Αξιολόγηση της σύστασης σώματος σε ενήλικες αθλούμενους σε σχέση με τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για αύξηση της μυϊκής μάζας
Evaluation of body composition among adult exercisers in relation with dietary supplements for muscle mass augmentation
Προβολή/ Άνοιγμα
Ημερομηνία
2016-05-17Συγγραφέας
Μεταξιώτη, Ευδοξία
Metaxioti, Evdoxia
Μεταδεδομένα
Εμφάνιση πλήρους εγγραφήςΕπιτομή
Η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων παρουσιάζει αύξηση την τελευταία δεκαετία και ένα μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών, αφορά όσους αθλούνται με αντιστάσεις και έχουν σαν στόχο, την αύξηση της άλιπης μάζας σώματος, τη μείωση των επιπέδων του σωματικού λίπους και κατά συνέπεια την αύξηση της δύναμης και τη βελτίωση της σωματικής εικόνας. Οι ανάγκες αθλητών και αθλουμένων σε μακρο-μικροθρεπτικά συστατικά, παρουσιάζονται αυξημένες, όμως είναι δυνατόν να καλυφθούν μέσω μιας κατάλληλα σχεδιασμένης και ισορροπημένης διατροφής. Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν η καταγραφή και η αξιολόγηση των ποσοστών της άλιπης και λιπώδους μάζας του σώματος, ενηλίκων αθλουμένων, που καταναλώνουν συμπληρώματα πρωτεΐνης και κρεατίνης, και η σύγκρισή τους με αυτών που δε λαμβάνουν κανένα εξωγενές βοήθημα. Το δείγμα αποτέλεσαν εικοσιτέσσερις (n=24) άνδρες ηλικίας 18-30 ετών, εκ των οποίων δώδεκα (n=12) κατανάλωναν συμπληρώματα και δώδεκα (n=12) δε λάμβαναν κάποιο συμπλήρωμα. Η μέτρηση της σύστασης σώματος έγινε με τη χρήση BOD POD, ενός συστήματος αξιολόγησης της σωματικής σύστασης υψηλής ακρίβειας, μέσω της ολικής σωματικής πυκνότητας. Για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη λήψη συμπληρωμάτων, τη διατροφή και την άσκηση των συμμετεχόντων χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ομάδα που λάμβανε συμπληρώματα διατροφής παρουσίαζε αυξημένα επίπεδα άλιπης σωματικής μάζας κατά 4,8%, και μειωμένα επίπεδα λιπώδους μάζας κατά 4,8% σε σύγκριση με αυτούς που δε λάμβαναν κάποιο συμπλήρωμα. Η κατανάλωση διαιτητικών συμπληρωμάτων φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο ενδιαφέρον για τη διατροφή. Η γενικότερη στάση και ενημέρωση σε θέματα διατροφής και άσκησης ενδεχομένως οδηγούν αθλητές και αθλούμενους να επιτύχουν τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Supplements’ consumption keeps on increasing during the last decade with resistance exercisers being one of the most susceptible parts of population as long as they aim to Fat-Free Mass (FFM) augmentation, Fat Mass (FM) reduction and thus, to strength increment and body image improvement. Athletes and exercisers have, in general, increased nutritional needs but an appropriate and balanced diet is able to meet them. The purpose of the present research was to register and evaluate fat- and fat-free mass percentages among adult exercisers who consume dietary supplements of protein and creatine as well as to compare their values with adult exerciser who do not consume any ergogenic aids. The sample was made up by 24 (n=24) Caucasian men between 18-30 years old. Twelve (n=12) of them were taking supplements whereas the other twelve (n=12) were not. Body composition was measured with the BOD POD, an air displacement plethysmography system which uses the whole body densitometric principles to determine body composition. Information relative to supplementation, diet and exercising of the participants was received through specific questionnaires. Results showed that the supplements group presented 4,8% more increased fat free mass and 4,8% less fat mass. Dietary supplements consumption seemed to be related to their nutritional behavior and their increasing interest about their daily diet. Attitude and information about nutrition and exercise in general, can possibly urge athletes to achieve the desirable results.
Συλλογές
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για την λειτουργία του.
Συνέχεια
Περισσότερες πληροφορίες