Είναι ιδανικές οι συνθήκες συντήρησης κατά την λιανική πώληση των δρεπτών τριαντάφυλλων για την βελτίωση της μετασυλλεκτικής τους διατηρησιμότητας;
Are ideal storage conditions at the retail sale of cut roses for the improvement of their postharvest sustainability?
View/ Open
Date
2016-07-12Author
Μουλιανάκη, Παρασκευή
Moulianaki, Paraskevi
Metadata
Show full item recordAbstract
Η υποβαθμισμένη ποιοτικά παραγωγή, οφειλόμενη στην μικρή διάρκεια ζωής των δρεπτών ανθέων, αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα του κλάδου της ανθοκομίας, με συνέπεια τις χαμηλές τιμές και την μείωση των εξαγωγών. Είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα αυτό να επιδεινώνεται από λανθασμένους μετασυλλεκτικούς χειρισμούς κατά την διάθεση της παραγωγής στο καταναλωτή. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι: (1) να εντοπίσει εάν πράγματι υποβαθμίζεται η ποιότητα του προϊόντος στο επίπεδο της λιανικής πώλησης και (2) να παραθέσει πρακτικές λύσεις για την βελτίωση των συνθηκών συντήρησης. Έγινε καταγραφή των μετασυλλεκτικών χειρισμών σε 50 καταστήματα λιανικής πώλησης (ανθοπωλεία), τα οποία βρίσκονται στο Ηράκλειο, μέσω προσωπικών συνεντεύξεων. Η πλειοψηφία των επιχειρηματιών δήλωσε ότι μετρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα την διατηρησιμότητα των ανθέων τα οποία εμπορεύονται, όπως επίσης ότι αυτή αποτελεί ένα από τα κύρια κριτήρια επιλογής μιας ποικιλίας. Παρατηρήσαμε ότι πλήθος μετασυλλεκτικών χειρισμών χρίζουν βελτίωσης. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η θερμοκρασία του χώρου αποθήκευσης μαζί με την καθαρότητα του νερού, στο οποίο τοποθετούνται τα λουλούδια. Διαπιστώσαμε ότι ο κλάδος της λιανικής πώλησης δρεπτών ανθέων ταλανίζεται από την μείωση των πωλήσεων λόγο της οικονομικής κρίση. Ωστόσο ο μέσος καταναλωτής είναι διατεθειμένος να πληρώσει περισσότερα χρήματα για να αγοράσει άνθη με μεγαλύτερη διατηρησιμότητα. Για το λόγο αυτό οι περισσότεροι επιχειρηματίες είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν χρόνο και κεφάλαιο προς την κατεύθυνση αυτή. The low internal (intrinsic) quality of ornamentals, owing to the short vase life, is one of the main problems of the floriculture industry, resulting in lower prices and reduced exports. It is very likely that the problem is getting worse by incorrect postharvest handling. The goals of this study are: (1) identify if indeed the quality of the product deteriorates at retail, and (2) to set out practical solutions for improving these (postharvest) conditions. Were recorded postharvest handling in 50 retail stores (florists), located in Heraklion, through personal interviews. The majority of florists said that they measure at regular intervals the vase life of cut flowers they market, and this measured vase life is one of the main criteria for selecting a variety. We noticed that many treatments during postharvest handling can (and should) be improved. Examples are the storage temperature, together with the purity of the water in which the base of cut flowers is placed. We found that the retail sector of cut flowers suffers from declining sales ratio owing to the financial crisis. However, the average consumer is still willing to pay more money to buy flowers with longer vase life. For this reason, most florists are willing to invest time and capital in the direction of improving postharvest conditions towards better intrinsic quality.
Collections
The following license files are associated with this item:
This website uses cookies to ensure you get the best browsing experience.
Continue
More info