Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutritional intervention in patients with Type 2 Diabetes Mellitus in Hospital of Sitia

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΒασαρμίδη, Ερωφίληel
dc.creatorVasarmidi, Erofilien
dc.date.accessioned2016-05-27T07:09:50Z
dc.date.available2016-05-27T07:09:50Z
dc.date.issued2016-05-24
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7650
dc.description.abstractΕισαγωγή: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 αποτελεί μία χρόνια ασθένεια αλλά ταυτόχρονα κι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας γι' αυτό και η μελέτη του αναδεικνύεται αποφασιστικής σημασίας. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τις αλλαγές στους ανθρωπομετρικούς δείκτες, το βιοχημικό προφίλ και τη διατροφή των ασθενών με ΣΔ τύπου 2 μετά από συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις που τους δόθηκαν για τη διαχείριση της πάθησής τους. Μέθοδοι: Για τη διεξαγωγή της έρευνας συγκεντρώθηκε δείγμα 54 ασθενών με ΣΔ τύπου 2, από τους οποίους 31 ήταν γυναίκες και 23 άνδρες, ηλικίας 31 έως 85 ετών που παρακολουθούνται στο Νοσοκομείο Σητείας. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν πριν και μετά τη παρέμβαση, από τον Ιατρικό τους φάκελο (δημογραφικά, προσωπικά, ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, βιοχημικό προφίλ, επιπλοκές) και από ένα Ερωτηματολόγιο συμμόρφωσης στη Μεσογειακή διατροφή (Mediterranean Diet Score). Τα δεδομένα των παραπάνω μέσων συλλογής αναλύθηκαν και τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν μέσω του προγράμματος SPSS (19.0). Αποτελέσματα: Μετά τις διατροφικές οδηγίες που δόθηκαν στους διαβητικούς ασθενείς, παρατηρήθηκε στα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, μία τάση μείωσης του Βάρους και του ΔΜΣ όλου του δείγματος. Αναφορικά με το βιοχημικό προφίλ παρατηρήθηκε μείωση της HbA1c στις γυναίκες (0,78%) και στους άνδρες (0,11%). Αξιολογώντας τις διατροφικές συνήθειες μόνο 5 άτομα (9,3%) βρέθηκαν με υψηλή συμμόρφωση στη Μεσογειακή διατροφή ενώ η πλειοψηφία (49 άτομα - 90,7%) επιδεικνύει μεσαία προσκόλληση στο Μεσογειακό διατροφικό πρότυπο. Συμπέρασμα: Η διατροφική παρέμβαση στους διαβητικούς ασθενείς δε φάνηκε να επιφέρει μεγάλες αλλαγές ούτε στα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά ούτε στο βιοχημικό προφίλ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο η μείωση που παρατηρήθηκε στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) αποτελεί θετικό στοιχείο στη διατροφική θεραπεία. Η μεσαία συμμόρφωση στη Μεσογειακή Διατροφή που επιδεικνύει το δείγμα μπορεί να συνδέεται με την ηλικιακή κατηγορία στην οποία ανήκει η πλειοψηφία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην εφαρμογή του μεσογειακού προτύπου. Λέξεις- κλειδιά: σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, διατροφική παρέμβαση, Μεσογειακό μοντέλο διατροφήςel
dc.description.abstractIntroduction: Diabetes Type 2 is a chronic disease, at the same time though, it is a global health problem which is why the study becomes crucial. Aim: The purpose of this study is to investigate the changes in anthropometric indicators, biochemical profile and nutrition of patients with diabetes type 2 after specific dietary guidelines were provided to them in order to manage their condition. Methods: To conduct the research, samples of 54 patients of Sitia's Hospital, 21 women and 23 men aged 31-85 years, with type 2 diabetes were taken into consideration. The data, (demographic, personal, anthropometric, biochemical profile, complications), were collected before and after the intervention, from both their medical file and from a compliance to the Mediterranean diet questionnaire (Mediterranean Diet Score). The data above were analyzed and the results were evaluated by using the program SPSS (19.0). Results: Firstly, as far as the anthropometric characteristics is concerned, after the dietary instructions given to diabetic patients had been followed, a tendency to reduce the weight and BMI of the whole sample was observed. Secondly, regarding the biochemical profile, HbA1c reduction was observed in both women (0.78%) and men (0.11%). Finally, evaluation of dietary habits showed that only 5 persons (9.3%) were found with high adherence to the Mediterranean diet while the majority (49 persons, 90.7%) showed medium adherence to the Mediterranean dietary pattern. Conclusion: The dietary intervention in diabetic patients did not appear to cause major changes in either anthropometric or biochemical profiles neither in men nor in women. However, the decrease which was observed in HbA1c is a positive element in the nutrition therapy. The middle Adherence to Mediterranean Diet which the sample displayed can be associated with the age group at which they belong and the difficulties faced in the implementation of the Mediterranean model.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΔιατροφική παρέμβαση σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στο Νοσοκομείο Σητείαςel
dc.titleNutritional intervention in patients with Type 2 Diabetes Mellitus in Hospital of Sitiaen

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΒασαρμίδη, Ερωφίληel
heal.creatorNameVasarmidi, Erofilien
heal.publicationDate2016-05-24
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7650
heal.abstractΕισαγωγή: Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 αποτελεί μία χρόνια ασθένεια αλλά ταυτόχρονα κι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας γι' αυτό και η μελέτη του αναδεικνύεται αποφασιστικής σημασίας. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τις αλλαγές στους ανθρωπομετρικούς δείκτες, το βιοχημικό προφίλ και τη διατροφή των ασθενών με ΣΔ τύπου 2 μετά από συγκεκριμένες διατροφικές συστάσεις που τους δόθηκαν για τη διαχείριση της πάθησής τους. Μέθοδοι: Για τη διεξαγωγή της έρευνας συγκεντρώθηκε δείγμα 54 ασθενών με ΣΔ τύπου 2, από τους οποίους 31 ήταν γυναίκες και 23 άνδρες, ηλικίας 31 έως 85 ετών που παρακολουθούνται στο Νοσοκομείο Σητείας. Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν πριν και μετά τη παρέμβαση, από τον Ιατρικό τους φάκελο (δημογραφικά, προσωπικά, ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, βιοχημικό προφίλ, επιπλοκές) και από ένα Ερωτηματολόγιο συμμόρφωσης στη Μεσογειακή διατροφή (Mediterranean Diet Score). Τα δεδομένα των παραπάνω μέσων συλλογής αναλύθηκαν και τα αποτελέσματα αξιολογήθηκαν μέσω του προγράμματος SPSS (19.0). Αποτελέσματα: Μετά τις διατροφικές οδηγίες που δόθηκαν στους διαβητικούς ασθενείς, παρατηρήθηκε στα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά, μία τάση μείωσης του Βάρους και του ΔΜΣ όλου του δείγματος. Αναφορικά με το βιοχημικό προφίλ παρατηρήθηκε μείωση της HbA1c στις γυναίκες (0,78%) και στους άνδρες (0,11%). Αξιολογώντας τις διατροφικές συνήθειες μόνο 5 άτομα (9,3%) βρέθηκαν με υψηλή συμμόρφωση στη Μεσογειακή διατροφή ενώ η πλειοψηφία (49 άτομα - 90,7%) επιδεικνύει μεσαία προσκόλληση στο Μεσογειακό διατροφικό πρότυπο. Συμπέρασμα: Η διατροφική παρέμβαση στους διαβητικούς ασθενείς δε φάνηκε να επιφέρει μεγάλες αλλαγές ούτε στα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά ούτε στο βιοχημικό προφίλ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο η μείωση που παρατηρήθηκε στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) αποτελεί θετικό στοιχείο στη διατροφική θεραπεία. Η μεσαία συμμόρφωση στη Μεσογειακή Διατροφή που επιδεικνύει το δείγμα μπορεί να συνδέεται με την ηλικιακή κατηγορία στην οποία ανήκει η πλειοψηφία και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην εφαρμογή του μεσογειακού προτύπου. Λέξεις- κλειδιά: σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, διατροφική παρέμβαση, Μεσογειακό μοντέλο διατροφήςel
heal.abstractIntroduction: Diabetes Type 2 is a chronic disease, at the same time though, it is a global health problem which is why the study becomes crucial. Aim: The purpose of this study is to investigate the changes in anthropometric indicators, biochemical profile and nutrition of patients with diabetes type 2 after specific dietary guidelines were provided to them in order to manage their condition. Methods: To conduct the research, samples of 54 patients of Sitia's Hospital, 21 women and 23 men aged 31-85 years, with type 2 diabetes were taken into consideration. The data, (demographic, personal, anthropometric, biochemical profile, complications), were collected before and after the intervention, from both their medical file and from a compliance to the Mediterranean diet questionnaire (Mediterranean Diet Score). The data above were analyzed and the results were evaluated by using the program SPSS (19.0). Results: Firstly, as far as the anthropometric characteristics is concerned, after the dietary instructions given to diabetic patients had been followed, a tendency to reduce the weight and BMI of the whole sample was observed. Secondly, regarding the biochemical profile, HbA1c reduction was observed in both women (0.78%) and men (0.11%). Finally, evaluation of dietary habits showed that only 5 persons (9.3%) were found with high adherence to the Mediterranean diet while the majority (49 persons, 90.7%) showed medium adherence to the Mediterranean dietary pattern. Conclusion: The dietary intervention in diabetic patients did not appear to cause major changes in either anthropometric or biochemical profiles neither in men nor in women. However, the decrease which was observed in HbA1c is a positive element in the nutrition therapy. The middle Adherence to Mediterranean Diet which the sample displayed can be associated with the age group at which they belong and the difficulties faced in the implementation of the Mediterranean model.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφική παρέμβαση σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στο Νοσοκομείο Σητείαςel
heal.titleNutritional intervention in patients with Type 2 Diabetes Mellitus in Hospital of Sitiaen
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordσακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, διατροφική παρέμβαση, μεσογειακό μοντέλο διατροφής, νοσοκομείο Σητείαςel
heal.keywordtype 2 diabetes mellitus, nutritional intervetion, mediterranean diet model, hospital of Sitiaen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΜαρκάκη, Αναστασίαel
heal.advisorNameMarkaki, Anastasiaen
heal.advisorNameΧατζή, Βασιλικήel
heal.advisorNameChatzi, Vasilikien
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής