosis are usually being under negative energy balance due to their disease, and so they are in an unsafe nutritional state, or they are malnourished. Aim: to assess the nutritional state of patients with liver cirrhosis Patients & methods: 90 cirrhotic patients were studied with median age 66,86 (31 – 88) years, as well as 60 healthy controls with median age 66,52 (37 – 94) years. The etiology of liver cirrhosis was viral hepatitis, non – alcoholic steatohepatitis (NASH), primary biliary cirrhosis (PBC), autoimmune hepatitis (AIH), alcoholic hepatitis and cryptogenic. Patients with hepatic encephalopathy or active drinkers were not included. Nutritional assessment included Body Mass Index (BMI), anthropometry, handgrip strength, bioelectric impedance and the questionnaires MNA and SGA. Statistical analysis was carried out with SPSS version 17.0 and all tests were calculated at a significance level of 0,5. Results: the patients’ average of handgrip strength was 27,7 Kg, while the controls’ average was 28,3 Kg. For patients, serum albumin was 3,6 mg/dl and for controls it was 4 mg/dl. Positive correlations were found between MNA and handgrip strength (rho = 0,34 , p = 0,001), MNA and phase angle (rho = 0,43 , p < 0,001) and MNA with muscle mass (rho = 0,30 , p = 0,004). Also positive correlations were found between handgrip strength and phase angle (rho = 0,38 , p < 0,001). Conclusions: patients with liver cirrhosis were either in an unsafe nutritional status or in malnutrition, in contrast with healthy controls. MNA with handgrip strength, muscle mass, phase angle and serum albumin consist sensitive tools for identification and diagnosis of malnutrition.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleEκτίμηση θρέψης κιρρωτικού ασθενήel
heal.titleNutritional assessment of cirrhotic patienten
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordκίρρωση ύπατος, διατροφική κατάσταση, δυσθρεψία, δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ανθρωπομετρική εκτίμηση, ερωτηματολόγιo ΜΝΑ, ερωτηματολόγιo SGA, πρωτεϊνηel
heal.keywordliver cirrosis, nutritional status, malnutrition, body mass index (BMI), anthropometric evaluation, MNA guestionnaire, SGA guestionnaire, proteinen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΦραγκιαδάκης, Γεώργιοςel
heal.advisorNameFragkiadakis, Georgiosen
heal.advisorNameΜαρκάκη, Αναστασίαel
heal.advisorNameMarkaki, Anastasiaen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής