Εμφάνιση απλής εγγραφής

The nutritional value of the beer in the daily diet

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΠετρεάκου, Μαριλέναel
dc.creatorPetrakou, Marilenaen
dc.date.accessioned2016-07-29T08:07:40Z
dc.date.available2016-07-29T08:07:40Z
dc.date.issued2016-07-27
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7825
dc.description.abstractΟ ζύθος ή η μπύρα, γνωστή από τη αρχαιότητα, αποτελεί το τρίτο πιο συχνά καταναλώσιμο ρόφημα παγκοσμίως, μετά το νερό και το τσάι. Αποτελεί καθημερινό κομμάτι της διατροφής πολλών λαών. Η μπύρα περιέχει >2.000 οργανικές ενώσεις, οι οποίες οφείλονται στα τέσσερα βασικά της συστατικά. Τα βασικά της συστατικά είναι το κριθάρι, το νερό, ο λυκίσκος και η μαγιά. Η μαγιά συνήθως καθορίζει το είδος της μπύρας ανάλογα αν χρησιμοποιούνται αφροζύμες (ale) ή βυθοζύμες (bottom). Η διαδικασία παραγωγής της μπύρας περιλαμβάνει δυο ξεχωριστά στάδια, την βυνοποίηση και την ζυθοποίηση, στην διάρκεια των οποίων το κριθάρι μετατρέπεται σε βύνη κριθαριού, και στην συνέχεια προστίθεται ο λυκίσκος και η μαγιά που δίνουν την τελική μορφή και γεύση της μπύρας. Τροποποιώντας τις βασικές πρώτες ύλες και τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής δημιουργούνται περισσότερα είδη μπύρας και μοναδικά μορφολογικά χαρακτηριστικά στην κάθε μπύρα που παράγεται. Η θρεπτική αξία της μπύρας οφείλεται στις αγνές και φυσικές πρώτες ύλες από όπου παράγεται η μπύρα. Τα βασικά θρεπτικά της συστατικά είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το κάλιο, το πυρίτιο και οι πολυφαινόλες. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της είναι η αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό (90-95%) και η σχεδόν μηδενική της περιεκτικότητα σε λίπος. Αποτελεί μοναδική διατροφική πηγή του λυκίσκου και των φαινολικών ενώσεων του (ξανθοχυμόλη, ισοξανθοχυμόλη, 8-prenylnaringenin). Η μπύρα περιέχει χαμηλό ποσοστό σε αιθανόλη (3-8%), έχει σημαντική θρεπτική αξία και μέτρια αντιοξειδωτική ικανότητα. Οι επιδράσεις της μπύρας στην υγεία οφείλονται κυρίως στην αιθανόλη, στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και στις πολυφαινόλες. Η κατανάλωση μπύρας σε μέτρια επίπεδα (1-2 ποτά/ημέρα για τις γυναίκες, 2-3 ποτά/ημέρα για τους άντρες) φαίνεται να είναι ευεργετική για τον οργανισμό και να προλαμβάνει την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που δεν επιτρέπουν την κατανάλωση μπύρας σε ασθενείς με υπερουριχαιμία ή ουρική αρθρίτιδα εξαιτίας της περιεκτικότητας σε πουρίνες. Συμπερασματικά, η μπύρα μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, νερού και βιταμινών, ειδικά όταν εντάσσεται σε υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.el
dc.description.abstractThe beer (or zythos according to Greek language) is known from ancient times. It is in the worldwide ranking the third most frequently consumable beverage, the water and tea being respectively in the first and the second place. According to nutritional principles of the population in many countries the consumption of beer forms a regular habit. In contrary, in Greece the development of organized breweries has been started in the recent years. Beer, due to its four basic ingredients, contains more than 2.000 organic compounds. The basic ingredients are barley, hops, yeast and water. Depending on the use of ales or bottoms, the yeast usually determines the type of the beer. Τhe beer production involves two separate steps, the malting and the brewing, during which barley is converted to barley malt. Τhen, the hops and the yeast are added, in order to provide the final composition and taste of the beer. Modifying the proportions of the basic ingredients and the stages of the process production, more types of beer have been created with an unique and particular “morphological” features in every produced beer. The nutritional value of the beer is ought mainly to the pure and natural ingredients that constitute the final product. The basic nutritional ingredients of the beer are the carbohydrates, the proteins, the vitamins B, the potassium, the silicon and the polyphenols. Special features are the increased water content (90-95 %) and almost the zero content in fat. It is the unique nutritional source of hops and its phenolic compounds (xanthohumol, isoxanthoxumol, 8 -prenylnaringenin), more it contains a low percentage in ethanol (3-8 %). Beer has a significant nutritional value and moderate antioxidant capacity. Its beneficial effects on health are ought especially in ethanol, in B vitamins and in polyphenols. The beer consumption in moderate levels (1-2 drinks / day for women, 2-3 drinks / day for men) seems to be beneficial for the human body and prevents the development of chronic diseases such as cardiovascular diseases and diabetes. However, according to several scientific data, the consumption of beer is not allowed in patients with hyperuricemia and gout due to the content of purines. In conclusion, the beer can be an important source of antioxidants, vitamins and water, thus it can be included in a schedule of healthy and well-balanced nutrition.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleH αξία της μπύρας στην καθημερινή διατροφήel
dc.titleThe nutritional value of the beer in the daily dieten

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΠετρεάκου, Μαριλέναel
heal.creatorNamePetrakou, Marilenaen
heal.publicationDate2016-07-27
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7825
heal.abstractΟ ζύθος ή η μπύρα, γνωστή από τη αρχαιότητα, αποτελεί το τρίτο πιο συχνά καταναλώσιμο ρόφημα παγκοσμίως, μετά το νερό και το τσάι. Αποτελεί καθημερινό κομμάτι της διατροφής πολλών λαών. Η μπύρα περιέχει >2.000 οργανικές ενώσεις, οι οποίες οφείλονται στα τέσσερα βασικά της συστατικά. Τα βασικά της συστατικά είναι το κριθάρι, το νερό, ο λυκίσκος και η μαγιά. Η μαγιά συνήθως καθορίζει το είδος της μπύρας ανάλογα αν χρησιμοποιούνται αφροζύμες (ale) ή βυθοζύμες (bottom). Η διαδικασία παραγωγής της μπύρας περιλαμβάνει δυο ξεχωριστά στάδια, την βυνοποίηση και την ζυθοποίηση, στην διάρκεια των οποίων το κριθάρι μετατρέπεται σε βύνη κριθαριού, και στην συνέχεια προστίθεται ο λυκίσκος και η μαγιά που δίνουν την τελική μορφή και γεύση της μπύρας. Τροποποιώντας τις βασικές πρώτες ύλες και τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής δημιουργούνται περισσότερα είδη μπύρας και μοναδικά μορφολογικά χαρακτηριστικά στην κάθε μπύρα που παράγεται. Η θρεπτική αξία της μπύρας οφείλεται στις αγνές και φυσικές πρώτες ύλες από όπου παράγεται η μπύρα. Τα βασικά θρεπτικά της συστατικά είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το κάλιο, το πυρίτιο και οι πολυφαινόλες. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της είναι η αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό (90-95%) και η σχεδόν μηδενική της περιεκτικότητα σε λίπος. Αποτελεί μοναδική διατροφική πηγή του λυκίσκου και των φαινολικών ενώσεων του (ξανθοχυμόλη, ισοξανθοχυμόλη, 8-prenylnaringenin). Η μπύρα περιέχει χαμηλό ποσοστό σε αιθανόλη (3-8%), έχει σημαντική θρεπτική αξία και μέτρια αντιοξειδωτική ικανότητα. Οι επιδράσεις της μπύρας στην υγεία οφείλονται κυρίως στην αιθανόλη, στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και στις πολυφαινόλες. Η κατανάλωση μπύρας σε μέτρια επίπεδα (1-2 ποτά/ημέρα για τις γυναίκες, 2-3 ποτά/ημέρα για τους άντρες) φαίνεται να είναι ευεργετική για τον οργανισμό και να προλαμβάνει την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο σακχαρώδης διαβήτης. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα που δεν επιτρέπουν την κατανάλωση μπύρας σε ασθενείς με υπερουριχαιμία ή ουρική αρθρίτιδα εξαιτίας της περιεκτικότητας σε πουρίνες. Συμπερασματικά, η μπύρα μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων, νερού και βιταμινών, ειδικά όταν εντάσσεται σε υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.el
heal.abstractThe beer (or zythos according to Greek language) is known from ancient times. It is in the worldwide ranking the third most frequently consumable beverage, the water and tea being respectively in the first and the second place. According to nutritional principles of the population in many countries the consumption of beer forms a regular habit. In contrary, in Greece the development of organized breweries has been started in the recent years. Beer, due to its four basic ingredients, contains more than 2.000 organic compounds. The basic ingredients are barley, hops, yeast and water. Depending on the use of ales or bottoms, the yeast usually determines the type of the beer. Τhe beer production involves two separate steps, the malting and the brewing, during which barley is converted to barley malt. Τhen, the hops and the yeast are added, in order to provide the final composition and taste of the beer. Modifying the proportions of the basic ingredients and the stages of the process production, more types of beer have been created with an unique and particular “morphological” features in every produced beer. The nutritional value of the beer is ought mainly to the pure and natural ingredients that constitute the final product. The basic nutritional ingredients of the beer are the carbohydrates, the proteins, the vitamins B, the potassium, the silicon and the polyphenols. Special features are the increased water content (90-95 %) and almost the zero content in fat. It is the unique nutritional source of hops and its phenolic compounds (xanthohumol, isoxanthoxumol, 8 -prenylnaringenin), more it contains a low percentage in ethanol (3-8 %). Beer has a significant nutritional value and moderate antioxidant capacity. Its beneficial effects on health are ought especially in ethanol, in B vitamins and in polyphenols. The beer consumption in moderate levels (1-2 drinks / day for women, 2-3 drinks / day for men) seems to be beneficial for the human body and prevents the development of chronic diseases such as cardiovascular diseases and diabetes. However, according to several scientific data, the consumption of beer is not allowed in patients with hyperuricemia and gout due to the content of purines. In conclusion, the beer can be an important source of antioxidants, vitamins and water, thus it can be included in a schedule of healthy and well-balanced nutrition.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleH αξία της μπύρας στην καθημερινή διατροφήel
heal.titleThe nutritional value of the beer in the daily dieten
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordμπύρα, διατροφή, αντιοξειδωτικά, υπερουριχαιμία, μέτρια κατανάλωσηel
heal.keywordbeer, nutrition, antioxidants, hyperuricemia, moderate consumptionen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΣφακιανάκη, Ειρήνηel
heal.advisorNameSfakianaki, Eirinien
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής