Εμφάνιση απλής εγγραφής

Evaluation of the antioxidant capacity of various wild herbs from the area of Rethymno

Στοιχεία Dublin Core

dc.creatorΔομαζάκη, Αγάπηel
dc.creatorDomazaki, Agapien
dc.date.accessioned2016-07-29T08:07:49Z
dc.date.available2016-07-29T08:07:49Z
dc.date.issued2016-07-27
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7826
dc.description.abstractΣτην παρούσα εργασία μελετήθηκαν τα εκχυλίσματα των άγριων βοτάνων Σκορπίδι (Asplenium Ceterach), Ρούσκος (Ruscus Aculeatus), Κράταιγος (Crataegus Monogyna), Αλαδανιά (Cistus Creticus), Κυπαρισσάκι (Micromeria Juliana) και Σπαθόχορτο (Hypericum Triquetrifolium), ώστε να αξιολογηθεί η αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Χρησιμοποιήθηκαν τα εκχυλίσματα βοτάνων σε μεθανόλη και εφαρμόσθηκαν οι μέθοδοι α) Folin Ciocalteu για τον προσδιορισμό του ολικού φαινολικού περιεχομένου, β) DPPH για τον προσδιορισμό της ικανότητας εξουδετέρωσης ελευθέρων ριζών και γ) FRAP για τον προσδιορισμό αναγωγικής ικανότητας. Το ολικό φαινολικό περιεχόμενο φάνηκε να είναι υψηλότερο στο σκορπίδι και το σπαθόχορτο ενώ ακολουθούν η αλαδανιά, ο κράταιγος και τέλος το κυπαρισσάκι και ο ρούσκος. Η ικανότητα εξουδετέρωσης ελευθέρων ριζών ήταν μεγαλύτερη στην αλαδανιά, ακολουθούν ο κράταιγος, το σπαθόχορτο, το κυπαρισσάκι ενώ χαμηλότερη ήταν στο σκορπίδι και το ρούσκο. Η αναγωγική ικανότητα ήταν υψηλότερη στο σπαθόχορτο, ακολουθούν ο κράταιγος, το σκορπίδι, η αλαδανιά και τελευταία το κυπαρισσάκι και ο ρούσκος. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω αποτελέσματα φαίνεται ότι τα άγρια φυτά της Κρήτης, και ιδιαίτερα το σπαθόχορτο, ο κράταιγος, η αλαδανιά και το σκορπίδι, αποτελούν σημαντικές πηγές φαινολικών αντιοξειδωτικών για τη διατροφή του ανθρώπου.el
dc.description.abstractThe objective of the present study was to assess the antioxidant activity of the wild herbs Rustyback (Asplenium Ceterach), Butcher’s Broom (Ruscus Aculeatus), Hawthorn (Crataegus Monogyna), Pink Rock-Rose (Cistus Creticus), Savory (Micromeria Juliana) and St. John’s Wort (Hypericum Triquetrifolium). Methanol extracts of the plants were prepared and tested via methods a) Folin Ciocalteu for the determination of total phenolic content, b) DPPH for the determination of the antioxidant activity and c) FRAP for the determination of the antioxidant power. The total phenolic content was shown to be higher in rustyback and St. John’s wort followed by pink rock-rose, hawthorn, savory and butcher’s broom. The free-radical scavenging ability was higher in pink rock-rose followed by hawthorn, St. John’s wort, savory, and lower in rustyback and butcher’s broom. The antioxidant power was found to be higher in St. John’s wort, followed by hawthorn, rustyback, pink rock-rose, savory and butcher’s broom. Thus, it seems that wild plants of Crete, especially St. John’s wort, hawthorn, pink rock-rose and rustyback, are important sources of phenolic antioxidants in human diet.en
dc.languageΕλληνικάel
dc.languageGreeken
dc.publisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
dc.publisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
dc.titleΑξιολόγηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας διαφόρων αυτοφυών βοτάνων από την περιοχή του Ρεθύμνουel
dc.titleEvaluation of the antioxidant capacity of various wild herbs from the area of Rethymnoen

Στοιχεία healMeta

heal.creatorNameΔομαζάκη, Αγάπηel
heal.creatorNameDomazaki, Agapien
heal.publicationDate2016-07-27
heal.identifier.primaryhttp://hdl.handle.net/20.500.12688/7826
heal.abstractΣτην παρούσα εργασία μελετήθηκαν τα εκχυλίσματα των άγριων βοτάνων Σκορπίδι (Asplenium Ceterach), Ρούσκος (Ruscus Aculeatus), Κράταιγος (Crataegus Monogyna), Αλαδανιά (Cistus Creticus), Κυπαρισσάκι (Micromeria Juliana) και Σπαθόχορτο (Hypericum Triquetrifolium), ώστε να αξιολογηθεί η αντιοξειδωτική τους ικανότητα. Χρησιμοποιήθηκαν τα εκχυλίσματα βοτάνων σε μεθανόλη και εφαρμόσθηκαν οι μέθοδοι α) Folin Ciocalteu για τον προσδιορισμό του ολικού φαινολικού περιεχομένου, β) DPPH για τον προσδιορισμό της ικανότητας εξουδετέρωσης ελευθέρων ριζών και γ) FRAP για τον προσδιορισμό αναγωγικής ικανότητας. Το ολικό φαινολικό περιεχόμενο φάνηκε να είναι υψηλότερο στο σκορπίδι και το σπαθόχορτο ενώ ακολουθούν η αλαδανιά, ο κράταιγος και τέλος το κυπαρισσάκι και ο ρούσκος. Η ικανότητα εξουδετέρωσης ελευθέρων ριζών ήταν μεγαλύτερη στην αλαδανιά, ακολουθούν ο κράταιγος, το σπαθόχορτο, το κυπαρισσάκι ενώ χαμηλότερη ήταν στο σκορπίδι και το ρούσκο. Η αναγωγική ικανότητα ήταν υψηλότερη στο σπαθόχορτο, ακολουθούν ο κράταιγος, το σκορπίδι, η αλαδανιά και τελευταία το κυπαρισσάκι και ο ρούσκος. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω αποτελέσματα φαίνεται ότι τα άγρια φυτά της Κρήτης, και ιδιαίτερα το σπαθόχορτο, ο κράταιγος, η αλαδανιά και το σκορπίδι, αποτελούν σημαντικές πηγές φαινολικών αντιοξειδωτικών για τη διατροφή του ανθρώπου.el
heal.abstractThe objective of the present study was to assess the antioxidant activity of the wild herbs Rustyback (Asplenium Ceterach), Butcher’s Broom (Ruscus Aculeatus), Hawthorn (Crataegus Monogyna), Pink Rock-Rose (Cistus Creticus), Savory (Micromeria Juliana) and St. John’s Wort (Hypericum Triquetrifolium). Methanol extracts of the plants were prepared and tested via methods a) Folin Ciocalteu for the determination of total phenolic content, b) DPPH for the determination of the antioxidant activity and c) FRAP for the determination of the antioxidant power. The total phenolic content was shown to be higher in rustyback and St. John’s wort followed by pink rock-rose, hawthorn, savory and butcher’s broom. The free-radical scavenging ability was higher in pink rock-rose followed by hawthorn, St. John’s wort, savory, and lower in rustyback and butcher’s broom. The antioxidant power was found to be higher in St. John’s wort, followed by hawthorn, rustyback, pink rock-rose, savory and butcher’s broom. Thus, it seems that wild plants of Crete, especially St. John’s wort, hawthorn, pink rock-rose and rustyback, are important sources of phenolic antioxidants in human diet.en
heal.languageΕλληνικάel
heal.languageGreeken
heal.academicPublisherΤ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίαςel
heal.academicPublisherT.E.I. of Crete, School of Agriculture, Food and Nutrition (STeGTET), Department of Nutrition and Dieteticsen
heal.titleΑξιολόγηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας διαφόρων αυτοφυών βοτάνων από την περιοχή του Ρεθύμνουel
heal.titleEvaluation of the antioxidant capacity of various wild herbs from the area of Rethymnoen
heal.typeΠτυχιακή Εργασίαel
heal.typeBachelor thesisen
heal.keywordαντιοξειδωτική ικανότητα, άγρια βότανα, πολυφαινόλες, μέθοδος Folin-Ciocalteu, μέθοδος DPPH, μέθοδος FRAP, περιοχή Ρεθύμνουel
heal.keywordantioxidant capacity, wild herbs, polyphenols, Folin-Ciocalteu methods, DPPH methods, FRAP methods, Rethymno areaen
heal.accessfreeel
heal.advisorNameΣπυριδάκη, Ασπασίαel
heal.advisorNameSpyridaki, Aspasiael
heal.advisorNameΨυλινάκης, Εμμανουήλel
heal.advisorNamePsylinakis, Emmanouilen
heal.academicPublisherIDΤ.Ε.Ι. Κρήτηςel
heal.academicPublisherIDT.E.I. of Creteen
heal.fullTextAvailabilitytrueel
tcd.distinguishedfalseel
tcd.surveyfalseel


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής