Εμφάνιση απλής εγγραφής

Nutrigenomics and obesity (with emphasis on childhood obesity)

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΔαριβάκης, Εμμανουήλel
dc.creatorDarivakis, Emmanouilen
dc.date.accessioned2016-06-01T10:43:06Z
dc.date.available2016-06-01T10:43:06Z
dc.date.issued2016-06-01
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7674
dc.description.abstractΠολλές ασθένειες και διαταραχές σχετίζονται με την κακή διατροφή με την έννοια της έλλειψης σημαντικών θρεπτικών συστατικών, της ανισσόροπης κατανάλωσης μακροθρεπτικών συστατικών, ή ακόμα και τις τοξικές συγκεντρώσεις διαφόρων τροφίμων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παχυσαρκία έχει αυξηθεί από 28,8% σε 36,9% στους άνδρες και από 29,8% σε 38,0% στις γυναίκες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 33 ετών. Η υπερβολική συσσώρευση του λίπους στο σώμα συνδέεται με διάφορους κινδύνους για την υγεία, οι περισσότεροι από τους οποίους συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα. Η επιστήμη της Διατροφογενετιτκής ερευνά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά ο οργανισμός μας στα διάφορα θρεπτικά συστατικά, ανάλογα με το γονιδιακό υπόβαθρο που διαθέτει, έτσι μπορούμε να χορηγήσουμε στο άτομο αυτό μετέπειτα εξατομικευμένη διατροφή ανάλογα με το αν είναι υγιής ή νοσεί. Ιδιαίτερα στα παιδιά η παχυσαρκία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία 30 χρόνια και είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως στον δυτικό κόσμο, καθώς έχει υιοθετηθεί ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής. Οι διατροφικές συνήθειες συγκαταλέγονται μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία ενός ανθρώπου. Είτε μέσω της πρόσληψης συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών ή μέσω της προσήλωσης σε διατροφικά πρότυπα, όπως η Μεσογειακή διατροφή, η οποία καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του γενικού πληθυσμού και αποτελεί ένα πλάνο διατροφής που προστατεύει από την εμφάνιση χρόνιων νόσων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης. Εξετάζοντας την ελληνική βιβλιογραφία διαπιστώνεται η έλλειψη ερευνητικών δεδομένων για τη Διατροφογενετική. Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό να παρουσιάσει: ι) μελέτες που έχουν λάβει χώρα για τη σχέση γονιδίων και παχυσαρκίας (αλλά και ασθενειών που έχουν άμεση συσχέτιση με αυτήν) δίνοντας έμφαση στην παιδική παχυσαρκία ιι) στοιχεία για την αντίδραση του οργανισμού στα διάφορα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με το γονιδιακό υπόβαθρο που διαθέτει το άτομο και ιιι) παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν γνωρίζοντας πλέον το γονιδιακό προφίλ του ασθενούς. Η μεθοδολογική προσέγγιση βασίστηκε στη βιβλιογραφική ανασκόπηση στην οποία συμπεριλήφθηκα μόνο επιδημιολογικές μελέτες. Από την βιβλιογραφική ανασκόπηση αυτή, πρόεκυψαν διάφορα γονίδια που εμπλέκονται στην κατάσταση της υγείας ενός ατόμου ανάλογα με τις διατροφικές του συνήθειες, καθώς επίσης και οι εξατομικευμένες συστάσεις που μπορεί να λάβει το άτομο ανάλογα με το γονιδιακό του υπόβαθρο που διαθέτει.el
dc.description.abstractMany diseases and disorders associated with poor diet in the sense of a lack of important nutrients, the imbalance consumption of macronutrients, or even toxic concentrations of various foods. Globally, obesity has increased from 28.8% to 36.9% for men and from 29.8% to 38.0% for women over the last 33 years. The excessive accumulation of fat in the body is associated with several health risks, most of which are associated with increased mortality. The science of Nutrigenomics explores how our bodies interact in various nutrients, depending on the genetic background to it, so we can grant that person subsequently individualized diet depending on whether they are healthy or sick. Especially children obesity has taken a heavy toll in the last 30 years and is a disease that occurs mainly in the western world, and has adopted an unhealthy lifestyle. Eating habits are among the factors that affect the health of a man. Either through ingestion of specific nutrients or through adherence to dietary patterns, like the Mediterranean diet, which meets the nutritional needs of the population and is a diet plan that protects against the development of chronic diseases such as cardiovascular disease and diabetes. Looking at Greek literature shows a lack of research data on Nutrigenomics. This thesis aims to present: i) studies that have taken place in the relationship of genes and obesity (and diseases that have direct relation with it) with an emphasis on childhood obesity ii) information on the body's response to different nutrients depending on the genetic background has a man and iii) interventions can be made more aware of the genetic profile of the patient. The methodological approach was based on the literature review which included only epidemiological studies. From this literature review revealed several genes involved in the health status of an individual according to his eating habits, as well as personalized recommendations may take the individual as its gene base.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΔιατροφογενετική και παχυσαρκία (με έμφαση στην παιδική παχυσαρκία)el
dc.titleNutrigenomics and obesity (with emphasis on childhood obesity)en

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΔαριβάκης, Εμμανουήλel
heal.creatorNameDarivakis, Emmanouilen
heal.publicationDate2016-06-01
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7674
heal.abstractΠολλές ασθένειες και διαταραχές σχετίζονται με την κακή διατροφή με την έννοια της έλλειψης σημαντικών θρεπτικών συστατικών, της ανισσόροπης κατανάλωσης μακροθρεπτικών συστατικών, ή ακόμα και τις τοξικές συγκεντρώσεις διαφόρων τροφίμων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η παχυσαρκία έχει αυξηθεί από 28,8% σε 36,9% στους άνδρες και από 29,8% σε 38,0% στις γυναίκες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 33 ετών. Η υπερβολική συσσώρευση του λίπους στο σώμα συνδέεται με διάφορους κινδύνους για την υγεία, οι περισσότεροι από τους οποίους συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα. Η επιστήμη της Διατροφογενετιτκής ερευνά τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά ο οργανισμός μας στα διάφορα θρεπτικά συστατικά, ανάλογα με το γονιδιακό υπόβαθρο που διαθέτει, έτσι μπορούμε να χορηγήσουμε στο άτομο αυτό μετέπειτα εξατομικευμένη διατροφή ανάλογα με το αν είναι υγιής ή νοσεί. Ιδιαίτερα στα παιδιά η παχυσαρκία έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις τα τελευταία 30 χρόνια και είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως στον δυτικό κόσμο, καθώς έχει υιοθετηθεί ένας ανθυγιεινός τρόπος ζωής. Οι διατροφικές συνήθειες συγκαταλέγονται μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία ενός ανθρώπου. Είτε μέσω της πρόσληψης συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών ή μέσω της προσήλωσης σε διατροφικά πρότυπα, όπως η Μεσογειακή διατροφή, η οποία καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του γενικού πληθυσμού και αποτελεί ένα πλάνο διατροφής που προστατεύει από την εμφάνιση χρόνιων νόσων όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης. Εξετάζοντας την ελληνική βιβλιογραφία διαπιστώνεται η έλλειψη ερευνητικών δεδομένων για τη Διατροφογενετική. Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό να παρουσιάσει: ι) μελέτες που έχουν λάβει χώρα για τη σχέση γονιδίων και παχυσαρκίας (αλλά και ασθενειών που έχουν άμεση συσχέτιση με αυτήν) δίνοντας έμφαση στην παιδική παχυσαρκία ιι) στοιχεία για την αντίδραση του οργανισμού στα διάφορα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με το γονιδιακό υπόβαθρο που διαθέτει το άτομο και ιιι) παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν γνωρίζοντας πλέον το γονιδιακό προφίλ του ασθενούς. Η μεθοδολογική προσέγγιση βασίστηκε στη βιβλιογραφική ανασκόπηση στην οποία συμπεριλήφθηκα μόνο επιδημιολογικές μελέτες. Από την βιβλιογραφική ανασκόπηση αυτή, πρόεκυψαν διάφορα γονίδια που εμπλέκονται στην κατάσταση της υγείας ενός ατόμου ανάλογα με τις διατροφικές του συνήθειες, καθώς επίσης και οι εξατομικευμένες συστάσεις που μπορεί να λάβει το άτομο ανάλογα με το γονιδιακό του υπόβαθρο που διαθέτει.el
heal.abstractMany diseases and disorders associated with poor diet in the sense of a lack of important nutrients, the imbalance consumption of macronutrients, or even toxic concentrations of various foods. Globally, obesity has increased from 28.8% to 36.9% for men and from 29.8% to 38.0% for women over the last 33 years. The excessive accumulation of fat in the body is associated with several health risks, most of which are associated with increased mortality. The science of Nutrigenomics explores how our bodies interact in various nutrients, depending on the genetic background to it, so we can grant that person subsequently individualized diet depending on whether they are healthy or sick. Especially children obesity has taken a heavy toll in the last 30 years and is a disease that occurs mainly in the western world, and has adopted an unhealthy lifestyle. Eating habits are among the factors that affect the health of a man. Either through ingestion of specific nutrients or through adherence to dietary patterns, like the Mediterranean diet, which meets the nutritional needs of the population and is a diet plan that protects against the development of chronic diseases such as cardiovascular disease and diabetes. Looking at Greek literature shows a lack of research data on Nutrigenomics. This thesis aims to present: i) studies that have taken place in the relationship of genes and obesity (and diseases that have direct relation with it) with an emphasis on childhood obesity ii) information on the body's response to different nutrients depending on the genetic background has a man and iii) interventions can be made more aware of the genetic profile of the patient. The methodological approach was based on the literature review which included only epidemiological studies. From this literature review revealed several genes involved in the health status of an individual according to his eating habits, as well as personalized recommendations may take the individual as its gene base.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΔιατροφογενετική και παχυσαρκία (με έμφαση στην παιδική παχυσαρκία)el
heal.titleNutrigenomics and obesity (with emphasis on childhood obesity)en
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordδιατροφογενετική, παχυσαρκία, παιδική παχυσαρκία, διατροφήel
heal.keywordnutrigenomics, obesity, childhood obesity, nutritionen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΜαρκάκη, Αναστασίαel
heal.advisorNameMarkaki, Anastasiaen
heal.advisorNameΓκούσκου, Καλλιόπηel
heal.advisorNameGkouskou, Kalliopien
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής