Εμφάνιση απλής εγγραφής

The effect of the antitranspirant compound SNP (elicitor of NO) on the vase life of partially-desiccated cut roses

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠολιουδάκη, Ελένηel
dc.creatorPolioudaki, Elenien
dc.date.accessioned2016-05-27T08:22:02Z
dc.date.available2016-05-27T08:22:02Z
dc.date.issued2016-05-25
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7651
dc.description.abstractΗ μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα των δρεπτών τριαντάφυλλων επηρεάζεται κυρίως από την υδατική καταπόνηση. Η υδατική ισορροπία εξαρτάται από τη σχέση μεταξύ απορρόφησης και διαπνοής. Ένας λόγος τερματισμού της διατηρησιμότητας των δρεπτών τριαντάφυλλων είναι ο γρήγορος ρυθμός διαπνοής τους, όταν η απορρόφηση νερού από το ανθικό στέλεχος είναι χαμηλή. Η χρήση συντηρητικών διαλυμάτων μπορεί δυνητικά να αυξήσει την ζωή των δρεπτών ανθέων στο ανθοδοχείο. Το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) είναι μια τέτοια ουσία, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για την επέκταση της ζωής συγκομισμένων λουλουδιών. Το νιτροπρωσσικό νάτριο (SNP) απελευθερώνει το αέριο ΝΟ. Η εφαρμογή του SNP στο νερό του ανθοδοχείου απελευθερώνει ΝΟ, το οποίο με τη σειρά του μειώνει – κλείνει το άνοιγμα των στομάτων, άρα ελαττώνει τη διαπνοή με αποτέλεσμα να παρατείνεται η ζωή των λουλουδιών στο βάζο. Στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε καταγράφηκε πως η χορήγηση του SNP στο νερό του ανθοδοχείου επηρέασε τη διατηρησιμότητα τριών ποικιλιών κομμένων τριαντάφυλλων, που ήταν προηγουμένως μερικώς αφυδατωμένα. Αγοράστηκαν απευθείας από τον παραγωγό τα τριαντάφυλλα, τα οποία είχαν συγκομιστεί άμεσα και ήταν απαλλαγμένα από ασθένειες. Στη συνέχεια τα αφέθηκαν να αφυδατωθούν κατά 0 ή 12% του αρχικού τους βάρους [δηλαδή στο 100 ή 88% του βάρους τους]. Τα τριαντάφυλλα τοποθετήθηκαν σε βάζα με νερό και χλωρίνη (1%, v/v) ως αντιβακτηριακός παράγοντας. Στη συνέχεια, άλλα τριαντάφυλλα που ήταν επίσης αφυδατωμένα κατά 12% του αρχικού τους βάρους [δηλαδή στο 88% του βάρους τους], τοποθετήθηκαν σε βάζα που περιείχαν 15 μΜ SNP μαζί με χλωρίνη (1%, v/v). Ακολούθως, τοποθετήθηκαν τα βάζα σε θάλαμο σταθερών συνθηκών, σε θερμοκρασία 21οC, σχετική υγρασία 60% και 15 μmol m-2 s-1 φως με φωτοπερίοδο 12 ώρες. Εκεί έγινε η παρατήρηση και η καταγραφή της διάρκειας ζωής κάθε τριαντάφυλλου. Όταν τερματιζόταν η διατηρησιμότητα του κάθε τριαντάφυλλου, αφαιρούνταν τα φύλλα και γίνονταν μετρήσεις με το λογισμικό ImageJ, που αφορούσαν το σχήμα τους. Οι μετρήσεις έλαβαν χώρα σε 12 επαναλήψεις ανά μεταχείριση. Βρέθηκε ότι το σχήμα του φύλλου διαφοροποιείται ανάλογα την ποικιλία. Παρατηρήθηκε επίσης ότι το σχήμα αυτό δεν εξαρτάται από το μέγεθος του φυλλαρίου στις έξη από τις οκτώ ποικιλίες που μελετήθηκαν. Επίσης παρατηρήθηκε ότι η σχέση μεταξύ περιμέτρου και επιφάνειας κάθε φυλλαρίου εξαρτάται από την ποικιλία και περιγράφεται πάρα πολύ καλά (R2 > 0,93) από εκθετική γραμμή τάσης. Βρέθηκε ότι η εφαρμογή της αντιδιαπνευστικής ουσίας SNP (απελευθερώνει NO) στο διάλυμα ανθοδοχείου σε τριαντάφυλλα τα οποία είχαν προηγουμένως μερικώς αφυδατωθεί (κατά 12% του αρχικού φρέσκου βάρους τους) βελτίωσε την διατηρησιμότητα και στις τρεις ποικιλίες που μελετήθηκαν. Η βελτίωση αυτή στη διατηρησιμότητα λόγο της εφαρμογής της αντιδιαπνευστικής ουσίας SNP στο διάλυμα ανθοδοχείου, πιθανόν σχετίζεται με την μείωση στην κατανάλωση ύδατος.el
dc.description.abstractThe vase life of cut roses is mainly terminated by water stress symptoms. The water balance depends on the relationship between water absorption (uptake) and transpiration (loss). One major reason for the termination of vase life in cut roses is the fast rate of transpiration, when the absorption of water from the floral stem is low. The use of preservative solutions can potentially increase the vase life of cut flowers. Nitric oxide (NO) is such a substance, which has been used to extend the life of harvested flowers. Sodium nitroprusside (SNP) releases NO (gas). The application of the SNP in the vase water releases NO, which in turn reduces the opening of stomata (thus reduces transpiration), thereby increasing the vase life of cut flowers. In the present experiment, it was recorded the effect of adding SNP in the vase water on the vase life of three varieties of cut roses, which were previously partially-dehydrated. The roses were bought directly from the producer, which were harvested at the same day and were disease-free. Then, were left to be dehydrated at 0 or 12% of their initial weight [i.e., being at 100 or 88% of their weight]. Roses were placed in vase with water and bleach (1%, v/v) as an antibacterial agent. Then, another set of roses were also dehydrated by 12% of their initial weight [i.e., being at 88% of their weight], and placed in vase water containing 15 μM SNP with bleach (1%, v/v). Subsequently, the vases were placed in a chamber with stable conditions, at 21 oC, 60% relative humidity and 15 μmol m-2 s-1 light with a photoperiod of 12 hours. There, the vase life of cut flowers was recorded daily. When vase life was terminated, the leaves were removed and measurements were taken with the software ImageJ, concerning their shape. The measurements took place in 12 replicates per treatment. It was found that leaf shape varies depending on the variety. It was also observed that the shape does not depend on the size of the leaflet at six out of the eight varieties that were studied. It was also observed that the relationship between perimeter and area of each leaflet depends on the variety and is described very well (R2 > 0,93) from exponential trend line. It was found that adding the antitranspirant substance SNP in the vase solution of roses which were previously partially dehydrated (by 12% of their original fresh weight) improved their vase life in all three varieties that were studied. This improvement in vase life, owing to the antitranspirant substance SNP in the vase solution, is possibly related to the reduction in water consumption.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/*
dc.titleΗ επίδραση της αντιδιαπνευστικής ουσίας SNP στην διατηρησιμότητα μερικώς αφυδατωμένων δρεπτών τριαντάφυλλωνel
dc.titleThe effect of the antitranspirant compound SNP (elicitor of NO) on the vase life of partially-desiccated cut rosesen

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠολιουδάκη, Ελένηel
heal.creatorNamePolioudaki, Elenien
heal.publicationDate2016-05-25
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7651
heal.abstractΗ μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα των δρεπτών τριαντάφυλλων επηρεάζεται κυρίως από την υδατική καταπόνηση. Η υδατική ισορροπία εξαρτάται από τη σχέση μεταξύ απορρόφησης και διαπνοής. Ένας λόγος τερματισμού της διατηρησιμότητας των δρεπτών τριαντάφυλλων είναι ο γρήγορος ρυθμός διαπνοής τους, όταν η απορρόφηση νερού από το ανθικό στέλεχος είναι χαμηλή. Η χρήση συντηρητικών διαλυμάτων μπορεί δυνητικά να αυξήσει την ζωή των δρεπτών ανθέων στο ανθοδοχείο. Το μονοξείδιο του αζώτου (ΝΟ) είναι μια τέτοια ουσία, η οποία έχει χρησιμοποιηθεί για την επέκταση της ζωής συγκομισμένων λουλουδιών. Το νιτροπρωσσικό νάτριο (SNP) απελευθερώνει το αέριο ΝΟ. Η εφαρμογή του SNP στο νερό του ανθοδοχείου απελευθερώνει ΝΟ, το οποίο με τη σειρά του μειώνει – κλείνει το άνοιγμα των στομάτων, άρα ελαττώνει τη διαπνοή με αποτέλεσμα να παρατείνεται η ζωή των λουλουδιών στο βάζο. Στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε καταγράφηκε πως η χορήγηση του SNP στο νερό του ανθοδοχείου επηρέασε τη διατηρησιμότητα τριών ποικιλιών κομμένων τριαντάφυλλων, που ήταν προηγουμένως μερικώς αφυδατωμένα. Αγοράστηκαν απευθείας από τον παραγωγό τα τριαντάφυλλα, τα οποία είχαν συγκομιστεί άμεσα και ήταν απαλλαγμένα από ασθένειες. Στη συνέχεια τα αφέθηκαν να αφυδατωθούν κατά 0 ή 12% του αρχικού τους βάρους [δηλαδή στο 100 ή 88% του βάρους τους]. Τα τριαντάφυλλα τοποθετήθηκαν σε βάζα με νερό και χλωρίνη (1%, v/v) ως αντιβακτηριακός παράγοντας. Στη συνέχεια, άλλα τριαντάφυλλα που ήταν επίσης αφυδατωμένα κατά 12% του αρχικού τους βάρους [δηλαδή στο 88% του βάρους τους], τοποθετήθηκαν σε βάζα που περιείχαν 15 μΜ SNP μαζί με χλωρίνη (1%, v/v). Ακολούθως, τοποθετήθηκαν τα βάζα σε θάλαμο σταθερών συνθηκών, σε θερμοκρασία 21οC, σχετική υγρασία 60% και 15 μmol m-2 s-1 φως με φωτοπερίοδο 12 ώρες. Εκεί έγινε η παρατήρηση και η καταγραφή της διάρκειας ζωής κάθε τριαντάφυλλου. Όταν τερματιζόταν η διατηρησιμότητα του κάθε τριαντάφυλλου, αφαιρούνταν τα φύλλα και γίνονταν μετρήσεις με το λογισμικό ImageJ, που αφορούσαν το σχήμα τους. Οι μετρήσεις έλαβαν χώρα σε 12 επαναλήψεις ανά μεταχείριση. Βρέθηκε ότι το σχήμα του φύλλου διαφοροποιείται ανάλογα την ποικιλία. Παρατηρήθηκε επίσης ότι το σχήμα αυτό δεν εξαρτάται από το μέγεθος του φυλλαρίου στις έξη από τις οκτώ ποικιλίες που μελετήθηκαν. Επίσης παρατηρήθηκε ότι η σχέση μεταξύ περιμέτρου και επιφάνειας κάθε φυλλαρίου εξαρτάται από την ποικιλία και περιγράφεται πάρα πολύ καλά (R2 > 0,93) από εκθετική γραμμή τάσης. Βρέθηκε ότι η εφαρμογή της αντιδιαπνευστικής ουσίας SNP (απελευθερώνει NO) στο διάλυμα ανθοδοχείου σε τριαντάφυλλα τα οποία είχαν προηγουμένως μερικώς αφυδατωθεί (κατά 12% του αρχικού φρέσκου βάρους τους) βελτίωσε την διατηρησιμότητα και στις τρεις ποικιλίες που μελετήθηκαν. Η βελτίωση αυτή στη διατηρησιμότητα λόγο της εφαρμογής της αντιδιαπνευστικής ουσίας SNP στο διάλυμα ανθοδοχείου, πιθανόν σχετίζεται με την μείωση στην κατανάλωση ύδατος.el
heal.abstractThe vase life of cut roses is mainly terminated by water stress symptoms. The water balance depends on the relationship between water absorption (uptake) and transpiration (loss). One major reason for the termination of vase life in cut roses is the fast rate of transpiration, when the absorption of water from the floral stem is low. The use of preservative solutions can potentially increase the vase life of cut flowers. Nitric oxide (NO) is such a substance, which has been used to extend the life of harvested flowers. Sodium nitroprusside (SNP) releases NO (gas). The application of the SNP in the vase water releases NO, which in turn reduces the opening of stomata (thus reduces transpiration), thereby increasing the vase life of cut flowers. In the present experiment, it was recorded the effect of adding SNP in the vase water on the vase life of three varieties of cut roses, which were previously partially-dehydrated. The roses were bought directly from the producer, which were harvested at the same day and were disease-free. Then, were left to be dehydrated at 0 or 12% of their initial weight [i.e., being at 100 or 88% of their weight]. Roses were placed in vase with water and bleach (1%, v/v) as an antibacterial agent. Then, another set of roses were also dehydrated by 12% of their initial weight [i.e., being at 88% of their weight], and placed in vase water containing 15 μM SNP with bleach (1%, v/v). Subsequently, the vases were placed in a chamber with stable conditions, at 21 oC, 60% relative humidity and 15 μmol m-2 s-1 light with a photoperiod of 12 hours. There, the vase life of cut flowers was recorded daily. When vase life was terminated, the leaves were removed and measurements were taken with the software ImageJ, concerning their shape. The measurements took place in 12 replicates per treatment. It was found that leaf shape varies depending on the variety. It was also observed that the shape does not depend on the size of the leaflet at six out of the eight varieties that were studied. It was also observed that the relationship between perimeter and area of each leaflet depends on the variety and is described very well (R2 > 0,93) from exponential trend line. It was found that adding the antitranspirant substance SNP in the vase solution of roses which were previously partially dehydrated (by 12% of their original fresh weight) improved their vase life in all three varieties that were studied. This improvement in vase life, owing to the antitranspirant substance SNP in the vase solution, is possibly related to the reduction in water consumption.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνωνel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Agricultureen
heal.titleΗ επίδραση της αντιδιαπνευστικής ουσίας SNP στην διατηρησιμότητα μερικώς αφυδατωμένων δρεπτών τριαντάφυλλωνel
heal.titleThe effect of the antitranspirant compound SNP (elicitor of NO) on the vase life of partially-desiccated cut rosesen
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordμετασυλλεκτική φυσιολογία, διατηρησιμότητα, τριαντάφυλλο, τεμαχισμένο τριαντάφυλλο, μονοξείδιο του αζώτουel
heal.keywordpostharvest physiology, sustainability, rose, cut rose, nitric oxide, single nucleotide polymorphism (SNP)en
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΦανουράκης, Δημήτριοςel
heal.advisorNameFanourakis, Dimitriosen
heal.advisorID.emaildfanourakis@staff.teicrete.gr
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States
Except where otherwise noted, this item's license is described as Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States